Actualitate

CJ și Spitalul Județean vor să demareze, cu sprijinul Primăriei, ”un proiect vital”

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, împreună cu Spitalul Judeţean de Urgenţă, a trimis o adresă Primăriei Bistrița pentru a participa în parteneriat la realizarea proiectului „Centrul Judeţean de Radioterapie – Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa”.

În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa funcţionează Secţia de Oncologie medicală care asigură tratamente pentru toate localizările tumorilor maligne, conform protocoalelor terapeutice ale unităţii.

”Calitatea înaltă a serviciilor medicale oncologice prestate în Secţia de Oncologie medicală sunt obiectivizate prin procentele de supravieţuire a pacienţilor, fapt ce a determinat o creştere a numărul pacienţilor din judeţ şi din judeţele învecinate tratate în această secţie. În dorinţa de a se implica major în respectarea protocoalelor terapeutice şi de a asigura pentru fiecare pacient dreptul la un maxim de speranţă la viaţă, conducerea spitalului propune înfiinţarea unui Centru Judeţean de Radioterapie – Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa” în Bistriţa. În cazul avizării favorabile a înfiinţării Centrului Judeţean de Radioterapie, în scopul includerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa în proiectul de achiziţie de aparate de radioterapie de către Ministerul Sănătăţii prin Unitatea de Management a Proiectelor – Banca Mondială, se impune asigurarea fondurilor necesare pentru construirea spaţiilor medicale specifice amplasării şi funcţionării Centrului”, se arată în adresa semnată de președintele CJ Radu Moldovan.

În vederea realizării proiectului, CJ pune la dispoziţie un teren situat în lângă Secţia externă din strada Alba Iulia a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, cu menţiunea că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, cu modificările şi completările ulterioare, acest teren poate fi dat în administrarea municipiului Bistriţa pentru construirea buncărului în care va funcţiona Centrul Judeţean de Radioterapie.

”Potrivit prevederilor art. 199 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, „autorităţile publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare şi funcționare, respectiv cheltuieli de personal stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investii, reparaţii capitale. Consolidare extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”, se mai precizează în adresa în care se vorbește despre ”necesitatea şi importanţa realizării acestui proiect considerat vital pentru populaţia judeţului, oportunitatea existenţei Programului Naţional de Oncologie – Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice, şi faptul că aproximativ un procent de 30% din pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa sunt domiciliaţi în municipiul Bistriţa”.

Pentru acest proeict, consilierii municipali trebuie să își de acordul de principiu.

3 comentarii

  • Asa este, e un obiectiv vital si o stiu din propria experienta. In urma cu sase ani am fost opera de un cancer si s-a recomandat urmarea de urgenta a unui tratament cu radioterapie. La Clinica de Oncologie din Cluj am fost programat dupa opt luni, ceea ce pentru un cancer in evolutie e foarte mult. Mi-am putut permite sa apelez la privat, ceea ce foarte multi nu pot s-o faca. Asa ca sigur e benefica o astfel de investitie.

  • Sa speram ca nu se vor găsi consilieri care sa pună bețe în roate acestui proiect numai de dragul de a fi în opoziție. Felicitări pt proiect. Dacă se vrea se poate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.