Economie

Parva a obţinut bani europeni ca să reabiliteze Centrul de turism montan ”Hubert Tyrode”

Comuna Parva va putea în sfârşit să facă turism aşa cum au visat încă de acum două decenii francezii din Besançon care s-au îndrăgostit de zonă şi au creat o organizaţie prin care să o promoveze. Visul preşedintelui Asociaţiei Franche-Sylvanie, Hubert Tyrode, are abia acum şanse să se realizeze.

A început reabilitarea centrului turistic din Parva. Investiţia în valoare de peste 500.000 de lei a fost obţinută dintr-o finanţare cu fonduri europene prin Grupul de Iniţiativă Locală (GAL) Țara Năsăudului”, anunţă primarul comunei Parva, Ioan Strugari, pe Facebook unde a postat mai multe fotografii.

Reabilitarea vine la un deceniu după inaugurarea centrului care s-a petrecut cu mare fast în 2004 în timp ce în fruntea judeţului se afla Gheorghe Marinescu. Centrul, prevăzut cu o sală de reuniuni, una de mese, bucătărie, dormitoare şi grupuri sanitare, era cea mai importantă realizare a Asociaţiei de prietenie româno-franceze Franche-Sylvanie şi a fost botezat „Hubert Tyrode” după numele celui care a înfiinţat-o.


Hubert Tyrode a fost atât de îndrăgostit de zona Parvei încât şi-a dorit din toată inima să o vadă toată lumea, iar oamenilor din zonă să le fie mai bine investind în turism. La vremea aceea, scopul declarat al noului centru era să găzduiască membrii asociaţiei, expoziţii cu produse de artizanat şi mese comune cu turiştii.

Asociaţia Franche-Sylvanie Besançon a fost creată în urmă cu mai bine de două decenii cu scopul de a fi o punte de legătură între Franţa şi România. ONG-ul înfiinţat de Hubert Tyrode le-a propus autorităţilor din Parva un parteneriat care să aibă ca finalitate găzduirea cel puţin o sută de turişti străini/an care să beneficieze de cazare după toate normele europene cu apa caldă, săli de baie, toalete, însă în regim de agroturism.

Tot cu sprijinul lor, în 2005, a fost înfiinţată Asociaţia Carpatia-Ecotur-Parva formată din 24 de familii ale căror pensiuni au fost clasificate de Ministerul Turismului. Învăţaţi de francezi, ţăranii din Parva şi-au denumit foarte pensiunile: „Floare de colţ”, „Crin”, „Montana”, „Nufarul” sau „Viorel”. Majoritatea s-a mulţumit cu atât. Turiştii nu au venit singuri, în pensiunile astfel denumite nu s-a cazat mai nimeni.  În afară de mese comune, la Centrul de turism rural Hubert Tyrode nu s-a făcut altceva fiindcă turişti nu au prea existat.

Fostul primar al comunei, Gheorghe Stelian, recunoştea în 2011 pentru Timp Online că administraţia sa a eşuat în acest proiect. „E vina noastră că nu am ştiut cum să îi atragem, nu am promovat prea mult zona aceasta. Proiectul nostru cu francezii presupunea promovarea turistică a comunei prin întocmirea de pliante, realizarea unui site web, harţi IGN privind întreaga zona a Munţilor Rodnei, organizarea unei sarbători anuale şi a unui târg de produse de artizanat local şi de produse agricole locale, de exemplu brânzeturi, precum şi a unei expozitii de animale. O parte le-am făcut, altele nu”.

Tot prin proiectul pe care l-au gândit francezii încă din 1994, localnicii ar fi trebuit să organizeze circuite turistice cu ghizi care să prezinte turiştilor fauna, flora şi bogăţiile din zona Munţilor Rodnei. De la Parva se pot face mai multe trasee turistice spre Peştera Izvorul Tăuşoarelor, pe Valea Rebrei până la Tarniţa la Cruce, la Şaua Craia sau Şaua Zânelor. Totodată, pe Valea Rebrei se poate face caiac şi rafting.

Cristiana Sabău

Centru Turistic 5 Centru Turistic Parva 3 Centru Turistic Parva 4 Centrul Turistic Parva 2

2 comentarii

  • Frumos si felicitari! Doar ca mai trebuie construit – in Parva – si un aeroport sau heliport, dupa caz, deoarece drumul (ca sosea nu-i poti zice) este un dezastru din Rebrisoara pana la destinatia turistica. Altfel turistii or sa fie, in primul rand, parvenii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS