Actualitate

Cod galben de precipitații și vânt. Ce măsuri ia CJSU Bistrița-Năsăud

ACTUALIZARE ”În urma avertizărilor meteo și hidrologice din această perioadă și având în vedere riscul de producere al inundațiilor pe raza județului, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud s-a întrunit într-o ședință pentru stabilirea unor măsuri de intervenție în caz de inundație.

În cadrul tuturor primăriilor din județ se va efectua un serviciu de permanență pentru monitorizarea situației operative din teren. Toți reprezentanții instituțiilor cu atribuții in managementul situațiilor de urgență provocate de inundații – Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița Năsăud și Sistemul de Gospodărire al Apelor Bistrița-Năsăud – vor asigura echipe de intervenție care vor fi pregătite să răspundă solicitărilor punctuale venite din partea populației în ceea ce privește evacuarea apei din curți și din beciuri.


Formațiile de lucru de la nivelul SGA BN sunt în alertă și monitorizează cursurile de apă. Se monitorizează în special fluxul de apă al râului Rebra, deoarece unitatea de învățământ de acolo se află în apropiere de albia râului.

La nivelul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, responsabilii sunt pregătiți pentru a interveni cu maximă eficiență în cazul producerii de inundații în gospodăriile pacienților care necesită dializă.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează situația operativă din teren și este pregătit să aloce resursele necesare sprijinirii populației în cazul producerii unor situații de urgență”, se arată într-un comunicat al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări cod portocaliu și cod galben de vreme rea, inclusiv pentru județul Bistrița-Năsăud, în prezent fiind în vigoare:

COD GALBEN de intensificări ale vântului și ninsori viscolite în zonele montane, valabil în perioada miercuri 5 februarie, ora 08.00 – joi 6 februarie, ora 10.00

În intervalul menționat, în regiunile estice vor fi precipitații, la început ninsori în zona de munte și în nordul Moldovei și mai ales ploi și lapoviță în rest, iar spre seară și noaptea vor predomina ninsorile.

La munte, în nordul și centrul Moldovei, iar din orele serii și în sudul Moldovei, Dobrogea și în cea mai mare parte a Munteniei va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări susținute, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității. Rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar în zona montană 90…100 km/h.

În a doua parte a zilei de miercuri (5 februarie) și în prima parte a nopții de miercuri spre joi (5/6 februarie) vântul va fi intens și în regiunile vestice și centrale, iar rafalele vor depăși 55…60 km/h.

Ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, a  precipitațiilor prognozate pentru următoarele ore, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării, hidrologii au emis COD GALBEN de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri  din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare pe râurile din bazinul hidrografic Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa-Năsăud), valabil până miercuri 5 februarie, ora 12.00.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS