IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit clopotele noii biserici din orașul-stațiune Sângeorz-Băi. Cele trei clopote vor fi montate în turnul clopotniță al lăcașului de cult.
Clopotele au fost achiziționate cu sprijinul unei familii de credincioși și al Primăriei Sângeorz-Băi, fiind realizate la Turnătoria Turbonef din Râmnicu Vâlcea. Clopotul mare are 300 de kilograme, iar celelalte două câte 204 și 107 kilograme.
Pentru implicarea în procesul de construcție al bisericii, în semn de recunoștință și apreciere, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat Mirelei Cîrcu Crucea Transilvană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Primarul orașului Sângeorz-Băi, Cătălin Bota, a primit Ordinul ”Episcop Nicolae Ivan”, viceprimarul Cristian Pop a fost distins cu Ordinul ”Mihai Vodă”, Răzvan-Adrian Grec a primit Ordinul ”Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”, iar Alexandru și Cătălina Neculai au primit Ordinul ”Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, informează Mitropolia Clujului.
Piatra de temelie a noului lăcaș de cult, cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, care este și ocrotitorul spiritual al orașului Sângeorz-Băi, a fost pusă în data de 6 august 2019, de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, iar construcția propriu-zisă a început în luna octombrie a aceluiași an. La data de 8 noiembrie 2020, PS Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a sfințit cele două cruci de pe turlele lăcașului de cult.
Biserica este construită în curtea bisericii vechi, ctitorie a preotului profesor Ioan Bunea, și va fi afiliată Parohiei Sângeorz-Băi II. Aceasta va deservi comunitatea din stațiune, precum și tinerii care se află în tabere la Centrul Misionar de Tineret ”Ioan Bunea”, aflat tot în curtea parohiei.
Foarte bine că și-au făcut în sfârșit și ortodocșii biserică în Sângeorz- Băi. E timpul Ionică să dați înapoi biserica greco-catolică! Vremea închinării către Moscova a trecut! Adio mancurților!
Biserica greco-catolică „Sfântul Nicolae” din Sângeorz-Băi a fost construită între anii 1875-1882, sub păstorirea preotului paroh Simion Tanco. A fost renovată în 1928 și, la data de 9 iulie 1938, a avut loc consacrarea cu ocazia vizitei canonice a Episcopului Iuliu Hossu.
Conform Şematismului Eparhiei de Cluj-Gherla la 1947 în Sângeorz-Bai erau 4207 greco-catolici păstoriți de părintele canonic onorar Anton Buga. Născut în Sângeorz-Băi părintele Anton Buga și-a făcut studiile la Liceul din Năsăud şi la Institutul de Teologie Român Unit din Gherla fiind sfinţit preot în 1927.
În anii grei ai războiului, într-o perioadă de mari lipsuri, părintele paroh a apărat comunitatea cu dârzenie chiar cu riscul vieții. În 1940 înfiinţează cooperativa „Plugarul” pentru a asigura aprovizionarea cu alimente şi îmbrăcăminte a credincioşilor de care autorităţile ocupante maghiare nu aveau nici o grijă. Lipsiţi de alimente, mulţi mâncau faină din coajă de fag, îmbolnăvindu-se grav. Când a plecat la Banska în Ungaria, a fost rugat în genunchi de credincioşii înfometaţi să nu-i lase pradă morţii. „Nu mă întorc la voi fără hrană” le-a spus părintele Anton Buga şi s-a întors cu zece vagoane de porumb.
În noaptea de 24 august 1944 părintele Anton Buga a fost arestat de jandarmii maghiari și dus la închisoarea militară din Bistriţa, unde a mai întâlnit încă 17 preoţi şi alţi intelectuali români închişi. În 12 septembrie, toţi aceştia au fost condamnaţi la moarte şi numai un ordin al generalului Sănătescu, primul ministru al României în acel moment, care față de această condamnare a amenințat cu represalii împotriva maghiarilor din România, l-a salvat pe părintele Buga.
Au urmat anii prigonirii Bisericii Române Unite. Părintele Anton Buga s-a ridicat din nou cu demnitate pentru apărarea credinței strămoșești. A fost arestat pentru predicile prin care îndemna la rezistenţă contra ofensivei comuniste duse împotriva Bisericii Greco-Catolice. A fost târât prin beciurile Ministerului de Interne Bucureşti, apoi cinci ani la Jilava, dar n-a cedat. Preoteasa a fost şi dânsa arestată şi condamnată la un an de închisoare.
După ieşirea din închisoare părintele a mai fost arestat de şase ori; preoteasa s-a îmbolnăvit de inimă şi a murit. Părintele a rămas în parohie şi a continuat să facă acasă sfintele slujbe, ameninţat adesea cu noi represalii de Securitate. Lipsit de cele necesare traiului, dar rămas ferm în credinţa catolică, moare în 26 iulie 1993.
În 1947 în Sângeorz-Băi erau 13 Ortodocși veniți probabil în căutare de lucru de prin alte părți ale țării. În localitate fusese ridicată în 1937 o biserică ortodoxă, prin grija unui profesor de religie venit de prin părțile Albei la Liceul grăniceresc „George Coșbuc” (fostul Gimnaziu superior greco-catolic). În anul 1939 acesta pleacă la Cluj și, în biserica ortodoxă nu a mai slujit nimeni timp de 12 ani. După 1990 autoritățile județului au construit în localitate un Centru Misionar Ortodox care se-învârte după soare și care poartă numele preotului ortodox trecut meteoric prin Sângeorz. Părintele Bunea este în continuare la index.
În 2018, la împlinirea a 80 de ani de la sfințirea Bisericii ”Sfântul Nicolae” de către Episcopul Iuliu Hossu, în cadrul unei fastuoase ceremonii oficiale la care au participat toți conducătorii județului, aceasta a fost „resfințită” de către un fost colaborator al Securității care le-a acordat cu această ocazie medalii politicienilor prezenți. Evenimentul s-a încheiat cu o paradă militară.
Prima dată acest popor a fost ortodox (Imperiul Bizantin)și dacă trebuie ortodocși să dea nu știu ce catolicilor, apoi catolicii trebuie să le dea înapoi și să pluseze pt a acoperii greșelile istoriei. Deci să fie liniște.
Nu contează ce am fost, și cum a fost istoria. Prima dată am fost păgâni. Important e cum suntem și cum se declară oamenii că sunt. Bisericile sunt ale comunităților. Dacă sângeorzenii trec mâine la budiști, trec cu biserici cu tot, că sunt ale lor. Așa au făcut și sașii din Sibiu și catolicii n-au revendicat biserica evanghelică. Așa că nea părinte Victor, plimbă ursul cu stereotipiile astea repetitive și obsesive. Ce a fost a fost, vino cu picioarele pe planetă.
„Pt victor” Ortodocsi au aparut dupa 1054 ….
SFINȚIREA CLOPOTELOR reprezintă un eveniment important în viata unei biserici. De aceea, în loc de orice comentariu, mai bine versurile pricesnei „Se-aude clopotul bătând”:
Se-aude clopotul bătând
Ne cheamă la Altarul Sfânt
E zi de rugă şi de cânt
E ziua Domnului cel Sfânt.
Duminica e ziua mea,
Voi oameni ce-aţi făcut cu ea?
Nu vă certaţi şi nu fiţi răi
Că sunteţi toţi copiii mei.
Eu crucea mea v-am dat-o scut,
Cu ea voi oameni ce-aţi făcut?
V-am apărat de tot cei rău,
Iar voi mă răstigniţi mereu.
Veni-va ziua de apoi
Când voi veni din nou la voi,
Vă voi certa, vă voi certa,
Ce aţi făcut cu ziua mea?
Sunt şase zile să munciţi,
A şaptea să vă odihniţi,
În casa mea să v-adunaţi,
Cuvântul să mi-l ascultaţi.
Dacă veţi face toţi aşa,
Eu vă voi binecuvânta,
Vă voi da pace pe pământ,
Vă voi primi în cerul sfânt.
Treaba cu pacea pe pământ e cam aproximativă. Uite ce se întâmplă în jur. N-ar strica să se grăbească puțin.