Actualitate

Cod galben în Bistrița-Năsăud. Cum va fi vremea în perioada următoare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben, valabilă pentru județul Bistrița-Năsăud în perioada marți 28 noiembrie, ora 10.00 – miercuri 29 noiembrie, ora 08.00: intensificări ale vântului, viscol, ninsori însemnate cantitativ.

În intervalul menționat, la munte, mai ales la altitudini de peste 1.500 m, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă. Cantitățile de apă vor fi local de 20…35 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60…75 km/h și vor fi intervale cu viscol și vizibilitate redusă.

Meteo.BN informează: ”Marți, vremea va rămâne în general închisă, dar valorile termice vor cunoaşte un salt important. Înnorările vor rămâne pronunțate, astfel că după fulguielile de dimineață în a doua parte a zilei va ploua, urmând ca începând din orele nopţii ploile să aibă tendință de transformare în lapoviță şi apoi ninsoare, pe fondul scăderii, din nou, a temperaturii. Până spre dimineață, astfel, va ninge local şi temporar mai ales în nordul, centrul şi estul județului. În tot acest interval, la munte, la peste 1.000 m va ninge și se va depune strat de zăpadă nou, consistent, iar vântul se va intensifica, cu rafale de peste 70-80 km/h, viscolind ninsoarea. Maximele vor atinge, în aceste condiții, valori în general între 3°C și 7 °C iar minimele de miercuri dimineață vor scădea până la valori cuprinse între -3°C în depresiuni şi 1/2 °C în zonele deluroase din sud-vest. La Bistrița, vremea va fi închisă și aici. Sunt condiții de fulguieli în prima parte a zilei, apoi va ploua. La noapte se răceşte iar, astfel sunt condiții ca ploaia să se transforme în lapoviță ṣi apoi ninsoare. Maxima zilei va atinge 6°C, iar minima de miercuri dimineață se va opri la 0°C”.

Potrivit prognozei ANM până în 10 decembrie, în Transilvania în prima parte a intervalului regimul termic va fi caracterizat de alternanțe importante între zile cu valori apropiate și sub cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 0…6 grade și minime de -4…0 grade, mediat regional, mai scăzute în special în jurul datei de 29 noiembrie (maxime de 0…2 grade și minime de -9…-5 grade) și perioade cu vreme mai caldă decât în mod obșnuit, cel mai probabil în 1-2 decembrie, când ziua se vor atinge 8…12 grade și noaptea nu vor coborî sub 1…4 grade. Pentru cea de-a doua parte a intervalului este estimată o evoluție mai constantă a temperaturilor care se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice primei decade a lunii decembrie, respectiv maxime ușor pozitive și minime nocturne negative, în medie -5…-3 grade. Regimul pluviometric va înregistra un excedent, cu precădere în prima săptămână, când vor fi perioade în care precipitațiile vor fi frecvente și local moderate cantitativ, cu probabilitate mare în 1-2 decembrie când se vor semnala și ploi. În restul zilelor din interval, vor fi mai ales ninsori și lapoviță cu caracter local și temporar.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS