Actualitate

Companiile cu cele mai mari contribuții la buget cer să beneficieze și ele de prețuri plafonate

Întreprinderile mari şi foarte mari trebuie introduse de urgență în categoria companiilor care beneficiază de plafonarea preţului energiei electrice, consideră Camerele de Comerţ şi Industrie din România, care au lansat o petiție în acest sens semnată și de Camera de Comerț și Industrie BIstrița-Năsăud.

Petiția se numește ”Protejați industria performantă din România!” și are următorul conținut:

”Întreprinderile mari şi foarte mari din România realizează mai mult de jumătate din cifra de afaceri şi asigură cel puțin 1 din fiecare 3 locuri de muncă din sectorul privat. Contribuția lor la bugetele publice este esențială. Volumul de afaceri pentru IMM-urile din industrie depinde de volumul de activitate al întreprinderilor mari şi foarte mari, care funcționează ca integratori industriali esențiali.

Întreprinderile mari şi foarte mari au cea mai mare contribuţie la investiţiile străine directe din România, au cele mai mari investiţii în cercetare-dezvoltare şi au implementat sisteme performante de eficienţă energetică. De asemenea, cea mai mare parte a exporturilor ţării sunt realizate de către întreprinderi din această categorie.

Schimbarea repetată şi imprevizibilă a modului în care Guvernul încearcă să reechilibrze piaţa energetică din Romania a creat un pericol serios de reducere sau relocare a activităţii industriale competitive din România. Preţurile şi contractele industriale nu pot fi schimbate de pe o zi pe alta, marjele de profit la care industria competitivă lucrează pentru piaţa naţională sau export sunt foarte mici. În situaţia turbulentă de pe pieţele internaţionale, avem nevoie mai mult ca oricând de predictibilitate pentru măsurile viitoare şi de respectarea termenelor şi angajamentelor pentru măsurile care au fost deja angajate.

Impactul economic pe care îl va avea asupra economiei româneşti „uitarea” întreprinderilor mari şi foarte mari de la orice măsură de protecţie va fi semnificativ! În cazul unor întreprinderi ponderea cheltuielilor cu energia a crescut de la 10 la 40%, acestea neavând nici o posibilitate de absorbţie a şocului. O reducere a activităţii cu doar 10% ar duce la pierderea a sute de mii de locuri de muncă şi micşorarea contribuţiei la bugetele publice naţionale şi locale cu miliarde de lei. În acest moment, pe plan internațional, competitivitatea industriei românești este din pacate în mod direct afectată.

Întreprinderile mari şi foarte mari din România NU solicită subvenţii, ci doar tratament echitabil şi mai ales predictibil din partea Guvernului şi a Parlamentului, în cazurile în care intervin cu politici publice în piaţa concurenţială.

Din considerentele de mai sus, vă solicităm să reintroduceţi de urgenţă întreprinderile mari şi foarte mari în categoria întreprinderilor care beneficiază de plafonarea preţului energiei electrice”

Petiția semnată și de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud poate fi văzută AICI.

În județ sunt firme mari următoarele potrivit Topfirme.com:

 1. LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL – cifră de afaceri 1,5 Miliarde lei (330,7 milioane euro)
 2. TERAPLAST SA – 550,6 milioane lei (125,1 milioane euro)
 3. ROMBAT SA – 488,6 milioane lei (111,1 milioane euro)
 4. TERASTEEL S.A – 372 milioane lei (84,5 milioane euro)
 5. RAAL SA – 322,9 milioane lei (73,4 milioane euro)
 6. RCB ELECTRO 97 SA – 256,3 milioane lei (58,2 milioane euro)
 7. DIMEX-2000 COMPANY SRL – 205,4 milioane lei (46,7 milioane euro)
 8. FRASINUL SRL – 189,6 milioane lei (43,1 milioane euro)
 9. ITALTEXTIL SARATA S.R.L. – 158,9 milioane lei (36,1 milioane euro)
 10. CARMO-LACT PROD SRL -158,4 milioane lei (36 milioane euro)
 11. IPROEB SA – 148,8 milioane lei (33,8 milioane euro)
 12. COMELF SA -132,6 milioane lei (30,1 milioane euro)
 13. INFLUENT S.R.L. – 131,7 milioane lei (29,9 milioane euro)
 14. DAN STEEL GROUP BECLEAN SA – 126,2 milioane lei (28,7 milioane euro)
 15. M.I.S-GRUP SRL – 126,2 milioane lei (28,7 milioane euro)
 16. CML.RO SRL – 116 milioane lei (26,4 milioane euro)
 17. AUSTRO SOMES TRADING S.R.L. – 109,3 milioane lei (24,8 milioane euro)
 18. SILVANIA INTERNATIONAL PROD SRL – 97,3 milioane lei (22,1 milioane euro)
 19. INTEX S.A. – 92,2 milioane lei (21 milioane euro)
 20. ELECTROPLAST SA – 91 milioane lei (20,7 milioane euro)

1 comentariu

 • Au un rol deosebit de important companiile indiferent de catalogarea lor la PIB-ul localităților unde se află și corect e să se presteze atenție la nevoile lor.
  Dând la o parte lipsurile județului, întârzierea mare a României față de alte țări ale UE , Bistrița și județul Bistrița-Năsăud cu cât mai multe companii operează acestea contribuind într-un procentaj la economie direct sau indirect….

  4
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS