Actualitate

CJ: Semne de intrare în județ – 500.000 de lei

500.000 de lei din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud pe anul în curs sunt alocați pentru construirea semnelor de intrare în județ, tip pană de păun, care au mai rămas de realizat. Aceeași sumă a fost alocată și în 2015 pentru porțile de intrare, care sunt 12 în total. În 2014, suma prevăzută a fost 408.492 lei.

Pe poarta de intrare apar steagul României, stema judeţului, dar şi inscripţia ”Nimic fără Dumnezeu”. Conform variantei proiectate, semnul are simboluri şi elemente specifice judeţului, inspirate din tradiţii, istorie şi arhitectură: Complexul Sugălete, ”roata de păun”, potcoava, şindrila de lemn. Baza elementului simbol a fost placată cu piatră naturală. Semnul de intrare este amplasat la 2,5 m de carosabil şi la 7,5 m de axul drumului.

În noiembrie 2014, CJ a inaugurat primul nou semn de intrare în judeţ, amplasat pe DN 17 C, în Dealul Ştefăniţei, la limita cu judeţul Maramureş. Pentru celelalte, locațiile sunt: pe DN 17 la limita cu jud. Cluj, DN 17 la limita cu jud. Suceava, DN 15 A la limita cu jud. Mureş, DN 17 D la limita cu jud. Suceava, DJ 151 la limita cu jud. Mureş, DJ 154 la limita cu jud. Mureş, DJ 154 B la limita cu jud. Mureş, DJ 173 la limita cu jud. Mureş, DJ 171 la limita cu jud. Maramureş, DJ 172 A la limita cu jud. Cluj şi DJ 172 F la limita cu jud. Cluj.

Anul trecut au mai fost realizate unele dintre ele, cum ar fi cel de pe DN 17, în Ciceu Mihăiești, la limita cu jud. Cluj (foto), și au fost demarate lucrările sau procedurile la altele, cum ar fi semnele de pe raza comunelor Teaca, Milaș, Monor, Tiha Bârgăului, Budești, Chiochiș, Braniștea și Târlișua.

VEZI și: Cum arată primul semn de intrare în judeţ tip pană de păun. Radu Moldovan: Ne reprezintăCe semne de intrare au prioritate și când vor fi gataȘapte noi semne de intrare în județ, gata până la finalul anului

CJ a decis în aprilie 2013 că varianta care are ca element principal pana de păun, premiul II (arhitect Ioan Donea) la concursul de proiecte ”Semn de intrare în Bistriţa-Năsăud”, va fi pusă în practică şi amplasată la limita de judeţ, ca poartă de intrare. CJ a considerat că această modalitate, de stabilire a celor mai frumoase semne în urma unui concurs şi apoi de desemnare în plen a celui mai bun model, este cea mai indicată pentru alegerea unui semn care să înlocuiască vechile indicatoare de intrare în judeţ, în prezent degradate. ”Datorită faptului că judeţul Bistriţa-Năsăud este tranzitat de unul dintre cele mai circulate 10 drumuri din România (DN 17), care face legătura dintre Moldova şi Ardeal, este de o reală importanţă pentru turismul local identificarea unui element distinctiv al judeţului”, a fost punctul de plecare al proiectului ”Semn de intrare în judeţul Bistriţa-Năsăud”.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS