Recomandări Social

Comuna Maieru își face cu 12 milioane de lei propriul sistem de termoficare

În timp ce o bună parte din județ așteaptă să se îndeplinească promisiunile guvernanților potrivit cărora rețeaua de gaz va fi extinsă, comuna Maieru își face propriul sistem de termoficare în care investește 12 milioane de lei.

Este vorba de realizarea unei unități de producere a energiei termice din biomasă și a rețelei de distribuție a energiei termice pentru care se caută proiectant și contructor.

Pentru proiectare este alocată suma de 175.224,90 lei, pentru asistență tehnică din partea proiectantului 17.522,49 lei, iar pentru execuția lucrărilor 11.856.463,41 lei.

Investiția se face cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM). Firmele interesate pot trimite oferte până în 19 februarie a.c.

Comuna Maieru este alcătuită din două localităţi, satul Anieş şi satul Maieru. Are în total 1923 gospodării şi 7382 de locuitori repartizaţi astfel: Maieru deţine 1451 gospodării şi o populaţie de 5615 de locuitori, iar Anieşul 482 gospodării cu 1767 de oameni.

Biomasa include materialul biologic ce poate fi utilizat ca şi combustibil sau pentru producţia industrială: materia organică vegetală, reziduurile metabolice de origine animală (gunoiul) precum şi microorganismele.

Biomasa agricolă include produsele secundare ale plantelor cultivate precum: paiele, ciocălăii, tulpinile (floarea- soarelui, soia) frunzele (sfeclă), păstăile (soia, fasole), cojile (nuci, alune), seminţele (prun, piersic, cais) şi gunoiul din fermele de animale.

Pe lângă sursele de biomasă agricolă mai există şi cele forestiere, materialul principal şi secundar din exploatarea pădurilor şi a plantaţiilor de răşinoase şi foioase. Chiar şi combustibilii fosili precum cărbunele şi ţiţeiul, deşi nu sunt consideraţi biomasă îşi au originea în biomasa vegetală a erelor trecute, transformată substanţial prin procese geologice.

Biomasa poate fi arsă pentru a genera căldură şi electricitate sau poate fi folosită ca material grosier pentru producţia de biocombustibili (biodiesel, bioetanol) şi a unor compuşi chimici. Biomasa est biodegradabilă şi regenerabilă.

Producerea de biomasă reprezintă un domeniu în plină expansiune datorită creşterii interesului pentru sursele altenative de energie.

11 comentarii

 • Un asemenea sistem de distributie genereaza pierderi de energie relativ importante chiar cu utilizarea izolatiilor celor mai moderne (vezi retelele din Bucuresti) .Taranul roman , din oricare colt al tarii se bizuie in general pe fortele proprii si nu se bazeaza pe autoritati.Cred mai degraba ca ar putea fi vorba (pentru inceput , pentru un experiment) de incalzirea unor cladiri administrative , gen: Primarie , Politie , dispensar , blocuri de locuinte etc. , fara a se include locuintele oamenilor.Daca e vorba de biomasa , un exemplu concludent ar fi Statia de epurare Bistrita care are acele instalatii numite metantancuri ce produc biogaz , care poate arde si astfel se produce energia termica .La Bistrita s-a realizat primul metantanc din tara si prima piramida energetica in vremea raposatului , nea Nicu , cand la statia de epurare lucra un mare chimist vizionar , pe care l-am cunoscut si apreciat ( se numea Cotul Ovidiu). Felicitari autoritatilor pentru initiativa. Beneficiile si costurile unui asemenea sistem de incalzire se vor putea afla numai in urma unor studii ingineresti de specialitate , cifra avansata de autoritati fiind probabil un „MIC AVANS”. Este bun optimismul si entuziasmul dar intelepciunea si prudenta nu strica niciodata.Personal as recomanda ca o solutie alternativa (si de siguranta in acelasi timp) includerea in documentatie a achizitionarii sau inchirierii unor rezervoare (tancuri) de propan , care se pot incarca periodic intocmai cum se incarca o butelie. Acest lucru ar permite incalzirea respectivelor spatii in mod cert , pentru ca treaba cu biomasa este oricum un experiment.Mai explicit , cand merge instalatia si se produce biogaz se functioneaza pe acest sistem iar cand apar niscaiva probleme se inchid si se deschid niste valve/robineti si se functioneaza pe gazul achizitionat deja.Asa cred si spun. Sper ca va citi comentariul meu si cineva de la Primaria Maieru. Succes maierenilor si aniesenilor mandri , harnici si curati la suflet!

 • Asta da investitie de Primar cu viziune si destept ! Nu tu PARTIE sau teren de FOTBAL in PANTA , si nici chirmase cu mici si dobasi. Necesarul oamenilor si conditii de trai mai bune si mai ieftine plus protejarea padurilor este cel mai important lucru. Felicitari d-le Primar ! Restul din alte comune luati aminte !

  • Da ce crezi ca or baga pe foc, resturi lemnoase, ca e plina zona , plus ca in zona sunt cei mai mari tăietori din județ,….

 • Pana sa bagi lemn pe foc important este sa se faca achizitionarea intregului rumegus rezultat din prelucrarea lemnului de brichetarea si folosinta lui. In loc sa il tapi pe Somes nu e mai bun prelucrat sa dea caldura ? Plus ca romania poate inca prelucra si PACURA .Cu GAZUL nu stiu zau cand il vor avea si nu e ieftin deloc. Cu energia solara cam greu la Maieru unde zona este acoperita de nori multe zile pe an.

 • Foarte buna solutie.
  Propun primarului, pentru a nu avea probleme cu cetatenii ca prin fata casei nu le trece conducta de termoficare sa traga conducta de tur pe o parte a strazii si returul pe cealalta a strazii. Asa vor scapa iarna de dat zapada in drum!
  Si nu uitati sa bagati apa aurificata , cica e mai tare decat aia dedurizata!

  • Nu-i mai simplu …ca fiecare cetatean sa bage in gunoiul de grajd ….2 sarme si….gata biogazul ??

 • Buna, ideea nu este rea, dar la o alta scara si la o densitsate mult mai mare a constructiilor. In cazul de fata pierderile de caldura pe traseu vor fi enorme, ceea ce duce la un randament de maxim 30-40%. Cred ca mai degraba se degivreaza strazile decat sa se incalzeasca locuintele. In ceea ce priveste stocarea resturilor vegetale, iarasi vorbim de costuri semnificative cu transportul, peletizarea si depozitarea. Nu e suficient a se lua in calcul ca la baza materia prima e gratis. Trebuie calculat pretul cu care ajunge in camera de ardere a echipamentului, apoi costul de transport al agentului termic. Din punctul meu de vedere, vorbim de o investitie similara cu un stadion in panta, desi intentia e buna.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS