O delegaţie a Colegiului Silvic ”Transilvania” Năsăud, formată din profesoarele Gioconda Neamţ, Gabriela Onul, elevul Bogdan Moniţa şi reprezentantul ISJ BN, Ioan Ioja, a participat la ceremonia de decernare a titlului de “Şcoală europeană 2015”, fiind a 8-a unitate de învăţământ, în ordinea punctajului.
La această competiţie, Colegiul Silvic ”Transilvania” Năsăud s-a prezentat cu un portofoliu de 15 proiecte şi activităţi de cooperare internaţională derulate în ultimii 3 ani, prin diverse finanţări nerambursabile, dintre care amintim Programul Erasmus +, Programul Tineret în acţiune, POS-DRU, Fondul ONG etc.
Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a premiat, prin reprezentanţii săi, cele 60 de unităţi de învăţământ preuniversitar desemnate câştigătoare la a XII-a ediţie a Competiţiei Naţionale ”Şcoala europeană”.
”La ediţia din acest an s-au înscris 115 unităţi de învăţământ preuniversitar din 35 de judeţe şi din municipiul Bucureşti. Fiecare şcoală câştigătoare a primit certificatul „Şcoală Europeană – 2015” şi un premiu în valoare de 5.000 lei, care va fi utilizat exclusiv pentru dotări. Decizia privind bunurile ce urmează a fi achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi şcolare. Certificatul are o valabilitate de trei ani, după care şcoala trebuie să concureze din nou pentru a-l obţine. În acest sens, trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat cu şcoli din Uniunea Europeană, iar managementul trebuie să fie unul de calitate, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei. Pentru noi este cel de-al doilea premiu pe care îl obţinem consecutiv, fiind un imbold de continuare a demersurilor internaţionale pe care le derulăm la nivelul şcolii. De asemenea, acest premiu vine ca o recunoaştere a eforturilor pe care şcoala le depune pentru îmbunătăţirea condiţiilor de studiu asigurate elevilor şi preocuparea constantă a cadrelor didactice de la Colegiul Silvic ”Transilvania” Năsăud pentru performanţă”, se arată într-un comunicat.
Competiţia Naţională „Şcoala Europeană” se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar implicate în activităţi/programe/proiecte europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale şi constă în evaluarea calităţii şi coerenţei managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii. Evaluarea candidaturilor şcolilor înscrise s-a realizat pe baza următoarelor criterii: coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor comunitare cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor comunitare în programul curent al şcolii, performanţele şcolare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naţionale, olimpiade şi concursuri şcolare, asigurarea egalităţii de şanse, continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe comunitare, strategie şi modalităţi de implementare şi evaluare, strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor), dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană şi calitatea documentelor de candidatură (documentele manageriale din perioada 2012-2015, formularul de candidatură şi portofoliul ilustrativ).
Rezultatele complete sunt publicate pe pagina oficială a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
Judetul Bistrita-Nasaud detine o pondere importanta din suprafata forestiera a tarii. Prin urmare, faptul ca la Nasaud functioneaza Colegiului Silvic Transilvania, unul din cele mai bune licee de profil nu este intamplator. Cum nu este intamplator nici faptul ca la Bistrita functioneaza Statiunea de Cercetari si Amenajari Silvice. De aceea, ar fi cazul ca autoritatile locale sa se straduiasca pentru a infiinta la Bistrita o facultate de silvicultura, pe langa Statiunea de Cercetari si Amenajari Silvice care ar putea sa asigure baza de instruire practica a viitorilor studenti. Cu atat mai mult cu cat pe langa Colegiul Silvic Transilvania,din Nasaud, la Bistrita functioneaza si Grupul Scolar Forestier, care ar putea sa constituie baza de recrutare a viitorilor studenti pentu viitoarele specializari universitare.