Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben, valabilă inclusiv pentru județul Bistrița-Năsăud în perioada miercuri 13 decembrie, ora 02.00 – joi 14 decembrie, ora 10.00, fiind anunțate ploi.
În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.
La munte ploile vor determina topirea stratului de zăpadă, iar la altitudini de peste 1.500 m, în nordul Carpaților Orientali, trecător vor fi precipitații mixte.
Cod galben de inundații
Hidrologii au emis cod galben pe râurile din bazinul hidrografic Someșul Mare, valabil de miercuri 13 decembrie, ora 06.00 până joi 14 decembrie, ora 18.00.
Ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
Meteo.BN informează
”Începând din noaptea de miercuri spre joi, un nou ciclon mediteranean se va înscrie pe o traiectorie transbalcanică, traiectorie care va influență aspectul vremii din județul nostru. Pentru că ne vom afla în sectorul cald al acestuia, începând de miercuri dimineață ploile se vor extinde şi vor deveni temporar moderate. La început, la munte, la peste 1.000 m alt. va ninge, apoi de miercuri după-masă si pe parcursul nopții de miercuri spre joi, pe fondul avansului cald, limita altitudinală a ninsorilor va urca spre 1.700 m. Va ploua, astfel, până la această altitudine iar stratul de zăpadă existent se va topi.
Cantitățile de apă vor depăşi, în zonele amintite, 40-50 l/mp, izolat 60 l/mp (mai ales pe versanții sudici ai Munților Rodnei şi Țibleş), iar riscul hidrologic va deveni însemnat. Crește, astfel, riscul de apariție a unor scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe cursurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri.
De joi dimineață vom trece în sectorul rece al depresiunii amintite, treptat ploile de la munte, de la peste 1.000 m alt., se vor transforma în lapovițe şi ninsori, iar precipitațiile vor slăbi în intensitate.
În tot acest interval, însă, la munte, la peste 1.700 m alt., va ninge şi se va depune strat de zăpadă consistent”.
Vremea până de Crăciun
Conform prognozei ANM până în 25 decembrie, în Transilvania la începutul intervalului valorile diurne vor crește la medii spre 7 grade în ziua de 12 decembrie. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire astfel că maximele vor scădea până spre medii de 1…2 grade, în zilele de 16 și 17 decembrie. După ziua de 17 decembrie, valorile diurne vor crește ușor, astfel că în intervalul 18-20 decembrie se vor situa în jurul a 4 grade, în medie, apoi vor scădea treptat până spre 1 grad până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. În ceea ce privește regimul nocturn, minimele vor crește treptat, de la medii în jurul a -2 grade, în prima noapte a intervalului, spre 3…4 grade în noaptea de 14 decembrie, apoi vor coborî până la -5 grade, în noaptea de 17 decembrie. Ulterior nopții de 17 decembrie, variațiile nu vor fi semnificative, astfel că în intervalul 18-24 decembrie mediile vor fi cuprinse între -4 și -2 grade, cele mai mici valori urmând a se înregistra la sfârșitul perioadei de prognoză. Probabilitatea de precipitații va fi mai mare în intervalul 12-16 decembrie, apoi în zilele de 18 și 19 decembrie.
Adaugă comentariu