Actualitate

Coduri galbene în Bistrița-Năsăud

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări, pentru județul Bistrița-Năsăud fiind valabile două coduri galbene, unul caniculă și disconfort termic ridicat, altul de instabilitate atmosferică accentuată.

Cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat, marți 25 iulie

Marți (25 iulie), valul de căldură și canicula se vor extinde în toată țara. În Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 22 de grade.

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată: marți 25 iulie, ora 17.00miercuri 26 iulie, ora 10.00

În intervalul menționat, local în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Miercuri intensificări ale vântului și fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala în majoritatea regiunilor.

Cod galben pe Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior: marți 25 iulie, ora 18.00 – miercuri 26 iulie, ora 12.00

Fenomene vizate: scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.

Avertizare nowcasting cod portocaliu

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
COD: PORTOCALIU
Data emiterii: 25-07-2023 ora 18Nr. mesajului: 2
Valabil de la: 25-07-2023 ora 18:20 până la: 25-07-2023 ora 20:00

În zona: Județul Bistriţa-Năsăud;

Se vor semnala: local vânt puternic cu rafale de peste 70…80 km/h, vijelie, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor depăși 25-30 l/mp

Meteo.BN informează:

”Vremea va fi în general frumoasă, marți, în județ. După-amiază şi spre seară, însă, instabilitatea va fi în crestere, din nou, și mai ales in prima parte a nopții așteptăm averse cu caracter torențial, vânt cu aspect de vijelie și punctiform căderi de grindină. Cantitățile de apă acumulate într-un timp scurt vor depăşi, local, 25 – 35 l/mp. Până la sosirea ploilor, vremea va deveni calduroasă, cu disconfort termic în creştere, în zonele joase de relief. Maximele vor atinge, în aceste condiții, valori în general între 30°C în zonele submontane și 34°C la podiş. La Bistrița, vremea va fi frumoasă și deosebit caldă, astfel cerul va fi variabil în prima parte a zilei. Spre seară, însă, așteptăm averse, și aici, fenomene electrice și vânt intens, fenomene care vor continua, temporar, și pe timpul nopții. Maxima zilei va atinge 33°C.

Un sistem convectiv sever care se va forma în afara țării se va deplasa pe direcție VSV- ENE în orele după-amiezei, astfel fenomene severe vor afecta județul nostru, începând cu orele serii. Estimarea orară preliminară a intrării sistemului în județ este este undeva în jurul orei 17, plus/ minus o oră. Se impun măsuri preventive pentru că din datele modelărilor principale la nivel european viteza vântului în fața sistemului convectiv va atinge şi depăşi local 100-110 km/h, aspectul devenind sever iar potențialul distructiv poate fi ridicat. Sistemul convectiv, pe lângă vânt, va fi însoțit de averse torențiale (peste 40 l/mp în timp foarte scurt), de frecvente descărcări electrice si de grindină medie sau local mare (peste 3 cm diametru)”.

Se pare că joi vremea se va schimba radical, un val de aer rece fiind așteptat să pătrundă în România, iar temperaturile să scadă și să apară fenomene specifice instabilității atmosferice.

Potrivit prognozei ANM până în 6 august, în Transilvania până miercuri 26 iulie vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară, cu o medie a temperaturilor maxime de 32…34 de grade. Joi 27 iulie se va răci accentuat, astfel media regională a maximelor va coborî la 20…22 de grade, însă până la finalul săptămânii se va încălzi și se vor atinge maxime în jurul a 28 de grade. Săptămâna viitoare sunt prognozate maxime în general apropiate de normalul climatologic, cuprinse în general între 27 și 29 de grade. Media minimelor termice va fi de 14…17 grade în primele nopți, apoi, ca și în cazul regimului diurn, se va înregistra o scădere semnificativă în 28 și 29 iulie, când se vor atinge valori de 10 grade, iar pentru a doua parte a intervalului sunt estimate valori în jurul a 14 grade. Până în dimineața zilei de 27 iulie, vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi pronunțată (vor fi rafale de vânt, descărcări electrice, averse și izolat grindină). Probabilitatea pentru ploi va crește din nou spre sfârșitul lunii iulie și la început de august.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.