Politică

Ministrul Doina Pană: Apa, aurul incolor al omenirii. E nevoie de o schimbare de atitudine la nivel local

Exuberanţa cu care s-a demarat construcţia de microhidrocentrale a dus la o serie de abuzuri şi trebuie limitat acest impact, a declarat ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Doina Pană. Ea a spus că numai acţiunile guvernamentale nu sunt suficiente, fiind nevoie de o schimbare în atitudine.

pana ziua apei”Nu putem produce energie fără apă, şi aici nu mă refer numai la microhidrocentrale. Avem nevoie de tot ce înseamnă structura în domeniul apelor, avem nevoie de energia electrică. Dezvoltarea acestor obiective energetice are un impact semnificativ asupra mediului. Exuberanţa cu care s-a pornit în construcţia de microhidrocentrale a condus la multe abuzuri în acest sens. Ca să limităm acest impact, considerăm că este necesară o mai bună coordonare între toate formele de utilizare a apei şi un rol esenţial în acest sens îl au Administraţiile Naţionale de Apă. Conştientizăm importanţa amenajărilor bazinelor hidrografice şi trebuie să facem acest lucru şi pentru a răspunde cerinţelor Comisiei Europene. Toate aceste acţiuni trebuie să se regăsească într-un Plan de Management. Este important să conştientizăm că numai acţiunile guvernamentale nu sunt suficiente. Nu vom avea rezultate dacă la nivelul sectoarelor economice şi al comunităţilor locale nu se va realiza o schimbare în atitudine”, a spus Doina Pană la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe de specialitate.

Iată declaraţiile ministrului Doina Pană de Ziua Mondială a Apei:

”Ştim cu toţii că, la nivel global, a început deja să se manifeste o criză acută a apei, cauzată în egală măsură de creşterea populaţiei, utilizărea excesivă, schimbările climatice şi poluare. Pe termen mediu, apa va deveni ceea ce îndrăznesc să numesc ”aurul incolor” al omenirii, unul dintre bunurile ei cele mai preţioase. Gestionarea durabilă şi eficientă a resurselor de apă constituie deja una dintre condiţiile esenţiale ale unei bune guvernări şi, în numele Guvernului României, vă asigur că depunem toate eforturile în acest sens.

Tema Zilei Mondiale a Apei din acest an se referă la legătura dintre apă şi energie. Prin promovarea acestei teme se recunoaşte importanţa apei pentru producerea de energie, fie că vorbim despre energie hidro, termo sau nucleară, dar şi importanţa energiei pentru funcţionarea infrastructurii din domeniul apelor. Totodată, se evidenţiază importanţa promovării, dezvoltării şi utilizării energiilor regenerabile pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

Pe de altă parte, dezvoltarea obiectivelor energetice poate avea un impact semnificativ asupra resurselor de apă, asupra mediului acvatic precum şi asupra altor sectoare care utilizează sau depind de apă. În vederea minimizării acestui impact, considerăm că este necesară o mai bună coordonare între toate formele de utilizare a apelor din cadrul bazinelor hidrografice, coordonare în care rolul esenţial revine administraţiilor bazinale de apă. Această coordonare este cu atât mai necesară cu cât cele mai importante acumulări din ţara noastră sunt acumulări complexe, care, pe lângă energie, au un rol de apărare împotriva inundaţiilor, asigură apă pentru irigaţii şi, nu în ultimul rând, asigură alimentarea cu apă a populaţiei.

Având în vedere importanţa continuării amenajării bazinelor hidrografice astfel încât să răspundem la cerinţele directivelor europene specifice şi ţinând cont de efectele schimbărilor climatice, credem că una dintre soluţiile care şi-au dovedit eficienţa din punct de vedere tehnic şi financiar este realizarea unor noi acumulări complexe, prin care să se facă regularizarea volumelor de apă între anii cu exces şi cei cu deficit de precipitaţii şi totodată să poată fi valorificat potenţialul energetic al apelor acumulate. Pe de altă parte, pentru realizarea unui management integrat, cooperarea între diferitele sectoare este esenţială pentru o dezvoltare adecvată a resurselor de apă. În cadrul acestei cooperări, trebuie avute în vedere şi elemente de perspectivă cum sunt serviciile ecosistemelor acvatice, distribuţia beneficiilor apei, costuri şi riscuri. Din punctul nostru de vedere, aceste analize trebuie să se regăsească în Planul de management, elaborat în conformitate cu prevederile Directivei Cadru pentru Apă.

Implementarea Directivei Cadru pentru Apă necesită colaborarea şi participarea tuturor sectoarelor care influenţează sau sunt influenţate de cantitatea şi calitatea apei. Este important să conştientizăm faptul că numai acţiunile guvernamentale nu vor fi suficiente: industrie, ferme, autorităţi locale trebuie să acţioneze în aşa fel încât să contribuie la conservarea şi, dacă este necesar, la refacerea ecosistemului acvatic care ne aparţine tututor. Este important să subliniem că, oricâte eforturi vom depune la nivelul autorităţilor prin elaborare de reglementări, monitorizare şi inspecţie sau prin lucrări de investiţii, nu vom avea rezultatele dorite dacă la nivelul sectoarelor economice şi comunităţilor nu se va realiza o schimbare de atitudine. În sprijinul acestei idei, funcţionează Comitetele de bazin care contribuie, prin implicarea tuturor actorilor în activitatea decizională din acest domeniu, la eficientizarea colaborării şi responsabilizarea tuturor celor care convieţuiesc în acelaşi bazin hidrografic.

Nu în ultimul rând, doresc să subliniez că cea mai importantă sarcină pe care o avem în faţă, în perioada următoare, se referă la pregătirea pentru noua perioadă de programare bugetară a Uniunii Europene, 2014 – 2020. Cred că este esenţial pentru domeniul apelor să utilizăm la maximum fondurile alocate, fie că discutăm de apărare împotriva inundaţiilor, protecţie împotriva eroziunii costiere, alimentări cu apă sau canalizări.

În ce mă priveşte, îmi exprim disponibilitatea să sprijin orice acţiune şi iniţiativă pe care le consideraţi necesare pentru realizarea obiectivelor activităţii de gospodărire a apelor, atât la nivel naţional cât şi la nivel local”.

3 comentarii

  • De aceea au dat tovarasii de la APM BN aviz Natura2000 ilegal pentru secarea Buduselului, pe baza unui „studiu” facut de acelasi individ, specializat in studii false extreme, care a facut „studiu” si pentru Gold Corporation, si pentru secarea Somesului Rece in aria naturala protejata omonima si pentru alte zeci de dezastre ecologice? Pentru ca le pasa de apa? Ma lasi?

  • Microhidrocentralele sunt cea mai urata afacere de dupa 89. Ne distrug ultimele colturi de natura, ne omoara ultimele rauri de munte si nu produc deloc energie regenerabila in plus. De fapt consumul a scazut, e surplus de energie si sunt obligate hidrocentralele Hidroelectricii sa lucreze sub capacitate ca sa faca loc pentru mafia MHC-urilor. Pe langa asta se mai si imbogatesc niste mafioti pe spatele tuturor romanilor amarati care platesc o factura de energie electrica. Iar acesti indivizi, ce se imbogatesc din certificate „verzi” cum se imbogatea mafia americana pe vremea prohibitiei, vor fi periculosi apoi pe multe alte planuri. Deja s-au dat in petec cu mita, presiuni, amenintari si santaje, ca sa-si obtina avizele ilegale si sa inchida gura iubitorilor de natura.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS