Recomandări Social

Ce comună a obţinut bani europeni pentru promovarea produselor tradiţionale din porc

O comună din Bistriţa-Năsăud a reuşit să obţină bani europeni pentru promovarea produselor din carne de porc. Este vorba de o sută de mii de euro, finanţare obţinută de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale de Primăria Chiochiş, Cooperativa Zestrea şi cinci producători din zonă.

Primarul comunei Chiochiş, Vasile Silaşi, a explicat pentru Timp Online că banii alocaţi prin AFIR vor fi folosiţi pentru cumpărarea a 10 chioşcuri de lemn pentru prezentarea produselor de porc din zona Chiochiş la manifestări publice, târguri şi evenimente.

„Am fost declaraţi eligibili pe un proiect Măsura 16.4 în parteneriat Primăria Chiochiş, Cooperativa Zestrea şi cinci producători din comună pentru promovarea produsului tradiţional. E un proiect în valoare de 100.000 de euro. Mă bucur că am reuşit să câştigăm această finanţare, din câte ştiu e unică deocamdată în Bistriţa-Năsăud. Sper ca, în cel mai scurt timp, să demarăm procedurile de achiziţie şi semnarea contractului pentru implementarea acestui proiect.  Avem bani pentru achiziţionarea unei maşini frigorifice pentru transportul produselor, laptopuri care vor fi date producătorilor locali ca să aibă acces la informaţii”, a spus Vasile Silaşi.

Comuna Chiochiş, din care mai fac parte satele Apatiu, Bozieș, Buza Cătun, Chețiu, Jimbor, Manic, Sânnicoară, Strugureni și Țentea, este recunoscută în judeţ drept una în care se cresc mii de porci.

„Mai ales în Manic, Buza Cătun şi Jimbor se cresc foarte mulţi porci.  Am făcut o inventariere şi avem în jur de 4000. Acum oamenii vând porcii unor bişniţari care îi duc mai departe. Nu vine niciun procesator să îi cumpere direct de la ei”, a spus Vasile Silaşi.

Drept urmare, Primăria Chiochiş a gândit un proiect pe care îl va depune luna viitoare pentru finanţare la GAL Ţinutul Haiducilor. „Este un proiect de 200.000 de euro prin care vrem să facem o carmangerie, o abatorizare, practic. E oactivitate aducătoare de profit pentru oameni”.

Reamintim că, deja, la Chiochiş funcţionează Cooperativa Zestrea, care produce pâine şi produse de panificaţie pe care le-au putut gusta şi bistriţenii la mai multe târguri, aşa cum Timp Online a scris AICI. 

1 comentariu

  • Bine ar fi șa aibă mi de porci!Dar satele astea au numai bătrâni si numaî are cine crește porci. Faceti ceva sa determinati tinerii sa se întoarcă acasă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.