Cultură

Ce au dus la biserică și ce au primit credincioșii, de Paște

Credincioșii romano-catolici și reformați din Bistrița-Năsăud sărbătoresc, astăzi, Învierea Domnului, cu o săptămână înainte de ortodocși și greco-catolici. Bisericile din Bistrița au fost arhipline în condițiile în care preoții oficiază două slujbe în aceeași zi.

La Biserica Romano-Catolică de pe str. Gheorghe Șincai. S-au ținut două liturghii, de la 9.00, în limba română, și de la 11.00 în limba maghiară.

Credincioșii au adus coșuri cu ouă roșii, cozonaci, pască și vin pentru a fi binecuvântate de părintele protopop Gered Peter. În ziua de Paște, pe mesele de sărbătoare la loc de cinste va sta mielul și ouăle roșii care simbolizează viața și renașterea. Cea mai cunoscută tradiție catolică de la noi din țară este stropitul cu parfum din a doua zi de Paște. Acest obicei provine din Germania, iar la început, stropitul se făcea doar cu apă.

În duminica Paştelui, Papa Francisc va rosti, în Piaţa Sfântul Petru, de la Vatican, în faţa a mii de credincioşi, în zeci de limbi tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea „urbi et orbi”.

La Biserica Reformată de pe str. Gării, colț cu Bd. Independenței, credincioșii au primit la ieșire câte un ou verde cu însemnele UDMR și câte un ziar, la fel ca și maghiarii romano-catolici. De Paște, reformaților nu le lipsesc de pe masă prăjiturile, ouăle vopsite și pasca. Mesele lor sunt decorate cu lumânări și buchete de flori. Cu toții au obiceiul să ofere daruri atât celor apropiați, cât și oamenilor sărmani.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS