Colocviile debutează luni 13 aprilie, la ora 15.00, cu un concurs de creaţie şi interpretare pentru elevi de poezie creştină şi continuă la 15.30 cu inaugurarea Bibliotecii ”Iacob Stamati”, filială a Bibliotecii Judeţene. De la ora 16.00 are loc simpozionul ”Mitropolitul Iacob Stamati”, la care participă managerul BJBN, pr. Ioan Pintea, preşedintele Senatului UBB Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, pr. lect. univ. dr. Daniel Niţă Danielescu, protosinghelul Amrozie Ghinescu de la Schitul Pocrov, protosinghelul Iacob de la Mănăstirea Neamţ, pr. Ioan Titieni, pr. Nicolae Feier, prof. Olimpiu Nuşfelean, dr. Marin Popan. La ora 18.00 începe slujba Vecerniei.
Marţi 14 aprilie, de la ora 10.00, Sfânta Liturghie va fi oficiată de ÎPS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi de ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. De la ora 12.00 este programată festivitatea de premiere a laureaţilor concursului de creaţie şi interpretare.
Centrul Cultural ”Sf. Pahomie” de la Gledin are un altar de vară sub care se găseşte o capelă închinată Sfântului Pahomie ce aminteşte de peşterile din Lavra Pecerska, ”Casa Sfântului Pahomie” care găzduieşte biblioteca ”Iacob Stamati Mitropolitul”, camere de odihnă, sală de mese, 20 de locuri de cazare pentru pelerini, precum şi teren de joacă. În 2014, ÎPS Andrei a pus piatra de temelie la viitorul centru social Casa ”Sfânta Ana”, care va avea 12 camere unde vor fi găzduite peste 20 de persoane nevoiaşe, precum şi copii cu probleme sociale. Începând din 2012, la centrul din Gledin se organizează tabere pentru copii.
În fiecare an pe 14 aprilie în Biserica Ortodoxă este pomenit Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, canonizat în anul 2007. Sfântul Cuvios Pahomie s-a născut în anul 1674, în satul Gledin, primind la botez numele Petru. A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamţ, apoi l-a cunoscut la Lavra Pecerska pe Sf. Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. În 1706 s-a întors la Mănăstirea Neamţ, alegând ulterior sihăstria într-o pădure din munţi. A păstorit Episcopia Romanului înntre anii 1707-1714. Întors la Lavra Pecerska, a murit în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă sub numele Pimen. Moaştele sale sunt păstrate în Paraclisul ”Sfântul Ştefan” din aşezământul monahal Lavra Pecerska (Kiev, Ucraina). În 14 aprilie 2007, la slujba de canoniozare a Sfântului Pahomie au participat preşedintele României, Traian Băsescu, mitropolitul Kievului, însoţit de trei episcopi şi trei clerici din Ucraina.
Foto: arhivă 2014
Hoppa iar ai aparut mai. Vezi ca e Saptamana mare. Ai putea sa stai in banca ta. Pa
Mno hopa nene/tanti, azi te pricepi si la nume. Maine poate ne tii o lectie de mecanica, auto, poimaine una de sofistica greaca s. a. m. d. Orice subiect vei aborda, nu uita sa-ti iei tratamentul, mai inati.
tu nu raspunzi la nici un tratament