Recomandări Social

Apariţie neaşteptată pe crestele Munţilor Rodnei. Prima minune din acest an

(FOTO) Cu toate că abia mâine începe luna lui Florar, iar zăpada nu s-a topit încă de pe crestele Munţilor Rodnei, a început să apară un covor alb de o frumuseţe rară. La 1.600 de metri altitudine, primele narcise sălbatice au dat în floare. Aşadar, Masivul Saca din Munţii Rodnei e alb de două ori, o dată de la urmele de zăpadă şi a doua oară de la spectaculoasele flori, surprinse de Alex Varga, voluntar Wildlife.ro.

 

„Am auzit la un moment dat o vorbă: „O minune care apare în fiecare an nu este o minune!” Ei bine, astăzi am toate motivele să nu fiu de acord, pentru că acolo, la 1600 de metri altitudine, viața izbucnește aproape cu violență, în ciuda frigului, a avalanșelor, a zăpezii care încă nu s-a dus…în ciuda mistreților care luptă și ei pentru supraviețuire…și în ciuda oamenilor! Așadar, prima minune a Munților Rodnei, din anul de grație 2018, Narcisele din Poiana Narciselor, Masivul Saca!”, a scris Alex Varga pe Facebook.

Poiana cu narcise din Masivul Saca din Parcul Național Munții Rodnei este o arie protejată de interes național. Are o suprafață de 5 ha şi se află pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1.600 m.

Pe muntele Saca, din masivul cristalin al Rodnei, se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, situat la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pornesc două poteci: prima urcă spre vest spre Dealul Popii, iar a doua urmărește Valea Secii și apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până la vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului.

Alături de narcise, întâlnim Opaița multicoloră, Crucea Pământului și alte specii rare.

Foto: Alex Varga 

6 comentarii

  • Cei care doresc să viziteze Poiana cu Narcise trebuie să știe că va putea fi admirată în toată splendoarea ei începând cu jumătatea lunii mai…acum sunt înflorite în jur de 10% din narcise…

  • Stimate domnule ALEX VARGA. Va multumesc pt. minunatele poze expuse si pt. explicatii. M-a bucurat mult stirea transmisa de d-vs. La mine in gradina cele 8 varietati de NARCISE si-au incheiat ciclul floral din acest an. Si in 2018 NARCISELE mi-au incantat privirea si sufletul. O zi buna !

  • Ieri am fost la Mogoseni. Aria este protejata doar prin lege.Nu este nici macar o singura tabla indicatoare prin care sa se specifice ca e interzis culesul! Lumea culege in nestire, nu doa 2-3 de dusc acasa, cu bratul! au pus paturile chiar in mijlocul lor… foarte trist! La intoarcere ne-am intalnit cu alti CULEGATORI care ne-au vazut fara narcise culese si ne-au intrebat: Nu le-ati gasit? Nu ati cules? Nu pot sa priceapa unii ca trebuie doar admirate si fotografiate. Altfel copiii copiilor nostri nu vor mai avea ce sa vada…

  • e foarte bine ca ati precizat ca abia dupa 15 mai se pot duce floraresele sa adune recolta.
    era paguba sa-si bata picioarele degeaba pâna acolo.
    asteptam articole tematice despre cum au navalit cocalarii sa distruga natura.

    • Stimate cetățan.
      Afirmația dvs. se bazează, poate, pe experiențe anterioare…însă eu vă pot spune că Poiana cu Narcise de pe Saca e puțin…atipică. Adică nu este vandalizată crunt în fiecare an…e mai greu să mergi cu florile în mână 5km și să nu te vadă cineva…pe urmă fluxul mare de turiști îi asigură o protecție destul de bună. Iar în final, trebuie să recunoașteți că neputând urca acolo cu A6, o anumită categorie de…turiști alege alte locuri de recreere, cu verdeață și manele…
      Sigur că au fost cazuri în care florile au fost rupte…însă amenzile sunt pe măsură, și avem noroc că are și cine să le aplice: jandarmii montani din Rodna. Așa că eu vă aștept să admirăm narcisele de pe Saca!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS