Cultură

Colecționarul Bistriței și comorile lui

Florin Coșoiu, de profesie fotograf şi operator de imagine, a reușit să adune într-o viață de om obiecte de colecție pentru care ar avea nevoie de trei TIR-uri să le transporte. Printre acestea se numără circa 30.000 de plăci de vinil și 3000 de tablouri.

”De aproape 50 de ani colecționez. Sper ca, la un moment dat, să mă opresc din două motive. O dată din cauza vârstei, am 71 de ani, și în al doilea rând fiindcă se găsesc tot mai puține obiecte care sunt legate de tradițiile locului”.

Chiar în aceste zile, la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, poate fi admirată o parte din colecția sa de ouă încondeiate. Ea numără peste 450 de mici bijuterii. Ele provin din Moldova, din satele unde se încondeiază ouă, dar și din alte țări ale lumii unde există acest obicei. Și tot în expoziția de la Arhive, el a mai adus obiecte de cult din metal prețios: argint de secol XIX și XX-a, Biblii.

Fiind clujean, de mic copil mergeam în Oser, un târg de antichități. De la trei ani am începutsă merg acolo, iar primele obiecte pe care le-am colecționat au fost penițele de aur. Încet, încet, am reușit să tot strâng. După ce am venit din Cluj în Bistrița, am mers pe ceramică și pe etnografie.

Cât de mare este acum colecția sa

Am aproximativ 3 TIR-uri. E vorba de 4000 de cutii de carton în care sunt cărți, artă islamică, pânzături, zeci de mii de cărți. Am în jur de 3000 de tablouri. Dacă le punem din metru în metru, e nevoie de 3 km. Am 25.000-30.000 de plăci de vinil. Ele sunt tezaurizate, unele în condiții mai bune, altele în condiții mai puțin bune. Le am în trei depozite, iar primul lucru pe care îl fac după ce beau cafeaua, dimineața, este să mă urc în mașină și să le verific ca să nu fie vreo inundație, să nu fie forțată ușa.

De-a lungul timpului, a mai valorificat o parte din ce a adunat. O parte din colecția de etnografie( pictură naivă, zadiile, prosoapele, ceramica, prescurarele), tot ce a avut legat de folclorul transilvan a ajuns la Fundația Culturală Societatea de Concerte Bistrița.

Care este cel mai prețios și cel mai drag obiect

Cel mai prețios obiect din colecția mea este o fructieră de argint care provine din Rusia țaristă, o piesă din argint prin ciocănire care este de o valoare inestimabilă. Cel mai drag obiect de colecția este fotografia din 1954 cu fratelele meu și sora mea, făcută de tatăl meu care era fotograf.

Ce va face cu tot ce a strâns

O să încerc să transmit nepoților această pasiune. Copiii au peste 40 de ani și ei nu au împărtășit pasiunea asta. Mi-ar plăcea ca nepoții să aibă grijă de ele, să nu le deterioreze.

În prezent, multe obiecte din colecția sa se află la Castelul Teleki de la Posmuș, unde va organiza două expoziții cu tematică gravură și pictură legată de Alpii Elvețieni, iar în toamnă, la Arhivele Naționale va fi o expoziție cu artă islamică, de asemenea cu obiecte din colecția sa.

Cristiana Sabău

3 comentarii

  • Uff! Ce fain! O comoară adevărată. Felicitări din suflet domnului colecționar și mulțumiri doamnei profesoare Cristiana Sabău pentru prezentare. Hristos a înviat șî sărbători binecuvântate pentru frații noștri creștini care astăzi sărbătoresc Învierea Domnului.

    13
    5
  • Frumod. Avem cam aceași pasiune
    Dl Coșoiu aveți un cont pe Discogs pt inventarul colecției?
    Am vinyluri în dublu pentru care aș fi dispus să schimb.

    2
    3
    • Da.
      Din păcate nu știu câți apreciază valoarea unei înregistrări audio a lui Dinu Lipatti sau Radu Lupu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.