În comuna Coşbuc a fost reconstituit obiceiul prin care, mai demult, oamenii satului îl ajutau pe preot la muncile câmpului. La ”Claca Popii” au luat parte zeci de localnici îmbrăcați în straie populare.
Totul a început dimineața, la casa preotului paroh Iuliu Morariu de unde, cu căruța, clăcașii au mers în câmp, la locul unde era semănat porumbul. După ce a fost dus în curtea preotului, porumbul a fost despănușat și urcat în pod. După muncă, toți cei prezenți au fost omeniți cu mâncare și băutură și totul s-a încheiat cu joc și voie bună, susținută de ceterași aduși de preot special pentru a-i veseli pe clăcași.
În spatele proiectului s-a aflat tânărul bistrițean Iosif Ciunterei, student în anul II la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, secția Etnologie, îndrăgostit de tradițiile românești și care a mai reconstituit astfel de obiceiuri.
”Claca Popii” era un obicei prin care preotul din sat era ajutat de întreaga comunitate la muncile câmpului, mai ales în perioada în care nu primea salariu. Întreg obiceiul reconstituit la Coșbuc se va transforma într-un documentar video, informează Radio Renașterea.
Foto: Radio Renașterea
Adaugă comentariu