Actualitate

Clădirea principală a CN ”Liviu Rebreanu” ar putea fi reabilitată cu fonduri europene

Primarul Ovidiu Creţu a vorbit despre obiectivele municipalităţii în acest an. Printre ele se află proiectarea unui centru internodal şi a unei linii de tramvai, a unor parcări etajate şi a pistelor de biciclete, realizarea unor culoare prioritare pentru autobuze. Piaţa Unirii şi clădirea CN ”Liviu Rebreanu”, cu probleme.

”Sunt obiective legate de centrul istoric, care a făcut paşi mai mult pe hârtie, în proiectare. După ce se va finaliza proiectul cu axele turistice, lucrurile se vor vedea mai bine. Cel mai important obiectiv e Biserica Evanghelică, mai avem o lucrare foarte importante, de primă necesitate, reabilitarea bolţilor. O vom finaliza până în august, când pe 24 la sărbătoarea celor 450 de ani de la sfinţire, biserica trebuie să fie disponibilă pentru o slujbă la care să participe 3.000 de oameni, iar asta nu se poate cu schele în interior. Biserica va intra apoi într-un ritm normal de reabilitare, din acel moment nu va mai fi un pericol”, a spus Creţu într-o conferinţă de presă.

Primarul a afirmat că o altă lucrare importantă care ţine de centrul istoric este reabilitarea clădirii principale a Colegiului Naţional ”Liviu Rebreanu”. ”Am avut nişte promisiuni de la Guvern şi sper să se susţină. Dacă nu, vom marşa pe varianta fonduri europene. E vorba de circa 6 milioane de euro, sumă pe care municipiul nu îşi permite s-o aloce din fonduri proprii în doi ani de zile. Transformarea acelei clădiri în şantier nu poate ţine mai mult de doi ani, nu putem scoate elevii şi să-i ducem în altă parte 5-7 ani, în maxim doi ani ei trebuie să se întoarcă acolo, aşa cum am făcut şi la ”Andrei Mureşanu”. Dacă Guvernul n-o să ne sprijine pentru acest obiectiv extrem de important, soluţia e să facem partea de proiectare aşa cum trebuie şi să depunem cerere pentru fonduri europene”, a subliniat el.

Ovidiu Creţu a spus că reabilitarea Pieţei Unirii este un obiectiv nou: ”Avem un studiu de fezabilitate interesant, cu valorificarea zidului de incintă a Cetăţii Bistriţa, legat foarte strâns de Biserica Ortodoxă şi de clădirea Protopopiatului Ortodox. Deşi ar fi trebuit să intrăm în acest an pentru reabilitarea lor completă, nu putem pentru că există un proces pe rol, o cerere de retrocedare din partea Parohiei Greco-Catolice, care a fost deţinătoarea şi proprietara clădirilor respective. Acest proces nu se va termina foarte curând, am purtat discuţii cu fiecare dintre părţi, şi cu ÎPS Andrei Mitropolitul Ardealului şi cu PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj, dar poziţia celor două biserici nu este conciliabilă la ora asta, se aşteaptă soluţia instanţei. Nu opoziţia în sine a celor doi înalţi ierarhi e problema, ci problema credincioşilor. Ortodocşii spun că sunt urmaşii celor care au cumpărat biserica, greco-catolicii sunt urmaşii juridici. Noi nu putem intra să proiectăm”.

Creţu a declarat că se vor face însă proiectele pentru reabilitarea zidului cetăţii, marcarea traseului în oraş, şi pentru reconstrucţia Porţii Lemnelor, pe vechiul amplasament sau pe cel din vecinătate.

Primarul Bistriţei a precizat că în 2013 va trebui făcută proiectarea şi pentru obiectivele noi. ”Mă refer la centrul internodal, acea structură care trebui să rezolve şi accesul dinspre zona oraşului înspre zona industrială, ca să scoată din oraş circulaţia autobuzelor care fac legătura cu localităţile din judeţ. Trebuie să vină pe centura veche, să se oprească pe această platformă, de unde să fie preluaţi de transportul public urban. Vom face proiectarea pistelor de biciclete, acolo unde lucrările vor fi simple vom începe să şi lucrăm la ele. Vom începe să lucrăm la prioritizarea transportului public, liniile de autobuz vor avea culoar separat, culoare prioritare faţă de restul transportului. Apoi, proiectarea liniei de tramvai de la Viişoara până la Unirea, cel puţin într-una dintre etape. Normativele vor fi modificate în acest an pentru stimularea zonelor metropolitane. Am identificat comunele din vecinătate unde am putea forma o zonă metropolitană, ca să aibă de câştigat de toată lumea. Într-o structură de tip metropolitan, comunele vor depinde mai puternic de municipiu, care le poate aduce avantaje prin forţa financiară”, a adăugat el.

Creţu a menţionat că vor fi făcute proiectările şi pentru una sau două parcări etajate. ”Toate obiectivele sunt atenţia noastră, astfel ca la începutul anului 2014 să depunem cereri de finanţare. Nefiind alegeri în acest an, sperăm să nu fie nici prezidenţiale, e nevoie de linişte şi stabilitate, iar cooperarea să se facă în condiţii foarte bune”, a comentat Ovidiu Creţu.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.