Recomandări Social

Patru şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud pot pierde statutul de colegiu

Patru şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud pot pierde statutul de colegiu dacă directorii nu depun la timp documentaţia pentru menţinerea acestuia, a anunţat inspectorul şcolar Gavril Câmpan, responsabil de management instituţional şi mentorat la Inspectoratul Şcolar Judeţean.

„Colegiile naţionale au fost evaluate. Urmează colegiile şi colegiile tehnice: Colegiul Economic, Silvic, Tehnic InfoEl şi Grigore Moisil. Portofoliul trebuie întocmit până în 18 mai conform Ordinului MEN nr. 3732. Titlul de colegiu se acordă pentru o perioadă determinată, deci poate fi pierdut dacă nu se îndeplinesc condiţiile”, a spus Gavril Câmpan la ultima şedinţă cu directorii de şcoli.

Conform Ordinului MEN nr. 3732, unităților de învățământ preuniversitar de nivel liceal, cu personalitate juridică li se poate acorda, prin ordin al ministrului educației naționale, titlul de Colegiu național/Colegiu, ca urmare a îndelungatei activități educaționale și a performanțelor profesionale. Titlul este netransmisibil şi are valabilitate limitată.

Pentru menținerea denumirii de Colegiu național/Colegiu, o dată la 5 ani unitatea de învățământ înaintează inspectoratului școlar județean o fișă de evaluare/autoevaluare cu privire la îndeplinirea criteriilor minimale, însoțită de documentele care atestă îndeplinirea acestor criterii, pe baza cărora se reconfirmă statutul de Colegiu de către inspectoratul școlar.

În funcție de filieră trebuie îndeplinite cumulativ următoarele criterii minimale:

1. contribuția deosebită privind dezvoltarea învățământului, științei, culturii și sportului, la nivel local, regional, național și/sau internațional;

2. activitatea educativă, pedagogică și științifică desfășurată și performanțele profesionale înregistrate de elevii unității de învățământ reflectate în rezultatele obținute la concursurile specifice naționale și/sau internaționale;

3. a) perioada de activitate relevantă a unității de învățământ de peste 75 de ani de activitate, cu statut de liceu teoretic, pentru acordarea titlului de Colegiu național;

b) perioada de activitate relevantă a unităților de învățământ de peste 50 de ani de activitate, cu statut de liceu industrial/liceu tehnologic/grup școlar/liceu vocațional, pentru acordarea titlului de Colegiu;

4. calitatea personalului didactic titular reflectată prin:

a) ponderea personalului didactic calificat, cu grade didactice sau doctorat;

b) implicarea personalului didactic al unității de învățământ în activitatea de cercetare științifică sau pedagogică;

c) lucrări științifice sau pedagogice publicate de către personalul didactic al unității de învățământ;

d) implicarea personalului didactic al unității de învățământ în formarea continuă a cadrelor didactice, în calitate de formatori;

5. calitatea absolvenților unității de învățământ reflectată prin:

a) personalități ale vieții științifice, culturale, sociale, sportive la nivel regional, național și/sau internațional;

b) rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat peste media națională, pe ultimii 3 ani;

6. a) Existența a cel puțin două niveluri de învățământ acreditate care să funcționeze în unitatea de învățământ, cu statut de liceu teoretic sau liceu vocațional, în ultimii 5 ani;

b) existența cel puțin a unui operator economic cu care unitatea de învățământ, cu statut de liceu industrial/liceu tehnologic/grup școlar, are încheiat un protocol de parteneriat în vederea pregătirii practice a viitoarei forțe de muncă;

7. implementarea cel puțin a unui proiect cu finanțare externă relevant pentru dezvoltarea unității de învățământ, în ultimii 5 ani.

Etichete

10 comentarii

    • Toți pârțarii cu #hashtag își bat joc de Teleorman fără să știe că salariul mediu în Teleorman e mai mare decât în jud. Bistrița-Năsăud.

    • Rezistența împotriva PSD-ului trebuie declarată în Județul BN, stare de necesitate: o secretară de la o școală generală din Videle este acum ministru de intene, o ingineră de studiul materialelor de la un liceu obscur din același oraș, prim-ministru al României, un bulibașă cu mustață ne teldrumă. Mă, voi sunteți complet nebuni? Ce mai urmează?

    • Băi „Rezistența împotriva PSD”! Am avut un președinte bețiv care a furat o flotă și muuuulte altelele, acum avem un președinte care prin FALS ȘI UZ DE FALS a FURAT 6 case și tu vi cu mărunțișuri de genul „ingineră de studiul materialelor” sau teldrum (dosar fabricat de SRI și DNA) ??? Amice eu zic să te jenezi vreo 2-3 zile.

    • o fi mai mare in teleorman ..dar in BN majoritatea au cate trei salarii pe cand in teleorman sunt majoritatea cu jumate de norma!

  • N-ai cu cine… creiere netede, în articol e vorba de niște licee iar postacii statului paralel o dau cu PSD-ul.

  • Faci parte din cea mai scarboasă si ipocrită categorie socială: PROLETARUL DE DREAPTA, te crezi superior chiar dacă ești un analfabet funcțional, te crezi un capitalist chiar dacă lucrezi la patron și ești plin de datorii cu o rablă de mașină germană mai scumpă ca garsoniera în care stai cu familia; ăsta ești tu PROLETARUL DE DREAPTA.

  • Mai ,,procuror portocala” ai juma de creier fara materie cenusie iarta-ma dar e o parere ,te crezi superior cu partidul dar esti mic in viziune! ce-ti vor face maine copii cand vor plati datoriile la maririle de salarii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.