Actualitate

Cod galben în Bistrița-Năsăud

S-a întors iarna! Un val de aer polar s-a abătut asupra României, aducând cu el episoade hibernale în toată puterea cuvântului.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de vreme deosebit de rece, predominant ninsori și intensificări ale vântului, valabilă în perioada marți 4 aprilie, ora 10.30 – sâmbătă 8 aprilie, ora 10.00.

Vremea va fi deosebit de rece, iar temperaturile vor fi cu 8…12 grade sub mediile multianuale.

În jumătatea de nord a țării vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h îndeosebi în Moldova, Dobrogea, sudul Banatului și al Olteniei, precum și la munte.

ANM a emis și un cod galben de intensificări ale vântului, predominant ninsori și strat de zăpadă, valabil pentru județul Bistrița-Năsăud de marți 4 aprilie, ora 10.30, până miercuri 5 aprilie, ora 14.00.

Vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, Dobrogea și local în Oltenia și Moldova unde rafalele vor depăși 55…65 km/h și pe arii restrânse 70…75 km/h.

La munte, în Transilvania și local în Maramureș vor fi precipitații, predominant ninsori, temporar viscolite și se va depune strat de zăpadă.

Conform prognozei ANM până în 16 aprilie, în Transilvania vremea va deveni deosebit de rece în perioada 4-6 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de numai 4 grade, apoi se va încălzi treptat până la valori, în medie de 10…11 grade. Spre mijlocul lunii sunt posibile valori mai ridicate, în jurul valorii de 15 grade, apropiate de normele climatologice. Tendința va fi de scădere în ceea ce privește temperaturile minime de la 2…5 grade în primele nopți, până spre -2…0 grade în perioada 6 – 8 aprilie, iar pentru a doua săptămână sunt estimate valori în jurul a 2 grade. Temporar vor fi precipitații în perioada 3-7 aprilie (când vor fi mixte – ploaie, lapoviță și ninsoare), iar pe arii mai restrânse și în restul intervalului, cu o probabilitate mai ridicată în 10 și 11 aprilie.

Probleme în Pasul Tihuța

Centrul Infotrafic al Poliției Române a anunțat la ora 13.30 că ninge abundent pe DN 17 Bistrița – Vatra Dornei, în localitatea Piatra Fântânele (Pasul Tihuța), județul Bistrița-Năsăud, mai multe autotrenuri nu pot înainta, astfel că sensul de urcare este oprit și se circulă alternativ, pe celălalt fir.

Vremea în Bistrița-Năsăud

Vremea se va ameliora, iar precipitațiile vor lipsi. Se şi încălzeşte puțin, iar temperaturile urcă în ecartul 1/2°C printre munți şi 6/7 în zonele joase din vestul județului, anunță Meteo.BN.

Începând din orele nopții de miercuri spre joi, aria precipitațiilor va fi, din nou, în extindere. Ciclonul va urma o traiectorie retrogradā, deviat fiind, din traseul clasic spre estul continentului, în sens invers, spre nord-vest, de vasta zonă de presiune ridicată centrată în zona Peninsulei Scandinavice. Nucleul acestuia va traversa nord-estul țării noastre, aspect care va imprima o mișcare NNV-SSE a maselor de aer din zona aferentă județului nostru, astfel, vom fi influenţați în continuare de masa de aer rece preexistentă. În plus, ciclonul va beneficia de un aport important de umezeală din Marea Neagrā.

Astfel, joi, va ninge, din nou, pe arii extinse, în general moderat cantitativ iar temperaturile vor rămâne în jurul pragului de îngheț, în zonele joase de relief, în timp ce la deal şi la munte vor deveni negative. Se va depune strat nou de zăpadă. Vântul se va reactiva în zonele înalte unde va sufla tare, viscolind și spulberând zăpada. În zonele joase, acesta va fi cel mult moderat.

1 comentariu

  • Iar ne-o prins iarna pe nepregătite! Ce fac autoritățile? Unde e noul prefect? Cu ce se ocupă? E a doua oră în ultimele zile când nu se poate circula pe Tihuța. Vai de capul nostru!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.