Numărul companiilor din județul Bistrița-Năsăud care vor să ofere burse elevilor din învățământul profesional dual crește de la un an la altul, așa încât, din vară, numărul claselor se va dubla față de cel actual. Dacă se vor înscrie la această formă de învățământ, peste 170 de elevi vor primi câte 300 de lei de la stat și alți bani de la firme.
”Comparativ cu anul acesta, când funcționăm cu 3,5 clase de învățământ dual, pentru anul școlar 2024-2025 avem propuse 7 clase cu 171 de locuri. S-au înmulțit operatorii economici care doresc dual pentru că vor să își apropie elevii ca, după ce termină școala, să rămână în firmele lor dacă tot au investit 3 ani și le-au oferit o bursă pe lângă cea tehnologică pe care elevul o primește, de 300 de lei. Ideea este ca elevul să rămână angajat la firma respectivă. Suntem foarte bucuroși pentru că avem 171 de locuri pentru învățământul dual în județul nostru, e un lucru mare. Avem inclusiv firme de servicii. Magazinele Atlantis oferă 10 locuri pentru vânzător-comerciant. Mai vine cu învățământ dual Electrica cu 10 locuri pentru tehnician exploatare joasă tensiune, o noutate. Sunt 11 locuri la 4 operatori în domeniul mecanicii auto care, acolo, în service-urile lor doresc să ofere bursă pentru dual. Elevii de la dual au practică comasată și merg în companii, văd cum se lucrează, văd noutățile tehnologice care se schimbă de la o zi la alta. Sperăm ca elevii să își aleagă învățământul profesional și dual într-un număr cât mai mare. Per total ne propunem 30 de clase”, a spus inspectorul pentru tehnologii Speranța Unciu de la Inspectoratul Școlar Județean.
Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” Bistrița pregătește inclusiv viitori angajați ai rețelelor comerciale
În afară de sudori, operatori mașini cu comandă numerică, respectiv lăcătuși mecanici, la Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” Bistrița sunt pregătiți recepționeri-distribuitori marfă pentru Selgros.
”Noi avem o lungă colaborare cu firmele din județ și pregătim elevii în meseriile cerute pe piața muncii. Am creat profilul recepționer-distribuitor, cerut de agenții economici. Colaborăm foarte bine cu Selgros pe partea asta și le oferim și lor forță de muncă. Important este să avem resursă umană necesară, specialiști care să vină să predea copiilor. Un pas l-am făcut. De anul trecut, lucrăm și cu profesori asociați, așa încât să avem oameni pregătiți pentru a pregăti copii”, a spus prof. Sorina Cazac, directorul Liceului Tehnologic ”Grigore Moisil” Bistrița.
Potrivit directorului adjunct Marilena Bogdan, RAAL a oferit, pentru prima dată, 15 locuri pentru calificările sudor, lăcătuș mecanic și operator CNC, iar 11 locuri sunt pentru mecanici auto la Mix Motor, Girex, Service Center și Automobile Dacia.
Școala Profesională Târlișua, lungă colaborare cu Megatitan Beclean
Aici, învață să devină sudori, 20 elevi din zonă, dar și din Zagra sau Suciu de Sus, Maramureș.
”Deținem în atelierul școală un aparat de sudură luat acum 10 ani, dar ne vom dota, în perioada următoare, cu șase aparate de sudură noi. Practică elevii fac la Megatitan Beclean unde văd cum se face sudură automatizată, robotizată, acolo, în companie. La Megatitan lucrează acum 6 foști elevi ai noștri care sunt angajați ca sudori, patru băieți și două fete. Și mai avem și învățământ dual pe care îl vom continua în anul școlar 2024-2025”, a spus Ioan Bradea, de la Școala Profesională Târlișua.
Șapte elevi primesc burse și de la H.P. Kaysser International Bistrița
”Avem opt elevi acum la noi, iar 7 fac școală în sistem dual. Ne dorim ca ei să rămână la noi după ce termină școala. De aceea, le oferim un loc în care să învețe, în primul rând, ca să vadă dacă le place meseria aceasta de sudor. Îi întreb pe copii ce i-a determinat să o aleagă, iar mulți îmi spun că doar asta au găsit, iar alții că au membri ai familiei care lucrează în domeniul metalului. Noi, în general, lucrăm robotizat între 2 și 3 ore zilnic, dar tendința este spre mai mult”, a spus Alin Beleczko, managerul firmei H.P. Kaysser International SRL, firmă care face confecții metalice pentru industria constructoare de mașini, inclusiv electrice, stații de încărcare, dar și pentru industria medicamentelor.
Adaugă comentariu