Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenționarea de precipitații și intensificări ale vântului, dar și avertizarea cod galben de ninsori și viscol valabilă inclusiv pentru județul Bistrița-Năsăud.
Atenționare meteo / luni 14 ianuarie, ora 14.00 – miercuri 16 ianuarie, ora 20.00: intensificări ale vântului, ninsori și precipitații mixte ce vor favoriza depuneri de polei
În majoritatea regiunilor, local și temporar vor fi intensificări ale vântului, în general cu viteze la rafală de 45…55 km/h accentuând senzația de rece, iar izolat și trecător, în special în Transilvania și Moldova, zăpada va fi spulberată. Pe parcursul zilei de miercuri (16 ianuarie), îndeosebi în regiunile sudice și centrale, rafalele vor atinge pe arii restrânse 60…65 km/h.
În vestul, nordul și centrul țării temporar vor fi precipitații în general slabe cantitativ. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare, iar în cursul zilei de miercuri (16 ianuarie) în zonele joase de relief, cu precădere din vest și nord-vest, vor fi precipitații mixte, ce vor favoriza depuneri de polei.
Cod galben, inclusiv Bistrița-Năsăud / luni 14 ianuarie, ora 14.00 – miercuri 16 ianuarie, ora 20.00: intensificări susținute ale vântului, viscol
În toată zona de munte vântul va prezenta intensificări, în general cu viteze de 65…80 km/h si temporar va ninge. Ninsorile vor fi mai intense în noaptea de marți spre miercuri (15/16 ianuarie), în special în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, unde local se vor acumula cantități de 10…15 l/mp.
Temporar pe creste vântul va sufla tare cu rafale de peste 100…120 km/h, la începutul intervalului în Carpații Meridionali, apoi și în restul masivelor, viscolind și troienind zăpada și determinând scăderea semnificativă a vizibilității.
Stratul de zăpadă în Munții Rodnei și Munții Călimani, risc însemnat de avalanșe
Munții Rodnei: La suprafața stratului de la peste 1.800 m se vor forma alte noi plăci de vânt, peste actualul strat de zăpadă recentă, cu rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale. În funcție de relief, dimensiunea actualului strat variază semnficativ, de la 20-30 cm până la câțiva metri în zonele adăpostite. Cantitățile estimate de ninsori, local de 15-20 l/mp vor duce la creșterea stratului, însă pe fondul vântului intens cu rafale de peste 80-90 km/h, zăpada va fi spulberată de pe creste în zonele mai joase și pe văi, mărind depozitele deja însemnate de zăpadă. Pe pantele cele mai înclinate, declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe. La altitudini mai mici de 1.800 m stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse și este relativ stabilizat, avalanșele fiind posibile doar în cazuri izolate, la supraîncărcări mari. În funcție de cantitatea de ninsoare depusă în intervalul următor, riscul ar putea crește.
Munții Călimani: Stratul de zăpadă va fi în creștere pe fondul ninsorilor local însemnate cantitativ, iar vântul din sector predominant vestic, cu rafale ce vor depăși 90-100 km/h va duce la formarea de noi plăci de vânt, iar pe văi și în zonele adăpostite de depozite și troiene de zăpadă. Atât la suprafață cât și în profunzime, stratul actual de zăpadă are în compoziție plăci de vânt, mai ales pe versanții sudici și estici. Pe pantele cu înclinare mare, declanşarea avalanşelor este posibilă şi la supraîncărcări slabe. La altitudini mai mici de 1.800 m stratul, stratul de zăpadă va fi în creștere, fiind relativ stabil la bază. Avalanșele de zăpadă se pot declanșa în cazuri izolate, la supraîncărcări mari, în special în zonele cu acumulări mai mari de zăpadă și pe văi, unde riscul este mai ridicat. În funcție de cantitatea de ninsoare depusă în intervalul următor, riscul ar putea crește în zilele următoare.
Adaugă comentariu