Actualitate

Vasile Bar: Sunt zone în sectorul public unde salariile sunt de 2-3 ori mai mari ca în cel privat

Salariile la stat sunt mai mari decât în mediul privat, motiv pentru care există un exod al forţei de muncă dinspre privat spre public, atrage atenţia preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Vasile Bar, mandatat de comunitatea de business din judeţ să tragă un semnal de alarmă în acest sens.

„Am fost interpelat de reprezentanţii mediului de afaceri vizavi de creşterile salariale din sectorul public. Este un lucru foarte îngrijorător pentru reprezentanţii mediului de afaceri fiindcă deja a început un exod din privat spre stat vizavi de oferte salariale exagerate care se fac din sectorul public. Eu şi reprezentanţii mediului de afaceri suntem conştienţi de necesitatea creşterilor salariale în anumite zone, dar acestea trebuie foarte bine justificate şi controlate pentru că sunt zone în public unde salariile sunt de două sau de trei ori mai mari decât în privat. La fel de adevărat este că sunt locuri în mediul public unde salariile sunt în bătaie de joc. Acolo într-adevăr trebuie să se lucreze şi trebuie modificate acele salarii. De aceea, trebuie cunoscute realităţile în care trăim fiindcă ceea ce s-a întâmplat în unele sectoare sunt exagerări din cale afară”, a spus Vasile Bar.

Întrebat la ce sectoare se referă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud a spus că un sector cu salarii exagerat de mari este justiţia, dar a mai menţionat pe aceeaşi listă şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate: „Nu ştiu care sunt salariile la CJAS, dar ce ştiu este că pleacă oameni din privat la stat, chiar şi de la mine au plecat. E vorba de ingineri, de economişti. Mediul de afaceri şi cei care au ridicat această problemă invocă necesitatea unei legi unice a salarizării în sectorul public fiindcă sunt şi locuri în sectorul public în care salariaţii sunt prost plătiţi. Astăzi ies în stradă poliţiştii că au salarii mici, ies de la negocieri sindicatele că au obţinut marea cu sarea. Privaţii se aşteaptă să crească taxele”.

În ce priveşte creşterea salariului minim pe economie, Vasile Bar a spus că oamenii de afaceri din judeţ nu au obiecţii: „Nu ştiu dacă sunt 10% din firme care să dea salariul minim pe economie. E criză de forţă de muncă şi firmele nu îşi mai permit să plătească angajaţii cu salariul minim. Sunt poate unele care îl plătesc, dar, pe lângă acesta, la negru mai dau 200-300-500 de lei. Puţini îşi riscă însă libertatea ca să plătească la negru. Din păcate aceasta este realitate, că aşa se întâmplă. Nu s-a plâns nimeni de creşterea salariului minim dintre firmele din judeţ. În schimb, vrem să semnalăm că aceste creşteri salariale trebuie controlate. Nu se cunoaşte de unde pleacă majorarea salarială. Mediul de afaceri vrea o lege salarizării unitare şi creşteri salariale acolo unde e necesar să crească”.

5 comentarii

  • exodul de la privat la public, este firesc, atunci cand se elibereaza posturi….oamenii se mai pensioneaza, mai pleaca, mai trec la privat, si atunci este normal sa se intample si invers!!! In sectorul public posturile sunt limitate, nu se fac angajari asa….hai sa angajam! Salariile sunt mari mai ales pentru unii care nu au ce cauta in sistem intradevar fiindca nu stiu sa faca nimic si nici nu vor face caci sunt parasutati acolo in functii! si care nu merita aceste salarii.

  • Creşterile salariale din sectorul de stat se pot numi mită. PSD dă mită, iar bugetarii iau mită, votând cu partidul care le dă mai mulți bani. (Imi cer scuze bugetarilor care au votat cu PNL sau USR).
    Cresterea economică anuală in Romania este in jur de 4%, asta ar insemna că si cresterile salariale ar trebui să fie de 4-10% si nu de 25-50%. A crescut cumva economia Romaniei cu 25% in 2016?
    In 2020 salariile bugetarilir vor ajunge la dublul salariilor din mediul privat, asta insemband că din 2021-2024 salariile bugetarilir vor fi inghețate, până când se va ajunge la un echilibru intre salariile de la stat si cele de la privat.
    Am citit comentarii in care oamenii vor să castige cât in Germania sau Danemarca si dau vina pe patroni, cum că acestia ar fi zgârciți.
    Vă reamintesc că PIB- ul pe cap de locuitor in Danemarca este in jur de 60.000 $, iar in România este de 10.000 $ pe cap de locuitor. Este normal ca salariile din Romania să fie de 6 ori mai mici.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS