Actualitate Politică

Ecologiştii cer desfiinţarea depozitului de deşeuri din Zăvoaie, ”principala sursă de poluare”

PER Bistriţa-Năsăud, prin consilierii municipali Alexandru Toniuc şi Maxim Gagea, solicită Consiliului Local să aloce 2 milioane de lei din fondul de rezervă pentru eliminarea completă a depozitului de deşeuri menajere din str. Zăvoaie, care are scurgere directă în râul Bistriţa: ”Autorităţile locale să-şi ţină promisiunea. Situaţia e mai rea decât în trecut”.

PER a depus la Primărie un proiect care să fie adus în atenţia Consiliului Local şi care prevede ecologizarea terenurilor aflate în proprietatea publică a municipiului precum şi a celor aflate în proprietate privată afectate de stocarea temporară a deşeurilor, fixându-se ca termen limită pentru finalizarea acţiunii data de 19.12.2014.

Ecoologiştii spun că în urma încheierii contractului de “Delegare prin concesiune a serviciului public de salubrizare, respectiv activitatea de precolectare, colectare şi transport al deşeurilor municipale şi managementul staţiilor de transfer şi al centrelor de colectare din judeţul Bistriţa-Năsăud” între Consiliul Judeţean şi asocierea de firme Vitalia Servicii pentru Mediu SA, SC Bratner Servicii Ecologice SA şi SC Floricon Salub SRL, sunt create condiţiile pentru desfiinţarea depozitului de deşeuri situat pe str. Zăvoaie.

”În prezent, depozitul de deşeuri aflat pe malul râului Bistriţa, pe str. Zăvoaie, reprezintă principala sursă de poluare în Bistriţa şi funcţionează împotriva tuturor reglementărilor de mediu în vigoare. România s-a angajat prin tratatul de aderare la UE să închidă toate gropile neconforme, neînchiderea acestora putând declanşa în urma unui control al Comisiei procedura de infringement împotriva României. Depozitul din str. Zăvoaie nu deţine autorizaţie integrată de mediu, funcţionând de patru ani de zile în regim de provizorat. În urma derulării proiectului de management integrat al deşeurilor, bistriţenii s-au văzut puşi în faţa faptului că, după cheltuirea a zeci de milioane de euro pentru închiderea vechiului depozit de deşeuri menajere, se afla într-o situaţie mai rea decât în trecut, noul depozit fiind de dimensiuni compartabile întrucât aici s-au depozitat ani de zile toate deşeurile din judeţ, nu doar din oraş şi în plus depozitul are acum scurgere directă în apa râului Bistriţa. Trebuie menţionat, de asemenea, că în speranţa că autorităţile locale îşi vor împlini promisiunile de neutralizare a vechiului depozit, cetăţenii şi-au construit locuinţe în zonă, situaţia depozitului fiind pentru aceştia deranjantă în fiecare zi”, motivează Toniuc şi Gagea.

Ei propun aprobarea unei hotărâri de CL care să oblige operatorul judeţean de colectare şi transport al deşeurilor să elimine complet depozitul din Zăvoaie în acest an:

”Primăria Bistriţa a susţinut în permanenţă că va lua măsuri pentru eliminarea depozitului doar după semnarea contractului de transport cu operatorul judeţean. În acest moment contractual este semnat. Chiar dacă conform contractului obligaţia transportului depozitului “temporar din Zavoaie” îi revenea operatorului judeţean, nu s-au prevazut în bugetul pe 2014 sume pentru plata taxelor de primire în rampă a acestor deşeuri. În acest sens propunem aprobarea unei hotărâri care să prevadă obligarea operatorului judeţean să elimine complet depozitul de deşeuri menajere din str. Zăvoaie în cursul anului 2014, alocarea imediată a sumei de 2 milioane de lei din fondul de rezervă pentru plata taxei de depozitare în rampă a acestor deşeuri şi delegarea primarului de a întreprinde toate diligenţele necesare pentru ducerea la îndeplinire în cel mai scurt timp a prevederilor vizând neutralizarea depozitului “temporar” din str. Zăvoaie. Primăria Bistriţa a participat în calitate de partener la proiectul „SufalNet4EU” – în cadrul căruia a studiat variantele cele mai potrivite pentru transformarea zonei după exemplul unor state europene şi a creionat un plan de acţiune care prevede amenajarea fostului depozit de deşeuri ca spaţiu de relaxare şi agrement”.

2 comentarii

  • Demersul e laudabil , dar situatia e putin mai complicata ! Articolul ,,amesteca ” putin lucrurile facandu-se vorbire despre necesitatea unei HCL prin care sa oblige operatorul la transportul deseurilor sau la sume prevazute in buget pentru aceasta operatiune . Nu stiu ce masuri ar putea lua primaria pentru eliminarea depozitului (masurile fiind prevazute in documentatia de licitatie ) iar chiar daca contractul a fost semnat , din informatiile mele , ADI (asociatia de dezvoltare intercomunitara ) este in litigiu cu Polaris & Urbana la curtea de apel Cluj. Apoi suma solicitata ( 2 milioane lei) cred ca este insuficienta pentru transportul si depozitarea deseurilor . Cred ca e mai prudent sa asteptam finalizarea procesului de delegare a gestiunii serviciului , si mai cred ca transportul deseurilor nu trebuie facuta pe banii contribuabilului bistritean . Inca o data , cei doi consilieri , au dreptate in demersul lor dar cred ca cei 2 ,0 milioane lei ( cca 450.000 euro) pe care-i propun a fi cheltuiti pentru ecologizarea zonei pot fi utilizati in alta parte .

  • Garda de Mediu,APM ,SGA B-TA, sunt institutii de decor , cu locuri caldute numite politic. Mai nou nici nu se sinchisesc sa raspunda la sesizari. In Europa cred ca un primar si un intreg CL ar plati amenzi uriase pt asemenea fapte. Ce ziceti domnilor aveti chef de lucru ???

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS