Social

Ionuț Simionca (PMP), ”șocat” de ce a văzut la APIA: ”Sabotarea agriculturii”

”În aceste zile am fost nevoit să ajung la APIA Bistriţa-Năsăud pentru a-mi rezolva mai multe probleme legate de ferma pe care o administrez. Trebuie să spun că am rămas şocat de modul cum agricultorii din întreg judeţul Bistriţa-Năsăud sunt trataţi la această instituţie”, a menționat într-un comunicat președintele PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca.

El a adăugat că ”vinovaţi de această situaţie dezastruoasă sunt atât Guvernul, cât mai ales Ministerul Agriculturii, la care putem adăuga şi acele primării care nu au fost deloc interesate de toate aceste lucruri”: ”Problema majoră este situaţia în care se găsesc cei care trebuie să depună cererile pentru plăţile suprafaţă şi nu au făcut-o până pe data de 15 iunie. Consecinţa nu este decât una singură: fermierii şi agricultorii vor avea de suferit din cauza incompetenţei Ministerului Agriculturii şi a Guvernului care a modificat legislaţia de opt ori în două luni. Din ceea ce ştiu eu, în Bistriţa-Năsăud s-au depus doar 40% din cereri, ceea ce înseamnă că restul de 60 la sută vor fi obligaţi să plătească penalizări de 1% pe zi. Cu siguranţă vorbim de foarte mulţi bani care vor fi plătiţi pentru această penalizare, pentru că dacă ferma mea are de încasat o sumă de 1 milion de lei să spun, eu voi plăti 100 de mii de lei pe zi. Cum s-a ajuns în acest blocaj? E simplu: odată cu publicarea tardivă a formularelor de cerere unică pentru plățile directe pe 6 aprilie, 90% dintre fermieri nu şi-au putut înregistra cererile din cauză că o parte a sistemului online nu a funcționat. Mai exact, după ce au anunțat că beneficiarii pot depune cererea numai după completarea online a datelor, oamenii nu au putut să își declare efectivele de animale deținute. Astfel, doar marii fermieri – cei care au ferma împărțită pe mai multe societăți și care gestionează separat partea de vegetal și cea de zootehnie pot să ceară subvenție. Iar numărul acestor beneficiari este infim, motiv pentru care procentul celor care au depus cererea de plată până acum este cel care îl cunoaştem”.

Ionuț Simionca a spus că PMP Bistriţa-Năsăud și el personal se declară îngrijoraţi de această situaţie”. ”Putem să spunem fără ocolişuri că actuala putere, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, întreg Guvernul condus de Victor Ponta pot fi acuzaţi de sabotarea agriculturii româneşti, cât şi a celei din Bistriţa-Năsăud”.

3 comentarii

 • „Cu siguranţă vorbim de foarte mulţi bani care vor fi plătiţi pentru această penalizare, pentru că dacă ferma mea are de încasat o sumă de 1 milion de lei să spun, eu voi plăti 100 de mii de lei pe zi. ”
  Dupa toate calcule, veti plati 10 mii.
  🙂
  Doar daca sunteti mai marinimos din fire vorbim de 100 de mii.

 • În privința incompetenței Ministerului Agriculturii aveți foarte mare dreptate, dar cu aritmetica stați foarte prost. Trebuie să vă înscrieți în clasa a IV-a din nou.

 • Ba, din cate stiu eu, nu plateste nimeni nici o penalizare, ca nu-ti ia bani din buzunar, ci-ti da bani, in acest caz mai putini cu 1%, dar se cheama ca-ti da…
  Daca ar fi dupa mine, nu ar trebui sa mai dea nimic la nimeni, ce-i aia subventie ca sa ce? Sa-ti cultivi terenul? Bravo, vinzi productia si faci bani, de ce sa mai primesti in plus? Ce, altii din alte sectoare primesc ceva? Cine are o mica afacere la colt de strada ce primeste? 1000 de taxe si impozite trebuie sa dea si nu-i da nimeni nici o subventie…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS