Companii mari din Bistriţa-Năsăud au dotat laboratoarele unor licee tehnologice din judeţ, interesate ca elevii să lucreze pe simulatoare şi să prindă gustul meseriei. Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a explicat, într-o conferinţă de presă, că firma Comelf a dotat laboratoarele Colegiului Tehnic „Griogore Moisil” şi ale Liceuului Tehnologic Tîrlişua, iar RAAL pe celea le liceului din Prundu Bârgăului.
„Cu firma Comelf avem o foarte bună colaborare. A dotat cu simulatoare de sudură Colegiul Tehnic Grigore Moisil şi Liceul Tehnologic Tîrlişua. De asemenea, RAAL a dotat Liceul Radu Petrescu din Prundu Bârgăului. În general, absolvenţii se îndreaptă apoi spre RAAL. În general, şcolile au partenerii tradiţionali pe care i-au cultivat de-a lungul timpului. Preocuparea noastră este pentru zona chimiei care are întreprinderi mari şi bine dezvoltate în judeţul nostru şi pentru care nu avem corespondent şi zonele acestea de interferenţă care ni se tzort cer, spre exemplu maşini cu comandă numerică, zona serviciilor pe care am avut-o numai la Liceul Tehnologic de Servicii şi pe care o ducem şi la Salva din acest an. Încercăm şi noi să fim mai flexibili şi să venim în ajutorul agenţilor economici”, a spus Camelia Tabără.
Întrebată ce motivaţie ar putea avea tinerii să se îndrepte spre şcoli de meserii, Camelia Tabără a spuzs că meseriile generează un produs finit şi final care se poate vedea.
„Cred că e foarte important să încercăm să inducem ideea că şcoala profesională nu e numai colacul de salvare pentru acel moment în care nu mai pot face faţă la liceu, ci pur şi simplu e o meserie din care se poate trăi, se poate întreţine familia, poate fi făcută cu demnitate, poate aduce satisfacţii, dar şi o recunoaştere din partea societăţii. Există şi o bursă profesională de 200 de lei lunar şi se decontează naveta. Avem şi în şcolile din Bistriţa copii din tot judeţul care fac naveta. Există şi posibilitatea să faci liceul, să ioei bacalauraetul şi chiar să intri în învăţământul superior”, a spus Camelia Tabără.
Luni, începe „Săptămâna meseriilor” cu o serie de patru concursuri de horticultură, sudură, bucătari şi electricieni, având ca scop promovarea învăţământului profesional în rânduirile absolvenţilor de clasa a VIII-a din judeţ.
Adaugă comentariu