Actualitate Recomandări

Clasamentul firmelor din Bistriţa-Năsăud după cifra de afaceri. Ce PIB avem pe cap de locuitor

Produsul intern brut pe cap de locuitor ar urma să fie anul acesta în Bistriţa-Năsăud de 5.900 de euro, ceea ce îl plasează pe locul 21 în ţară la acest capitol, adică pe la mijlocul clasamentului, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză. Totuşi, el se situează la acest capitol în spatele unor judeţe precum Brăila, Caraş-Severin ori Sălaj.

În anii care vin, PIB-ul în Bistriţa-Năsăud ar trebui să se majoreze, potrivit estimărilor CNP, cu 3,3% în 2016, 3,6% în 2017 şi 3,9% în 2018, când ar trebui să ajungă la 7.191 de euro, se arată într-un studiu publicat de revista Capital.

În acelaşi timp, salariul mediu net pe judeţ ar trebui să fie în 2015 de 1.337 de lei şi ar urma să ajungă până în 2018 la 1.590 de lei, în timp ce rata şomajului ar urma să scadă de la 4,2% la finele acestui an la 4,1% la anul, 3,9% în 2017 şi 3,7% la sfârşitul lui 2018. Asta în timp ce numărul mediu de salariaţi ar urma să crească cu aproape 10% în trei ani, de la 59.800 anul acesta la 65.300 în 2018, cred experţii Comisiei Naţionale de Prognoză.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în prima jumătate a anului industria bistriţeană a crescut cu 3,3% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2014 (când evoluase cu +3,7% faţă de ianuarie-iunie 2013), iar în primele patru luni ale lui 2015 exporturile realizate de firmele din judeţ au ajuns la 218 milioane de euro (cu 5% mai mult decât în ianuarie-aprilie 2014). Asta în timp ce numărul salariaţilor era în creştere uşoară (+1,3% în iunie 2015 faţă de iunie 2014), iar rata şomajului coborâse semnificativ (de la 3,9% în urmă cu un an la 3,1% la 30 iunie 2015).

Totuşi, nu la fel de spectaculos evoluase salariul mediu net pe judeţ în ultima vreme (creşterea a fost de 51 de lei sau 4%, de la 1.249 de lei în iunie 2014 la 1.300 de lei în iunie 2015, sub evoluţia de +8% înregistrată în acelaşi interval la nivel naţional). În prezent, bistriţenii sunt pe locul al şaselea în clasamentul celor mai prost plătiţi români, doar angajaţii din Suceava, Harghita, Vaslui, Neamţ şi Covasna câştigând mai puţin.

Potrivit statisticilor Registrului Comerţului, între 1991 şi 2014 au fost înmatriculate în Bistriţa-Năsăud 1.310 companii cu participare străină la capital, iar valorea netă a investiţiilor străine directe a fost de 115 milioane de euro (respectiv sub 0,3% din totalul ISD la nivel naţional în aceaşi perioadă). Spre comparaţie, vecinii din Mureş au atras în acelaşi interval de peste hotare 1,15 miliarde de euro.

Clasamentul firmelor locale în funcţie de cifra de afaceri pe 2014 este dominat clar de Leoni Wiring tabel1Systems RO SRL, care a trecut în 2014 de 900 de milioane de lei şi care este şi cel mai mare angajator din judeţ, cu peste 4.300 de salariaţi. Urmează, la mare distanţă, fabricantul de baterii Rombat, cu 285 de milioane de lei cifră de afaceri şi circa 700 de angajaţi. Se mai remarcă în peisajul economic judeţean Italtextil Sărata (o fabrică de fibre şi fire pentru industria textilă), cu afaceri de aproape 250 de milioane de lei şi aproape 500 de angajaţi anul trecut, dar şi producătorul de mase plastice Teraplast (peste 230 de milioane de lei cifră de afaceri şi circa 450 de salariaţi). În aceeaşi zonă (cu 218 milioane de lei cifră de afaceri şi circa 540 de angajaţi) se situează şi fabricantul de sârmă, cuie şi plase sudate Dan Steel Group Beclean SA.

În Bistriţa-Năsăud se mai produc sisteme de climatizare sofisticate (la RAAL SA), piese, subansamble şi utilaje complexe, inclusiv componente pentru trenuri de mare viteză (la Comelf SA) sau cabluri şi produse electrotehnice (la IPROEB SA), dar şi textile, alimente, mobilă sau cherestea.

12 comentarii

  • Cati din cei 916,4 milioane, reprezentand cifra de afaceri a firmei LEONI, ajung in bugetul tarii?!?… Ne tot laudam cu investitii, cu locuri de munca, cu cifre de afaceri, majoritatea facute de strini doar pentru ca li se acorda facilitati fiscale pe care un roman nu le va obtine niciodata. Asta se numeste discriminare si in unele cazuri chiar subminarea economiei nationale…

    p.s. exista in mentalul colectiv ideea conform careia numai marii investitori au capacitatea si puterea de a creea LOCURI DE MUNCA. Nu este nimic mai fals si mai stupid…

    • Comentariu tipic pentru un analfabet in privinta economiei de piata, martor al lui Voiculescu si admirator secret al lui Ceausescu. Cifra de afaceri e data in principal de vanzari la clienti. Cum sa ajunga in bugetul tarii mai loaza? Profitul, ca-i companie cu capital romanesc sau strain ajunge tot la actionari nu in buget. Si firma fiind SA inregistrata in Romania plateste impozite si taxe la Buget ca orice alt contribuabil pentru ca tu sa-ti incasezi pensia de comunache si sa comentezi ca prostul toata ziua. Si daca n-ar fi Leoni ar fi vai de capul nostru. Cine mai angajeaza 4300 de oameni? Cat toti ceilalti 9 din primii 10 la un loc! Si pe langa el traiesc si alte firme. Dar asa sunt martorii lui Voiculescu. Prosti cu gura mare!

    • Trec peste carențele de cultură, istorie recentă și mai ales educație, acei „7 ani de acasă” fără de care nu se poate trăi civilizat… Prima parte a comentariului tău este de-a dreptul stupid. Eu nu m-am referit nici la ce inseamnă cifra de afaceri (care apropos, inseamna totalul bunurilor sau serviciilor vandute respectiv prestate), nu m-am referit nici la profitul firmei. Am pus doar o intrebare cat se poate de legitima si anume vreau sa stiu cat a platit firma LEONI la bugetul tarii prin taxe si impozite, evident, ca sa facem o paralela intre cifra de afaceri si contributia la buget. De ce? Pentru ca degeaba am firme cu cifre de afaceri mari daca ele cotizeaza mai putin decat firme cu cifre de afaceri mici, e cat se poate de simplu, poti intelege chiar si tu… În legătură cu afirmația „Si daca n-ar fi Leoni ar fi vai de capul nostru. Cine mai angajeaza 4300 de oameni? Cat toti ceilalti 9 din primii 10 la un loc! Si pe langa el traiesc si alte firme.” este chiar mai stupida decat prima parte a comentariului. Ce ne faceam mai Vasile?!? Muream de foame?!?… Ce ne-am facut si pana sa vina LEONI, adica exact la fel… Si sa presupunem prin absurd ca, in momentul acesta, de Leoni depinde toata existenta noastra, ceea ce este de o infinita idiotenie, nu am vrea sa scapam oarecum de aceasta dependenta ombilicală. Ce ne facem in cazul in care LEONI decide sa plece sa-si mute productia intr-o alta localitate sau chiar alta tara?!? Murim cu totii?!? ce se intampla atunci mai vasilică?!?… Atitudinea si defapt mentalitatea asta de IOBAG, care duce chiar pana la a idolatriza investitorii straini sau autohtoni cu foarte multi bani, care din prea plinul lor si din prea multa grija fata de indivizi ei creeaza locuri de munca ca sa aibă si IOBAGUL de rand o lingura de ciorba este de o prostie fara margini, nu pot sa-mi imaginez o stare mai josnica decat asta, o dispretuire totala fata de propria persona si de capacitatea creatoare a propriei persoane. Dar in acelasi timp este si explicatia pentru care am ajuns unde am ajuns, ne-am vandut si ne vindem in continuare pe nimic sau ma rog, pentru un „loc de munca”, sa avem unde muncii, nu conteaza ca primim o flegma intre ochi, important e sa muncim, vorba aia „noi muncim nu gandim” ca tot am fost facut admiratorul secret a lui Ceasusescu, desi deviza, la origine, e cat se poate de capitalista dar nu mai conteaza…

      P.S. A nu se intelege ca am o problema cu firma LEONI, am tot respectul pentru orice entitate economica sau de orice alta natura care intelege sa respecte cetateanul sa se comporte civilizat si sa faca ce spune si nu altfel…

      P.S.S. Nu pot sa nu constat ironia maxima si anume ca un puiut de comunist, vorba fostului presedinte, ma face pe mine admirator a lui Ceausescu sau chiar mai rău a lui Voiculescu, atunci cand critic o situatie foarte asemanatoare, extraordinar de asemanatoare cu situatia perioadei asa zis comuniste defapt socialiste. Adica, atat in perioada socialista, cat si acuma, se constata un fenomen si anume aducerea taranilor (a oamenilor de la tara), de la sat la oras, ca sa lucreze in fabrici si uzine. Mi se pare o ironie pentru ca exact acelasi lucru inainte era facut in spiritul unei doctrine socialiste iar acum exact acelasi fenomen este proslavit in spiritul doctrinei capitaliste si a economiei de piata, iar unii se cred chiar destepti facand asta…

    • de cand ajunge profitul unei firme in mainile actionarilor?
      esti balta!
      poate dividendele…..adica dupa plata impozitului pe profit…..DACA MAI RAMANE CEVA!
      lleonii nu va ajunge niciodata pe profit…..doar nu sunt fraieri sa platesca impozite statului roman!
      si asta daca nu au SCUTIRI SI FACILITATI….DE NEPLATA LA IMPOZITUL PE PROFIT…..doar sunt si acolo baieti destepti! (nu multi….doar cativa!)

    • Daca te interesa cu adevarat cat contribuie Leoni la buget puteai usor sa afli. Dar pe tine te-a interesat sa umpli netul cu mincini si propaganda de cea mai proasta factura. Spui ca Leoni n-are profit cand la o simpla cautare pe site-ul mfinante gaseai datele : Cifra de afaceri neta 916399405; Profitul brut 19850978; Profitul neta exercitiului financiar 16112035. E drept, profitul e mai mic decat cel din 2013. Si Leoni a fost pe profit din 2009 de cand sunt ultimele date prezentate pe site. In plus daca faceai un calcul simplu la nivelul salariului minim a contributiilor pentru salariile celor 4300 de salariati la diversele bugete sunt de peste 30 milioane. Ce facilitati fiscale are Leoni? De ce nu spui tu? Arunci doar asa minciuni si prostii ca sa sadesti in mentalul colectiv idea ca cel mai mare investor din judet este la fel de hot ca idolul tau Voiculescu. In UE ajutoarele de stat se acorda doar cu aprobarea Comisiei si Leoni este tratata in Romania ca orice alt intreprinzator din UE. Acesti investitori straini au facut ca Bugetul tarii sa fie astazi mai mare decat oricand in istoria Romaniei. Tu insa pe langa ca esti o lipitoare a bugetului de stat dovedesti inca o data ca esti si national-socialist, simpatizant al modelului de dezvoltare autarhic a lui Ceausescu si antieuropean. In concluzie un comunache si un securist de-a lui Voiculescu care si-a gasit taman acum sa arunce cu ra_at in firma principalului agent economic din judet c-asa-i rumanul.

  • Este o companie lohn. Doar asambleaza, nu produce nimic. Acum la partea cu impozite si altele……este bine de vazut cit au primit prin facilitati de tot felul. Aceasta ,, plantatie,, va exista mult si bine ca doar exista multa multime sa lucreze pe nimic(raportat la nivelul fe munca depus).nu avem educatie , cultura si incredere in noi. Ne vindem pe nimic de 25 de ani .

    • deocamdata un judet intreg si nu numai depinde de LEONI…Daca maine se inchide credeti ca va fi veselie ?

  • Da Leoni profita (cum e si firesc daca are de cine) de saracia oamenilor (din zona , din Moldova si din alte parti) . Politica de cadre a acestei firme este ciudata (vezi cat de stabili sunt angajatii, cat stau in firma si de ce pleaca asa repede). As fi interesat sa aflu cu cat participa la bugetul tarii, la cifra de afaceri pe care o are sau doar da de lucru unor oameni.

  • Nu doresc sa intru in polemici :

    „” Grupul german Leoni, care a anun­ţat în primăvară o extindere a fabricii din Bistriţa, va primi ajutor de stat de 43 mil. lei (8,7 milioane de euro) pen­tru acest proiect care ar urma să creeze 613 locuri de muncă, potrivit unui do­cu­ment publicat pe site-ul mfinante.ro.

    Cererea de aju­tor de stat a fost apro­­bată în 22 mai.

    Pe aceeaşi sche­mă de finanţare emi­să în baza Ho­tă­râ­rii de Guvern nr. 807/2014 au mai primit sprijin în acest an alţi doi in­ves­titori germani: gru­pul Bosch pen­tru un proiect de 146 mil. lei şi 568 de locuri de muncă la Blaj şi producătorul Kär­cher cu un proiect de 75 mil. lei şi 313 locuri de muncă. În to­tal, cele trei proiecte au primit aju­toa­re de stat de 153 mil. lei (35 mil. euro). Bugetul anual alocat acestei sche­­me de sprijin pentru dezvoltare re­gio­nală este de 100 mil. euro.””

    Citat din Ziarul Financiar , 17 iulie 2015

    Si inca una , apropo de Leoni , dar la nivel de grup :

    „” Producătorul de cabluri Leoni Wiring Systems Arad, subsidiara grupului german Leoni cu vânzări globale de peste 4,1 mld. euro şi 68.000 de angajaţi, şi-a bugetat pentru acest an un program de investiţii de peste 8 milioane de euro pentru dezvoltarea fabricii de cabluri auto din Arad.

    Germanii au beneficiat anul trecut de un ajutor de stat de peste 10 mil. euro pentru investiţii în fabricile de cabluri auto din Bistriţa (5,3 mil. euro) şi Piteşti (5 mil. euro), investiţiile totale ridicându-se la aproximativ 22 mil. euro, pentru cele două fabrici. Investiţiile prevedeau şi crearea a 884 de noi locuri de muncă în Piteşti şi 322 de locuri în Bistriţa.

    „Anul 2014 a adus un plus de creştere faţă de nivelul preconizat iniţial. Avem câteva proiecte noi, astfel că utilizăm toate capacităţile deja existente“, au declarat pentru ZF Transilvania oficialii companiei Leoni Wiring Systems Arad. „”

    Citat din Ziarul Financiar , 2 iunie 2015

    Adica 5.3 bulionane pentru prima fabrica + 8.7 bulioane pentru cea de-a doua !!!!

    Cate din firmele din top 10 ( exceptie Leoni ) au primit ajutor de stat pentru dezvoltarea activitatii economice, implicit pentru cresterea competitivitatii si crearea de noi locuri de munca ? Raspuns : nici una.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS