”Cer suplimentarea ordinii de zi prin care rog Consiliul Local să constate încetarea de drept a mandatelor de consilieri locali ale domnilor Gelu Muthi şi Marius Armean, iar conform legii cei doi nu au voie să voteze în cazul unui proiect care îi priveşte personal. Nu mai sunt membri PNL, s-au înscris în alt partid. Secretariatul general al PNL a hotărât radierea lor din lista membrilor propuşi de PNL pentru calitatea de a consilier local şi a trimis o adresă în acest sens”, a spus consilierul municipal Sorin Hangan, preşedintele interimar al PNL Bistriţa.
Primarul Ovidiu Creţu a spus că proiectul nu trebuie supus votului. ”Consilierii nu au intrat în CL pe listele PNL, ci pe cele ale USL, iar pentru a-şi pierde funcţia trebuie să existe cele trei semnături ale preşedinţilor organizaţiilor judeţene ale respectivelor partide. Pe această adresă apare doar solicitarea PNL. PNL nu a participat la alegerile locale, ci USL”.
Preşedintele de şedinţă Alexandru Bria (PSD) a spus că nu poate introduce proiectul pe ordinea de zi deoarece nu a fost discutat în comisii şi nu are avizele necesare.
Sorin Hangan: ”Nu ştiu de ce vă e frică să supuneţi la vot, nu văd niciun motiv. Şi eu am candidat pe listele USL, dar mandat am primit din partea PNL, nu din partea USL”.
Ovidiu Creţu: ”Mandat s-a primit în primul rând din partea cetăţenilor. Când un post de pe listă a devenit vacant, a urcat următorul, nu din cadrul aceluiaşi partid. Conform legii, într-un astfel de caz Consiliul Local adoptă la propunerea primarului. Aceste proiect nu întruneşte condiţiile legale şi nu poate fi pus pe ordinea de zi”.
Floare Gaftone, secretarul municipiului: ”Această problemă va fi tranşată în instanţa de contencios administrativ. Cât priveşte motivarea PNL că PLR nu este înscris în Registrul Partidelor Politice, este obligaţia partidului care afirmă acest lucru să facă dovada”.
Gheorghe Tuţă (PDL): ”Regret că se neagă evidenţa. Faceţi un abuz să nu supuneţi votului o propunere, e nelegal”.
Viceprimarul Ioan Peteleu (PNL): ”Se încearcă o argumentare avocăţească, cu etalarea argumentelor care convin şi cu eludarea celor care nu convin. Colegii care au trecut la alt partid au depus toate documentele cerute de ordonanţă? N-am văzut o hotărâre în acele documente. Adică nu există unul din documente. Acel partid la care au trecut nu există”.
Alin Seserman (PDL): ”Consiliul Local trebuie să decidă dacă un proiect intră pe ordinea de zi, consilieri au drept de iniţiativă. Dacă cineva îşi dă demisia, doar cu acordul primarului poate fi pusă pe ordinea de zi numirea unui alt consilier? E inacceptabil. Articolul de lege e interpretat de domnul primar aşa cum îi convine. Adică doar dacă dânsul doreşte? Noi ce facem, stăm şi ne uităm?”.
Sorin Hangan: ”Nu am absolut nimic cu cei doi colegi. Verificaţi hârtiile, constatările PNL, sunt după ce dânşii s-au înscris într-un alt partid. Eu nu vin să spun că nu recunosc ordonanţa. O recunosc, dar chiar această ordonanţă le dă în cap colegilor. Le-am spus să aibă răbdare, doar mâine va delibera tribunalul dacă PLR există sau nu. S-au grăbit. În urma acestor date, colegii se află ilegal la această masă şi toate hotărârile pe care le ia CL vor fi atacate”.
Ovidiu Creţu: ”Îmi aduc aminte de un proverb: Fereşte-mă Doamne de prieteni, că de duşmani mă feresc singur. Înscrierea proiectului trebuie făcută în temeiuri legale, or aceasta nu are documentele prevăzute pentru a intra pe ordinea de zi. Preşedintele de şedinţă îşi asumă responsabilitatea conducerii şedinţei şi supune la vot ceea ce este legal”.
Camelia Tabără (PSD): ”Problema nu e de competenţa CL. Nu cred că doamna secretar poate face lumină, e justiţia cea care se va pronunţa. Pierderea unui mandat trebuie analizată cu luciditate”.
Sorin Hangan: ”Eu am cerut să luăm act că domnii colegi, dintr-o greşeală a domniilor lor, se află ilegal aici. Dacă instanţa va decide că nu sunt în legalitate, asumaţi-vă repercusiunile”.
Marius Armean: ”Conducerea PNL care a semnat acele acte e ilegală”.
Sorin Hangan: ”V-aţi dus într-un partid care nu există, aici e capcana”.
Ovidiu Creţu: ”Domnule Hangan, dvs. nu faceţi parte din niciun partid şi poate constatăm că şi dvs. ocupaţi ilegal un loc. E un proiect de hotărâre ticălos, spun eu, vreţi să îi ajutaţi să îşi găsească un drum în viaţă diferit de cel al politicii. A încerca să elimini din viaţa politică nişte oameni cu care ai împărţit un partid, înseamnă că vă pretaţi la un joc murdar din punct de vedere politic şi nu e cazul. Preşedintele de şedinţă nu poate supune la vot absolut orice. Am trecut şi eu printr-o asemenea situaţie la UNPR, dar n-am avut această atitudine faţă de foşti colegi”.
Sorin Hangan: ”Nu-i stă bine domnului primar să atace la persoană, eu n-o voi face. Nu-mi daţi lecţii. Eu reprezint aici PNL şi nu eu sunt de vină pentru ce face fiecare”.
În urma votului, proiectul a fost introdus pe ordinea de zi. Au fost 10 voturi pentru, 2 împotrivă şi 8 abţineri, dar secretarul municipiului, Floare Gaftone, a precizat că voturile consilierilor Gelu Muthi şi Marius Armean nu se contabilizează, deoarece sunt parte implicată.
Consilierii au luat apoi o pauză.
După reluarea şedinţei, preşedintele de şedinţă Alexandru Bria a pus în discuţie apoi alt punct de pe ordinea de zi, înfrăţirea cu oraşul austriac Wels.
Gheorghe Tuţă a întrebat pe ce poziţie este proiectul privind încetarea mandatelor celor doi consilieri, iar Vasile Moldovan i-a cerut lui Alexandru Bria să respecte regulamentul.
”Proiectul va fi discutat la numărul 17, înainte de diverse”, a anunţat Alexandru Bria.
Filip Moisil (PDL) a cerut ca acest proiect important să fie votat imediat.
Cu toate acestea, şedinţa a continuat cu proiectele înscrise pe ordinea de zi înainte de suplimentarea ei.
După punctul 5, Gheorghe Tuţă a cerut o pauză de consultări, acceptată.
Şedinţa a continuat cu celelalte proiecte.
După punctul 10, viceprimarul George Avram (PSD) a cerut pauză de consultări.
Consilierii locali PSD, PP-DD, UDMR şi PLR, în număr de 11, inclusiv preşedintele de şedinţă Alexandru Bria, nu au mai revenit la şedinţă. În sală au rămas cei zece consilieri PDL, PNL şi PER. Primarul Ovidiu Creţu a spus că şedinţa nu mai este statutară.
Gheorghe Tuţă a cerut precizări legate de legalitate secretarului municipiului, Floare Gaftone, trimiţându-l pe primarul Ovidiu Creţu să se alăture ”coechipierilor lui”.
”Revin dacă şedinţa e statutară”, a spus Ovidiu Creţu.
”Nu am calitatea de preşedinte, nu pot suplini nici rolul primarului. Ori se suspendă şedinţa sau se continuă şedinţa după ce alegeţi un alt preşedinte de şedinţă. Preşedintele de şedinţă nu a închis-o. Nu s-a luat în discuţie încetarea de drept a mandatului celor doi. Există posibilitatea ca hotărârile pe care le luaţi să fie contestate în instanţă. Suspendăm şedinţa şi se poate convoca o şedinţă extraordinară, aveţi şi această variantă. Situaţia este ambiguă, probabil se va clarifica în instanţă”, a spus Gaftone.
Alexandru Toniuc (PER): ”Consilierii şi-au luat jucăriile şi au plecat”.
Vasile Moldovan (PDL) a fost desemnat preşedinte de şedinţă.
Floare Gaftone a precizat că Ovidiu Creţu şi câţiva consilieri sunt în biroul primarului, dar că nu vin la şedinţă.
Alexandru Toniuc a spus că nu este convins de valabilitatea argumentelor pentru care s-a cerut încetarea mandatelor celor doi consilieri.
Şedinţa a continuat cu supunerea la vot a proiectului de încetare a mandatelor lui Gelu Muthi şi Marius Armean, aprobat cu 9 voturi pentru şi unul împotrivă.
”Sunt siderat, mâhnit, nu credeam să trăiesc aşa ceva, am fost şi eu preşedinte de şedinţă luni de zile, am venit aici şi bolnav. Ei sfidează cetăţenii. O să mă gândesc serios dacă mai fac politică în continuare”, a concluzionat Sorin Hangan.
Vasile Moldovan a declarat şedinţa închisă.
si rezultatul care e?
de ce hangane?…..ai nevoie de doi tamplari si cred ca astia-ti fac….concurenta???
afara cu ei si cu alianta de doi lei a lui Ponta.
doua bile cu par si in mijloc un cap chel …..halal politicieni
Rezultat=zero…nu pot 10 sa faca o majoritate de 11…sunt 21 de consilieri si chiar si retardații de la ACL(PDL-PNL)pot socotii.21-10=11…adică majoritate înseamna 11!Restul este CAN CAN !
Minus doi, Armean si Muthi care nu au drept sa voteze.Ca sunt out si tot ce ar vota ei e lovit de nulitate. De aia desteptule…
Oricum vreti sa luati partea PSD, lucrurile sunt clare: Muthi si Armean nu mai fac parte din Consiliu Local, deci, noua majoritate este a ACL. Simplu.
rusine, ce faceti,ma.nu aveti schelet nici unii nici altii ieri erati cei mai buni prieteni,tu hangane strigai iesi afara javra ordinara,acu doi ani, acum il pupincu…pe olteanu si sari la gitul celor care te-au crescut.e bine sa te gindest iidaca merta sa mai fac poltica