Un sistem de alimentare centralizat cu energie electrică care utilizează ca sursă de energie primară biomasa va fi realizat în comuna Prundu Bârgăului, de investiția în valoare de circa 30 de milioane de lei urmând să beneficieze, în afară de instituții, și localnicii.
Criza lemnului de foc din ultimii ani, despre care primarul din Prundu Bârgăului, Doru Crișan a vorbit în repetate rânduri, a determinat administrația locală din comună să caute soluții pentru încălzirea instituțiilor publice, dar și a blocurilor de locuințe sau a gospodăriilor din localitate.
Cea mai la îndemână soluție pentru această comună de munte care deține păduri este valorificarea biomasei, atât lemn (care poate ajunge la 1550 t/an), cât și ramuri, tufărișuri, lemn depreciat sau resturi lemnoase.
Astfel, a fost conceput un proiect pentru o instalație de cogenerare de înaltă eficiență, o investiție evaluată la 29.240.334,96 lei (cu TVA) care poate fi realizată în 38 de luni cu condiția accesării unor fonduri europene.
Consumatorii principali care vor fi racordați la noul sistem vor fi: Școala Gimnazială V-VIII, clădirea veche a Primăriei și anexa, Liceul ”Radu Petrescu” cu sala de sport, clădirea gimnaziului, școala cu clasele I-IV – corp nou, Centrul multifuncțional, sediul nou al Primăriei, blocurile Hicart și RAAL și blocurile „Baltă” aflate în capătul rețelei de termoficare (în total 238 de apartamente), gospodăriile de pe str. Profesor Ilarioan Bozga, str. Secu Mare, Str. Zimbrului și str. Ilie Proroc.
La Agenția pentru Protecția Mediului a fost depusă deja solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul denumit: ”Implementarea unui sistem de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) realizat utilizând cogenerarea de înaltă eficiență din biomasă în comuna Prundu Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud”, pe străzile: Ilarion Bogza, Secul Mare, Zimbrului și Calea Transilvaniei.
Implementarea proiectului se va face cu fonduri din Programul Operațional Regional Nord-Vest 2021-2027 și altă sursă de finanțare nerambursabilă, care se va stabili în cadrul unui alt studiu de fezabilitate.
Terenul alocat proiectului este in intravilan, aflându-se într-o zonă de locuințe și funcțiuni complementare și face parte din domeniul public al UAT Prundu Bârgăului.
Județul Bistrița-Năsăud are păduri pe circa 188.000 de hectare, însă lemnul e scump și greu de procurat. În viitor lucrurile se vor complica și mai mult din cauza restricțiilor din domeniu, așa încât trebuie căutate alternative la încălzirea cu lemne de foc.
În România se încălzesc cu lemne 3,5 milioane de gospodării din mediul rural, câteva zeci de mii fiind din județul nostru, racordat la rețeaua de gaz doar în zona de sud. Mulți au sobe vechi care consumă lemne multe și nu dau căldură.
O alternativă la încălzirea cu lemne pot fi centralele pe biomasă, pe peleți sau pe tocătură.
În județ sunt centrale pe biomasă la Lunca Ilvei și Ilva Mică, ceva mai vechi, care funcționează cu rumeguș și tocătură. Cele noi însă permit valorificarea crengilor și a altor resturi vegetale și sunt mult mai performante.
Cam tarziu s-a trezit administratia. La Lunca Ilvei aceasta solutie a fost adoptata de mai bine de 10ani.
Dar niciodata nu este prea tarziu.
Succes