Actualitate

Comercianţii din centrul vechi cer administraţiei locale să nu fie pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă

(FOTO) Asociaţia comercianţilor şi proprietarilor de spaţii comerciale din centrul vechi al Bistriţei a criticat administraţia locală pentru faptul că a instalat din nou cortul în Piaţa Centrală, deşi primarul Ovidiu Creţu ar fi promis în urmă cu un an că nu va mai face acest lucru. Organizaţia condusă de Ioan Miclea, patronul Claudia Star, a acuzat municipalitatea că nu aplică aceeşi unitate de măsură cu toţi cei care vând în centrul istoric. În felul acesta, se creează concurenţă nelioală, iar de pierdut ar avea numai firmele locale, cele care virează mulţi bani la bugetul Bistriţei şi la cel de stat.

Asociaţia comercianţilor şi proprietarilor de spaţii comerciale din centrul vechi al Bistriţei are 18 membri. Cei mai mulţi se ocupă de comerţ încă de acum 27 de ani, iar de 25 de ani fac business în centru. După Revoluţie, spun ei, au închiriat, în urma unor licitaţii, spaţiile din zona centrală care se aflau în proprietatea întreprinderilor de stat. Chiirile pentru spaţiile care au între 40 şi 170 de mp nu au fost deloc mici, se plâng comercianţii, între 1000 USD şi 3000 de USD. După circa 10 ani, ei au reuşit să le cumpere, majoritatea imobilelor fiind într-o stare jalnică. După ce au devenit proprietari, au făcut renovări şi modernizări din surse proprii. Printre exemplele de bună practică se numără Cofiseria Cristina, magazinul Color, spaţiul unde se află Alpha Bank aflat în proprietatea omului de afaceri Dumitru Gâvan, magazinele Claudia Star, inclusiv spaţiul deţinut de notarul Groza ţi imobilul din Piaţa Unicii colţ cu strada Dornei, în curs de amenajare.


„Cred că am făcut ceva pentru oraşul acesta şi am merita să fim respectaţi de administraţie. Piaţa Centrală are 49 de numere, iar la parter sunt 36 de spaţii comerciale, cu bănci, magazine, notariate. Pietonalul Liviu Rebreanu are şi el 40-50 de numere şi acolo, din nou, sunt 40 de mici buticuri. Sunt magazine şi pe strada Dornei, au început să apară şi pe Nicolae Titulescu, pe Gheorghe Şincai, care arată foarte bine. Toate aceste spaţii au fost făcute fără niciun ajutor din partea Primăriei. De multe ori, am rugat autorităţile locale să ne ajute pentru a ne elibera certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construcţie ca să putem lucra mai repede. Eu, pentru un imobil din Piaţa Centrală pe care l-am renovat, am fost nevoit să aştept doi după toate avizele. Am ajuns şi la Ministerul Culturii”, a spus Ioan Miclea, preşedintele asociaţiei, într-o conferinţă de presă la care au mai fost prezenţi Eugenia Echim, Ioan Parasca şi Teodor Marica, toţi comercianţi din centru.

Miclea a reamintit că, după ce s-au făcut toate aceste eforturi, în urmă cu 5 ani, primarul Ovidiu Creţu a decis să amplaseze cortul în centru, iar de atunci comerţul din centru a avut mult de suferit.

„Clienţii nu au mai putut veni cu maşinile acolo, s-a bulversat traficul. Totul s-a dat peste cap. A venit apoi perioada de criză. În urmă cu un an, după multe petiţii adresate către toate instituţiile, au ridicat cortul de acolo şi ne-au promis că nu îl vor mai amplasa acolo.  După ce l-au luat s-au simţit creşteri la încasările pe magazine şi am fost mulţumiţi. În urmă cu două săptămâni am auzit că montează cortul din nou. Am zis că e o chestie caritabilă (Târgul de purici -n.r.), e ok, nu e nicio problemă, dar nu s-a terminat. A urmat târgul organizat de Camera de Comerţ şi Industrie, Toamna aurie, un nume pompos, fără niciun rost. Camera de Comerţ nu vine în ajutorul nostru ca şi comercianţi, cum se făcea odată şi se mai fac în anumite oraşe. Pe vremuri se făceau nişte târguri de contractări, veneau producători de încălţăminte, de confecţii, de porţelanuri. Puteam merge să discutăm cu ei, să facem contracte şi să aducem marfă. Eu cred că acesta e rolul Camerei de Comerţ, nu să facă un bazar în centrul oraşului în secolul XXI. Nu suntem împotriva concurenţei, dar ea trebuie să fie loială. Am trecut şi eu pe la târg să văd efectiv ce se întâmplă, dar cred că doi sau trei sunt producători, dar nu direcţi, ci intermediari. Restul sunt produse made în Asia. Acest târg, dacă Camera de Comerţ vrea să îl facă în continuare să îl facă, dar în alte locaţii, cum ar fi Sala Polivalentă care are în faţă o parcare unde se poate monta cortul. Noi nu avem nimic împotrivă”, a menţionat Ioan Miclea.

Întrucât la Târgul Toamna Aurie a fost permisă amplasarea în centrul oraşului a unor rulote în care se face mâncare la grătar, Ioan Miclea a spus că bancherii şi proprietarii magazinelor cu produse scumpe au avut de suferit din cauza mirosului care se degajă de la acestea.

„Sunt foarte deranjaţi de fumul care le intră în magazine. E un magazin care are costume de 900, 1000, 1200 de lei. Cine să-şi ia un costum care miroase a prăjeală?”, a adăugat el.

Ioan Miclea a mai atras atenţia că vânzările din centrul istoric mai au de suferit şi din cauza faptul că toate parcările din zonă sunt ocupate de maşinile angajaţilor Primăriei Bistriţa şi a cerut ca aceştia să folosească parcarea de pe strada Lupeni pentru ca turiştii şi cumpărătorii să poată parca în centru.

Asociaţia comercianţilor şi proprietarilor de spaţii comerciale din centrul vechi al Bistriţei va lua legătura cu aleşii locali de la toate partidele care să adopte un regulament pentru activitatea de comerţ din zona centrală, întrucât cred că numai aceştia mai pot face ceva în sprijinul lor, primarul fiind o cauză pierdută. „Organizaţia va face o discuţie cu toţi consilierii locali de la toate partidele ca să promoveze şi să impună un regulament foarte clar pe baza căruia să se desfăşoare comerţul în centrul vechi. Dacă dânşii au foarte multe reglementări, de la cum trebuie să arate geamurile, până la publicitate, atunci şi ceilalţi care vin vremelnic în zona aceasta să facă comerţ vor trebui să aibă reglementări care să fie scrise şi reglementate. Nu putem să fim pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă”, a spus Cristian Munthiu, consultant ales de organizaţie să îi reprezinte interesele.

12 comentarii

  • îmi aduc aminte cu groaza cum s-a reusit incendierea Bisericii Evanghelice, si ma mir cum naiba a rezistat cortul ala tiganesc atâta timp în mijlocul burgului lasat de sasi, mai ales ca e inflamabil.
    singura explicatie logica e ca avem apucaturi si gusturi tiganesti, de aia avem atâta grija de kitsch-urile care ne înconjoara.

  • Amplasarea cortului Cretu in Piata Centrala fix mijlocul drumului, blocand circulatia este o mai veche aberatie maladiva a primarului Bistritei, de care acesta nu mai poate scapa. De cateva ori pe an „criza” revine si atunci cortul cu pricina reapare pe locul respectiv.

  • Stimati comercianti aveti perfecta dreptate. Adevarul arata asa; un singur om face posibila aceasta harababura din centru. El este primarul Bistritei care da ordin cand sa apara IURTA(cortul) cand sa apara BINA (scena) si viceversa. Astfel voi sunteti buni numai sa faceti angajari si sa platiti cu nemiluita banisorii necesari administratiei care va face in ciuda si va umileste la nesfarsit. Solutii sunt cu gramada dar nu doare capul pe alesi. Bunaoara acest cort si bina pot fi instalate chiar pe termen mai lung in fata POLIVALENTEI din parc unde este spatiu generos dar si in marea parcare de la LIDL din parc. Administratia trebuie sa inteleaga ca nu are dreptul sa hotarasca de una singura blocarea strazilor publice si a centrului istoric. Ma gandesc in schimb cu groaza daca va incepe asa zisa modernizare(defrisare) a PIATEI CENTRALE cu un proiect inutil si costisitor care va tine santierul deschis doi(2) ani asa cum a precizat administratia. Atunci chiar ca ajungeti la FALIMENT. Desi modernizari si inlocuiri de borduri, dale etc au avut loc. Am atras atentia de cateva ori ca in jurul bisericii edilii vor sa amenajeze loc de CHIRMAS cu tot felul de tarabe si cu exponate deocheate lipsite de valoare comerciala si care aduce mari deservicii magazinelor elegante create de voi. Pacat ca nimeni nu va asculta cand de departe ati demonstrat prin renovarea vechilor imobile pline de igrasie ca iubiti orasul in care traiti. Primaria a renovat doar CASA cu LEI adica un imobil iar voi 20 de imobile. Asta arata clar ca omul sfinteste locul si STATUL si Administratia ar trebui sa ofere protectie comerciantului roman. Personal sunt alaturi de voi si va spun sa va organizati si sa nu cedati. Numarul vostru trebuie sa cuprinda toti comerciantii de pe toate strazile centrale. SUCCES !

  • vin mall-urile in Bistrita si odata cu ele diverse magazine de imbracaminte si incaltaminte, sa vedeti atunci cu cat vor scadea vanzarile la magazinele de pe pietonal;
    cortul nu e bine amplasat in Centru (din mai multe motive) dar nici la Sala Polivalenta nu poti sa blochezi parcarea, ca si acolo se desfasoara evenimente si e nevoie de spatii de parcare….deci trebuie gasita alta locatie

  • Da sunt unele magazine din zona centrala care necesita aerisire ca miroase a China.Preturile sunt vestice. Cu cort sau fara va trebui sa invatati sa faceti comert de zona rezidentiala.

  • O chilotaraie de doi lei si trei parale, care mai mult incurca decat ajutata. Si apare si de cateva ori pe an, ca nu cumva sa ne obisnuim fara celebrul cort! La 10 ani de cand suntem membrii UE mirosul centrului nostru este acelasi…. mici, costite, tenisi chinezesti, combinezoane turcesti, toate asezonate cu un pic de urina si mai nou si cu cate o punga de aurolac!
    Noroc cu primarul!

  • Pentru a amplasa o firma luminoasa de 40×40 cm de exemplu, sau a lipi pe vitrina ceva, indiferent ca esti magazin, cafenea etc. in centrul istoric, ai nevoie de autorizatie de constructie care presupune o documentatie ampla in care boemii si profesionistii de la Ministerul Culturii iti indica ce si cum sa faci, ca nu cumva sa sfidezi planul urbanistic al zonei.

    De asemenea, conform Regulamentului de autorizare si desfasurare a activitatilor comerciale pe raza municipiului Bistrita, terasele sezoniere din centrul istoric sunt obligate sa detina umbrele cu invelitoare din PÂNZĂ si culori din gama ocru, mobilierul folosit sa fie avizat de catre serviciul Urbanism, se interzice prepararea in aer liber a tuturor sortimentelor culinare si acestea sunt doar cateva cerinte din Regulament, care este publicat pe siteul Primariei Bistrita.

    Ma intreb oare corturile de plastic demne de un targ de vaci, amplasate atat la Toamna Aurie cat si la Circul Jupanului, in ce plan urbanistic se incadreaza si micii si gratarele in ce Regulame se gasesc?

    • hai ca-ti explic eu doamna cum sta treaba.
      dumneata bati la casa de marcat si dai bon fiscal si esti zgârcioaba la dat taxe de protectie la „centru”.
      te cauta aia de la sanepid si protectia civila si ca sa nu ti-o iei te-ai blindat cu extinctoare si ai grija la igiena ca altfel naiba te ia cu zeci de mii de lei amenda.
      te-ai cam smecherit ca sa nu platesti amenzi si spagi, esti chitroasa si tii la banul tau.
      aia care prajesc mici si gratare nu dau nimica, tot banutzu ajunge unde trebuie, nu-i cauta nimeni sa vada ce fac, toate organele de control se uita în directia opusa ca le „picura” si lor.
      s-apoi te miri ca-ti merge „bine” si nu te iubeste nimeni?

  • Incompetenta administratiei PSD iti sare in ochi de la o posta . Orasul e murdar , sufocat de toate tipurile de tomberoane , de rable parcate unde nici nu te astepti , circulatie blocata de corturi indiene absolut nepotrivit . Astia nu-s in stare sa ia o singura decizie corecta care sa avantajeze cetatenii . Toate deciziile lor sunt gandite prost si parca sunt luate impotriva noastra . Partia nu poate fi omologata , Cretu a imprumutat si zapacit milioane de euro aiurea , acum se judeca cu Camera de Conturi . Nu inteleg de ce nu-i ascunde naibii DNA-ul pentru totdeauna .

  • O iniţiativă excelentă pentru mediul de afaceri din oraşul nostru. Este momentul oportun pentru bistriţeni să ia atitudine împotriva administraţiei pesediste care nu face altceva decat să ducă oraşul înapoi în era comunismului.
    Mult succes şi fiţi consecvenţi în demersul vostru.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS