Actualitate

Col. Iulian Berdilă a preluat comanda Brigăzii. Oficialitățile, la ceremonie

FOTO După ce generalul de brigadă Ovidiu Uifăleanu a fost numit la conducerea Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” are un nou comandant: colonelul Iulian Berdilă (44 de ani), până acum şeful de stat major al Diviziei 2 Infanterie ”Getica”.

La ceremonia de predare-primire a comenzii marii unități au participat comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, general de brigadă Ioan Manci, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, prefectul Ioan Țintean, primarul Ovidiu Crețu, șefi ai instituțiilor din sistemul de apărare.

Fostul comandant al Brigăzii, Ovidiu Uifăleanu, a primit plachete din partea președintelui CJ, a prefectului Ioan Țintean, a noului comandant al unității și a comandantului Diviziei 4 Infanterie “Gemina”.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea detașamentelor, avându-l în frunte pe colonelul Iulian Berdilă.

1 ceremonie comandant 15 2 ceremonie comandant 15 3 ceremonie comandant 15 4 uifaleanu ceremonie comandant 15 5 berdila ceremonie comandant 15 6 ceremonie comandant 15 7 ceremonie comandant 15 8 berdila ceremonial comandant 15

”Este un moment emoționant pentru mine, greu de explicat în cuvinte, generat de despărțirea de cel mai bun corp profesional cu care am avut șansa să lucrez. Un an la comanda acestei unități nu înseamnă foarte mult, gândindu-ne la tradițiile de 95 de ani. Sunt foarte mândru că am fost comandantul acestei unități” – general de brigadă Ovidiu Uifăleanu

”Trebuie să trec la fapte, și avem destule fapte de făcut în perioada următoare. Sunt convins că acum, la aproximativ 20 de ani de când primele unități române plecau în teatrele de operații, Brigada 81 Mecanizată rămâne o mare unitate de fundație a Diviziei 4 a Forțelor Terestre și a Armatei Române. Mulțumesc pentru încrederea, onoarea și responsabilitatea acordate” – colonel Iulian Berdilă

”Este o zi în care se scrie din nou istorie la Brigada Mecanizată și mă încearcă două tipuri de sentimente. Cele de bucurie se datorează generalului Uifăleanu, care după un an foarte intens a reușit să primească o misiune care îl onorează și ne onorează pe toți, cea de comandant al unei unități multinanționale din cadrul NATO. Trebuie să fim mândri că din județul nostru un om a plecat să preia o asemenea misiune importantă. Cele de regret pentru că între Brigada Mecanizată și CJ a existat o relație excepțională de colaborare. Mă bucur că această unitate de elită a devenit o rampă de lansare pentru militarii de carieră. Sunt mândru și onorat că în județul nostru există o asemenea unitate. Mulțumesc domnului general Uifăleanu și îi spun un călduros bun venit domnului colonel Berdilă, care sunt convins că va încerca să păstreze acest nivel. Mult succes!” – președintele CJ Radu Moldovan

”Un proverb mereu valabil spune că omul sfințește locul, iar la Bistrița s-a verificat încă o dată când la comanda Brigăzii Mecanizate a fost numit generalul Uifăleanu. Cu un ochi plâng, cu unul mă bucur că a ajuns de tânăr în fruntea comandamentului forțelor naționale sud-est eurioene. Bun venit în echipa noastră județeană domnului colonel Berdilă. Succes deplin amândurora” – prefectul Ioan Țintean

9 radu moldovan ceremonie comandant 15 10 ceremonie comandant 15 11 ceremonie comandant 15 12 ceremonie comandant 15 13 ceremonie comandant 15 14 ceremonie comandant 15 15 ceremonie comandant 15 16 ceremonie comandant 15

Cine este Iulian Berdilă

S-a născut la 8 ianuarie 1971, în Galaţi. A absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, în anul 1989 şi Institutul Militar de Artilerie şi Geodezie „Ioan Vodă” de la Sibiu, în anul 1992. A fost repartizat comandant de pluton aruncătoare de proiectile reactive la Regimentul 16 Artilerie. În 1995 a fost încadrat comandant de pluton antitanc în cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”. În 1996, a absolvit Cursul de limbă engleză din Lackland Air Force Base, SUA şi Cursul de bază pentru ofiţeri de artilerie terestră din Fort Sill, SUA. În 1998 a fost numit ofiţer cu sprijinul prin foc în cadrul aceluiaşi batalion şi primeşte comanda bateriei antitanc mixtă.

În 1999 a fost înaintat la gradul de căpitan, iar în iunie 2000 a fost încadrat la Corpul 1 Armată Teritorial pentru a instrui personalul comandamentului în cadrul cursului destinat familiarizării şi studiului aspectelor legate de interoperabilitatea cu structurile NATO. În acelaşi an, a absolvit Cursul avansat pentru ofiţeri de artilerie la Fort Sill, SUA. În perioada 2001-2003, și-a desfășurat activitatea în cadrul Secţiei Coordonarea Restructurării şi Integrării în NATO din Statul Major al Forţelor Terestre.

În anul 2003, a urmat cursurile Colegiului de Comandă şi Stat Major al Forţelor Terestre din SUA. Un an mai târziu, a fost înaintat la gradul de maior şi a fost selecţionat să urmeze cursurile Şcolii Militare de Studii Avansate din SUA, în Fort Leavenworth, Kansas, unde a obținut primul master în artă şi stiinţă militară (operaţii la nivel de teatru). În anul 2005 a fost numit aghiotant al şefului Statului Major General.

La sfârşitul anului 2006, a fost numit ofiţer executiv al locţiitorului şefului de stat major pentru operaţii din cadrul Forţei Multinaţionale din Irak. În 2007 a fost încadrat la G5-Planificare Operaţii din Componenta Operaţională Terestră. Odată cu înaintarea la gradul de locotenent-colonel, în anul 2009, a fost numit comandant al Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” cu care a participat la a doua sa misiune în teatrele de operaţii, în perioada iunie-decembrie 2011, în provincia Zabul, Afganistan.

În aprilie 2013, a fost numit locţiitorul şefului de stat major pentru operaţii la Comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, iar în 2014 a absolvit Colegiul de Război al Forţelor Terestre din SUA, obţinând al doilea masterat, în studii strategice.

Începând cu martie 2014, a fost numit şef de stat major al Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu: Emblema Onoarea Armatei României, Emblema Onoarea Armatei României (cu însemn de război), Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Merit „În Slujba Păcii” clasa I, Semnul Onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 şi 20 de ani de activitate, Insigna „Participant la Misiuni în Străinătate” (două) şi Titlul Onorific de „Militar Veteran”. De asemenea, a fost decorat cu Bronze Star (SUA), Army Commendation (SUA) şi distins cu Medalia NATO Non-Article V.

3 comentarii

  • dl colonel are 44 de ani? Doamne batran arata in poze… Oricum nu stiu daca reuseste sa ajunga general… doar intr-un an ajunge la pensie ! ! !

    • Zorro eu zic sa stai cuminte in banca si sa nu mai comentezi prost. Intereseaza-te mai intai ce a facut pe parcursul carierei si dupa sa iti dai cu parerea.

    • prietene suntem in 2023 ,ai facut un comentariu rautacios acum 8 ani,Domnul de care ai zis ca nu stii daca ajunge general a ajuns general.Si are si 3 stele dar nu cred ca tu stii numara pana la 3

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.