Economie Politică

Comuna Nuşeni, scoasă din noroi cu 2,5 milioane de euro bani europeni. Cum arată străzile (FOTO)

Se pot face minuni cu banii europeni. Dovadă e comuna Nuşeni unde cei 2,5 milioane de euro accesaţi prin Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit au schimbat radical la faţă infrastructura rutieră. Uliţele satelor sunt asfaltate, două cămine culturale sunt adevărate bijuterii, iar copiii din comună au la dispoziţie un After School ultra modern. Primarul ioan Mureşan are de ce să fie mândru.

Peste 2,5 milioane de euro, bani europeni alocaţi prin Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bistriţa-Năsăud, au fost investiţi în comuna Nuşeni în modernizarea drumurilor comunale şi a străzilor din sate, a două cămine culturale şi într-un After School, dotat ca la carte cu computere de ultimă generaţie. Cum lucrările au ajuns la final, acestea au fost recepţionate, joi, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a directorul OJDRP Bistriţa-Năsăud, Sorin Roşu Mareş, a şefului Inspectoratului de Stat în Construcţii, Constantin Hada.

La eveniment au mai participat deputatul Ioan Oltean, liderul judeţean al PDL, senatorul Cristian Florian, vicepreşedintele PDL Doris Moldovan, dar şi fostul vicepreşedinte al CJ, Iancu Luca.

Primarul comunei Nuşeni, Ioan Mureşan, a spus, cu această ocazie că este foarte bucuros pentru că întreaga comunitate pe care o conduce a ajuns monentul în care a „ieşit din noroi”. „Recepţionăm azi lucrările efectuate în proiectul integrat pe Măsura 322 . Acest Ioan Muresan Nuseniproiect, ca şi celelalte pe care le-am implementat din 2000 încoace, conduce la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor din comună. Acest proiect practic a scos din noroi cea mai mare parte a comunei, noi realizând 14,3 km de străzi asfaltate şi peste 23 de km de rigole betonate. Pe lângă infrastructura rutieră, am modernizat şi două cămine culturale şi am construit un After School care e dotat cu toate cele necesare. Sunt localităţi din comună care sunt asfaltate 100%, cum ar fi Rusu de Sus, Nuşeni sau Feleac. La Malin, e asfaltat pe 90% din străzi, iar la Beudiu şi Viţa mai puţin, dar avem un alt proiect care să continue lucrările de infrastructură locală. Vom continua să asfaltăm  străzile de la Malin  şi Viţa şi un drum comunal Malin- Dumbrava. Fără fondurile europene, comuna Nuşeni ar fi rămas aşa cum am găsit-o în 2000″, a spus Ioan Mureşan care a reuşit să investească banii europeni în lucrări durabile şi de calitate.

De altfel, edilul a reamintit că instituţia pe care a conduce a implementat şi un alt proiect pe fonduri de preaderare, alimentarea cu apă a comunei. „A fost primul proiect acela privind alimentarea cu apă, dar de acolo am pornit şi am reuşit să finalizăm toate aceste lucrări. Cu acel proiect am făcut peste 65 de km de reţea de apă, cu staţii de pompare, de clorinare, cu două bazine. Acela a fost primul pas mare, iar acest proiect pe Măsura 322 a reprezentat continuarea modernizării începute. Comuna Nuşeni e una săracă, fără venituri, aşa încât banii europeni au fost gura noastră de oxigen”, a spus Ioan Mureşan.

După ce le-a prezentat oaspeţilor ce a făcut cu banii, Ioan Mureşan a condus întreaga coloană oficială în toate satele unde s-a turnat asfalt. Ironic, dacă putem spune aşa, e faptul că drumurile judeţene care leagă centrul comunei de satele care arată ca nişte flori sunt praf şi pulbere, pline de gropi şi neasfaltate, de altfel acestea fiind în administrarea Consiliului Judeţean. Din păcate, instituţia condusă acum de Radu Moldovan nu are suficienţi bani ca să le modernizeze şi pe acestea, aşa încât satele asfaltate sunt nişte insule în mijlocul unui ocean de drumuri prăfuite şi desfundate.

Cu toate acestea, se vede că banii europeni au fost investiţi bine. Şeful OJDRP Bistriţa-Năsăud, Sorin Roşu Mareş, a spus că este încântat de investiţiile făcute. „Am văzut multe localităţi în care s-a implementat Măsura 322. Fiecare s-a schimbat cu 180% atât sub aspectul imaginii, cât şi al gândirii locuitorilor din aceste sate. Eu mă bucur că banii europeni ajung în satele româneşti şi reuşim să le aducem la standardele minime de trai pe care ar trebui să le aibă orice locuitor al satelor din România. Pe noi nu ne interesează culoarea politică a primarilor, suntem interesaţi ca oamenii să se bucure de aceşti bani. În judeţ avem 27 de comune care implementează Măsura 322 şi încă trei care au fost afectate de inundaţii. Undeva în jurul valorii de 75 de milioane de euro au intrat prin această măsură”, a spus Mareş.

La rândul lui, preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a spus că e mândru de realizările primarului din Nuşeni. „În 2010, judeţul Bistriţa-Năsăud accesa Măsura 322 cu 27 de proiecte. Dacă vă uitaţi pe statistică, veţi vedea că a fost judeţul fruntaş la nivel naţional în ce priveşte proiectele. Faceţi un calcul: 2,5 milioane de euro la fiecare proiect şi vedeţi câţi bani au intrat în judeţ. Cu cât sunt mai mulrte proiecte, cu atât mai bine. Trebuie susţinute autorităţile locale să facă asemenea proiecte fiindcă niciodată nu s-ar fi ajuns la o asemenea dezvoltare fără bani europeni. Vă felicit, domnule primar, pentru modul în care aţi implementat proiectul, felicitări consultanţilor, proiectanţilor, constructorilor pentru ce s-a realizat. Să sperăm că vom trăi şi vremea în care să mergem pe asfalt şi până în sat, să nu mergem pe un drum judeţean distrus şi să ajungem într-un sat care să răspundă unor criterii aproape europene în ce priveşte infrastructura. Vă spun că Ioan Mureşan e unul dintre cei mai buni primari ai acestui judeţ şi, dacă judeţul ar avea măcar jumătate dintre primari de destoinicia şi implicarea primarului Mureşan, multe comune ar arăta mult mai bine”, a spus Ioan Oltean.

CLICK pentru mai multe imagini!

Nuseni 2 Nuseni 3 Nuseni 4 Nuseni 5 Nuseni 6 Nuseni 7 Nuseni 8 Nuseni 9

6 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.