(FOTO) Clubul Rotary Bistriţa a sărbătorit 20 de ani de existenţă, în prezenţa guvernatorului Districtului 2241 România-Republica Moldova, Emilian Sopoian, a membrilor actuali şi a numeroşi invitaţi, inclusiv oficialităţile locale în funte cu primarul Ovidiu Creţu şi viceprimarul Cristian Niculae.
La evenimentul organizat în saloanele Hotelului Metropolis Bistriţa, preşedintele în exerciţiu, Florin Urîte, a făcut o trecere în revistă a istoriei clubului care a avut, în total 89 de membri dintre care 10 au decedat, iar alţii s-au retras, în prezent fiind 43 de membri activi şi patru membri de onoare. În cele două decenii, organizaţia a atras finanţări de 200.000 de USD şi a derulat proiecte proprii în cuantum de 380.000 de lei, bani investiţi în sănătate, artă, proiecte de interes comunitar, dar şi în tineri talentaţi, susţinuţi cu burse.
„Rotary Internaţional este un ONG de nivel mondial cu 1,2 milioane de membri, fiind prezent în 222 de ţări cu 35.000 de cluburi. Din 1905, când a fond fondată organizaţia, s-au făcut multe proiecte adresate comunităţii, cum ar fi: promovarea păcii şi prieteniei între popoare, protejarea mamei şi copilului, în sănătate, în cultură şi în învăţământ. Districtul 2241 România – Republica Moldova cuprinde 126 de cluburi cu peste 3400 de membri. Membrii Rotary sunt oameni de diverse profesii care promovează înalte standarde morale, etice şi profesionale. 20 de ani de Rotary la Bistriţa înseamnă 20 de ani de proiecte adresate comunităţii, implementate, 20 de ani de prietenie. A dărui e un lucru minunat şi cred că fiecare dintre noi putem dărui şi din timpul nostru şi din resursele financiare noastre pentru a face voluntariat. La mulţi ani şi la multe împliniri!”, a spus guvernatorul Emilian Sopoian.
Guvernatorul a oferit, cu acest prilej, lui Florin Urîte, preşedintelui în exerciţiu placheta pe care era scris „A servit mai presus de sine”, iar „naşul” clubului, artistul plastic Ioan Sbîrciu, i-a felicitat pe rotarieni pentru întreaga lor activitate de două decenii.
„Vă doresc ca această aniversare să însemne un nou start, la fel de bun, dacă nu şi mai bun, ca şi pel pe care l-aţi avut în urmă cu 20 de ani. Mişcarea rotariană a pătruns în ţara noastră şi în oraşul nostru după Revoluţia din 1989, aducând completări la ceea ce în mod firesc se înţelege prin democraţie şi administraţie. Este normal ca societatea să-şi coaguleze forţele în diferite structuri în afara administraţiei pentru că societatea are rezerve mult mai mari decât cele din domeniul administraţiei. Dumneavoastră, rotarienii, aţi arătat că oameni de afaceri, oameni cu funcţii de conducere, oameni foarte ocupaţi, aţi renunţat la o parte din timpul dumneavoastră şi l-aţi pus în slujba societăţii bistriţene, lucru pentru care eu vă mulţumesc în numele cetăţenilor pe care îi reprezint. Este extrem de important ca fiecare dintre noi să scoată la iveală spiritul civic şi să facă ceva în plus faţă de ceea ce face la locul de muncă şi pentru familia proprie, să facă ceva şi pentru societate. E singura modalitate, spun eu, prin care o societate, o naţiune, se poate împlini. Avem 100 de ani de la marea Unire. Eu cred că elitele au făcut Unirea fiindcă ele ştiu să mobilizeze masele, poporul, pot să insufle curaj, direcţii bune, astfel încât să se realizeze lucruri măreţe. Aşa s-a întâmplat, spun eu, în 1918 şi, dacă ne uităm în spate, la marile personalităţi care au populat viaţa publică din România acelor ani, cred că putem să ne dăm seama că au avut influenţă şi greutate. Aţi realizat în Bistriţa lucruri importante. Rotary Club Bistriţa se vede. Nu ştiu dacă alţi primari v-au spus lucrul acesta, dar, cu siguranţă, şi ei l-au simţit şi vă mulţumesc pentru ce aţi realizat”, a spus primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.
Edilul a conferit Clubului Rotary Bistriţa Medalia de Argint a Municipiului Bistriţa „pentru rezultate excepţionale obţinute în derularea unor proiecte reprezentative (…) care au devenit modele demne de urmat”. Primarul a spus că nu există nici medalie de aur, nici de bronz, fiindcă nu există în oraş decât Casa Argintarului, această medalie fiind un mod prin care oraşul mulţumeşte instituţiilor. „Nu suntem foarte darnici, e medalia numărul 9. Ele se înregistrează, cu unul mai puţin decât numărul anilor mei la Primăria Bistriţa”.
Subprefectul Ciprian Ceclan a transmis mesajul preşedintelui CJ, Radu Moldovan, cel care a fost desemnat, „Omul anului 2016” de către cluburile Rotary Bistriţa şi Rotary Bistriţa Nosa.
„Dragi rotarieni, anul trecut am primit premiul Omului Anului 2016. Atunci, pentru câteva clipe, m-am simţit rotarian şi m-am simţit bine. Vă mulţumesc pentru acest lucru, iar gândul meu stă alături de voi în aceste momente de sărbătoare, dar şi în restul timpului. La mulţi ani!”, a transmis şeful CJ.
După discursurile oficialităţilor, preşedintele în exerciţiu a înmânat plachete şi fanioane mai întâi foştilor preşedinţi, secretarilor, dar şi tuturor membrilor.
Cu acest prilej, s-a anunţat şi numele viitorului preşedinte. Acesta este Ioan Platon, directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare în Pomicultură.
Ore repara si caruta ori numa rotile?
Am citit putin din articol si am vazut scris – protejarea mamei si copilului – ma intreb daca la Marsul pentru viata a copilului nenascut – au participat? Sa se vada ca apara copilul din clipa cand are bataia inimii. Sanatate
Felicitari Rotary Club Bistrita!!!