Actualitate

Complexul Sportiv din Unirea, inaugurat. Investiție de peste 27 mil. euro. ”Bijuterie arhitectonică”

Complexul Sportiv construit pe str. Aerodromului din Bistrița (localitatea componentă Unirea), care cuprinde Sală Polivalentă și terenuri exterioare, o investiție de 27,3 milioane de euro, a fost inaugurat oficial.

Lucrările s-au realizat cu bani de la Guvern și din bugetul Consiliului Județean, care a pus la dispoziția autorității centrale terenul preluat de la municipalitate, proiectul fiind derulat de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții. Constructor a fost firma Frasinul.

La eveniment au fost prezenți ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dâncu, directorul general al CNI, Manuela Pătrășcoiu, alături de oficialitățile locale: președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, primarul Bistriței, Ioan Turc, prefectul Mica Oprea, parlamentarii Bogdan Ivan, Daniel Suciu, Ioan Deneș, primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, alți primari din județ, oameni de afaceri, șefi de instituții, preoți de la mai multe confesiuni.

IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat o slujbă de binecuvântare a construcției.

”O bijuterie arhitectonică”

”Este un moment de mare bucurie. Este cel mai important obiectiv de investiții al județului. Investiția este una extrem de importantă. Mulțumiri tuturor celor care s-au implicat ca această bijutierie arhitectonică să poată fi dată în cel mai scurt timp în folosință. În următoarea perioadă vom scoate la licitație denumirea complexului pentru a putea face această construcție sustenabilă și pentru a eficientiza costurile. Am alocat aproape 2 milioane de lei pentru a pune panouri fotovoltaice care să asigure independența energetică, iar prin parteneriatul pe care îl vom face cu o compania care va dori să-și asocieze numele cu sala vom obține alte resurse financiare cu care să acoperim celelalte costuri”, a spus președintele CJ Radu Moldovan.

”S-a scris istorie pentru județul Bistrița-Năsăud. Acest obiectiv a fost executat în integralitate de compania noastră. A fost o mare responsabilitate și o mare povară pe umerii noștri. Credința, încrederea și respectul sunt pilonii cu care am realizat această investiție”, a afirmat directorul general al grupului de firme Frasinul, Traian Larionesi.

”Este o bucurie să vezi o astfel de investiție finalizată. A existat o colaborare foarte bună înttre autoritatea locală și cea centrală. Priviți acest complex în unicitatea lui, el nu este făcut pe un proiect care s-a mai realizat, amprenta locală se vede foarte clar. S-a întâmplat o normalitate, investiția a pornit într-o altă guvernare, Daniel Suciu era ministrul Dezvoltării când s-a aprobat această investiție, care a continuat pe drumul normal. Investițiile nu sunt ale unuia sau altuia, ale unei guvernări sau alteia, ci sunt investiții pentru oameni”, a menționat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

”Constructorul local a reușit în doi ani și jumătate să finalizeze un obiectiv de această amploare și complexitate, este un lucru atipic. Este un exemplu de antreprenor român care știe să-și facă treaba. Acest complex a început de la fostul ministrul al Dezvoltării, Daniel Suciu, el era ministru când s-a declanșat investiția. Este un exemplu de administrație, de implicare”, a spus președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

”Acum mai puțin de trei ani aici nu era absolut nimic. Foarte mulți s-au îndoit că există finanțare, că este un proiect care se va finaliza. Pentru mine este o zi foarte fericită, mă bucur că am pus umărul la această importantă investiție pentru Bistrița-Năsăud”, a afirmat fostul ministru al Dezvoltării, Daniel Suciu.

Complex Sportiv Polivalent

Finanțare de la Guvernul României: 107.946.387 lei (21,8 mil. euro). Finanțare de la Consiliul Județean: Asigurare utilități: 7,3 mil. lei, Colectare torenți: 8,6 mil. lei, valoare parcare: 11,3 mil. lei. Total finanțare Consiliul Județean: 27,2 mil. lei (5,5 mil. euro). Total finanțare Guvernul României + CJ BN: 135,1 mil. lei (27,3 mil. euro). Constructor: Frasinul SRL și proiectanți SC Dico și Țigănaș birou de proiectare SRL Cluj-Napoca, Someș Top Grup SRL.

Corp clădire Sală Polivalentă – 7.350 mp; 3007 locuri în sală (dintre care 438 VIP, 18 persoane cu dizabilități, 20 locuri masa presei), 659 piloți și 97 de pahare prefabricate; Suprafața întregului complex este de 30.166 mp (3 hectare). Urmează să fie achiziționat un sistem fotovoltaic, pentru sustenabilitatea funcționării complexului sportiv și reducerea costurilor. 

Terenuri exterioare de sport (Handbal/Fotbal ; Baschet, Tenis, Pista alergare 8 culoare: 132 ml lungime, 12 m lățime, Clădire-anexă cu toate dotările necesare pentru funcționalitatea terenurilor exterioare. Parcare- În total 477 locuri – dintre care 18 locuri mașini electrice și 100 de locuri pentru biciclete. Minihotel: 30 de camere cu câte 2 locuri în cameră, dispuse pe 3 etaje (fiecare etaj are câte 10 camere), cu baie proprie. 

Accesul celor patru categorii de spectatori (public, sportivi, administrație/media și VIP) – Sportivii, antrenorii și arbitri își dezvoltă activitățile la nivelul parterului având la dispoziție vestiare, săli de recuperare, grupuri sanitare, sală de forță, cabinete medicale precum și o sală de antrenament și depozite pentru echipamente sportive. Din zona de vestiare se poate accesa etajul 2 unde vin amplasate mai multe încăperi în care se pot desfășura activități sportive într-un număr restrâns de persoane, în afara competițiilor sportive, cum ar fi: balet, dans modern, karate, judo, etc. Aceste săli au un caracter multifuncțional și pot fi folosite și pentru altfel de activități, cum ar fi cluburile sportive, săli de ședințe, întruniri. Administrația își desfășoară activitatea tot la nivelul parterului. Pentru administrație s-au prevăzut câteva birouri și vestiare cu grupuri sanitare și o cameră de control și supraveghere video a clădirii. La etajul 2 este asigurată o cabină tehnică (regie) care include și punctul de comandă pentru pompieri. De aici se va face regia (sonorizare, lumini, transmisiuni) pentru diverse evenimente. Presa își desfășoară activitatea la parter și pe primul rând de gradene fixe, unde se amenajează 20 până la 40 de locuri destinate presei media, în funcție de eveniment. Pentru conferințele de presă cu sportivii s-a amenajat o sală de conferințe la nivelul parterului. (lângă sala de conferințe este amenajat un spațiu de lucru pentru presă). Transmisiunile live se vor face direct din sală din locurile special amenajate pentru cameramani. Persoanele VIP au acces direct de la parter la etajul 2. La parter sunt întâmpinați la recepție iar hainele le pot lăsa la garderoba de la etajul 2, amplasată în proximitatea lojelor VIP (accesul se poate face pe scări sau cu liftul) și de asemenea pot beneficia de bar, zona de restaurant (190 de locuri) sau zone mai retrase de discuție precum și de săli de conferință care pot fi închiriate.

Publicul deține cea mai mare suprafață din clădire, accesul lor se realizează la nivelul parterului printr-un hol amplu cu deschidere pe doua niveluri, deservit de scări monumentale care conduc publicul la etajul 1 al clădirii de unde se intra în sală, coborand pe gradene la cele 12 sectoare destinate spectatorilor.

În zonă se construiește acum o bază sportivă de tip 1, pentru fotbal, care va avea un teren mare cu dimensiuni omologate UEFA și FRF, cu nocturnă și tribune pentru 500 de spectatori, 20 de locuri pentru persoane cu dizabilități, un teren mic, clădire administrativă cu vestiare, parcare pentru 45 de autovehicule și 2 autocare. Baza sportivă de tip 1 se realizează tot prin Compania Națională de Investiții (CNI).

Bilete, abonamente, tarife de închiriere

Consiliul Județean a stabilit tarifele pentru Complexul Sportiv din Unirea:

10 comentarii

 • Bani de la guvern,consiliu??Ce prostii debitati?Sunt bani luati imprumut de tara cu dobanzi enorme!!Voi traiti in universuri paralele.Toate tarile se pregatesc de vremuri grele iar voi aruncati miliardul de euro luat imprumut lunar pe salarii si pensii dublate,tot felul de tampenii.Numai oamenii fara constiinta,fara pregatire sunt capabili sa si duca propria tara in prapastie.Grijile voastre principale sunt distrugerea justitiei , viitoarele alegeri ,mentinerea veniturilor nemeritate,etc.

  • Justiția a fost distrusă deja de Petrov care le-a și dat magistraților pensii speciale nemeritate și nesimțite. Cât despre alegeri sunt deja hotărâte undeva într-o sufragerie de către statul paralel.

  • Ma Gabor tu ai uitat ca statul paralel este facut de voi, psd-istii? Dragnea, Valcov, Oprea & Co nu sunt „emanatia” puturoasa a PSD-ului? Dar tov. Dancu din care stat face parte?

 • O lucrare frumoasă,dar întrebarea este,,Cine o va putea folosi „pentru că cei mai mulți se gândesc să plece în străinătate. Dacă s-ar gândi cei ce au făcut această investiție și la cei care trebuie să o folosească,ar încerca și investiții în noi locuri de muncă plătite mai bine.

  • Da știm! Numai ce face PNL e bun, trăiască buda personală din primărie și trenulețul Thomas!

  • Greta dragă! Dacă consideri că dezvoltarea și evoluția sunt bombe ecologice, atunci rămâi la tine în grotă !

 • In vestul Europei taierile de panglici se fac fara preoti. Preotii slujesc in biserica si nu se amesteca in politica. La noi politicienii dau banii iar biserica da voturile. Treaba merge mana in mana. E caraghios popa andrecut printre politicienii.

 • Pentru a înțelege unde suntem ca perioada de realizare a acestui proiect al anului 2022 , vă rog să comparați:
  Actuala clădire a Colegiului Liviu Rebreanu din Bistrița a avut următoarele termene:
  – 8 aprilie 1908 au început lucrările la fundație
  – 20 ianuarie 1909 s-a încheiat acoperișul de eternit
  – 3 iunie 1909 au început lucrările la încălzirea centrală cu aburi
  – în 1910 a început mobilarea clădirii
  – în toamna anului 1911 a fost dată în folosință clădirea
  Informațiile sunt din istoricul Colegiului Național Liviu Rebreanu Bistrița
  Oare am rămas încă aidoma celor cu cioarecii rupți în cur, dar cu șapte rânduri de păun în clop ???

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS