Economie

De ce este lemnul atât de scump. Ce alternative sunt pentru încălzire

Județul Bistrița-Năsăud are păduri pe circa 188.000 de hectare, însă lemnul e scump și greu de procurat. În viitor lucrurile se vor complica și mai mult din cauza restricțiilor din domeniu, așa încât trebuie căutate alternative la încălzirea cu lemne de foc.

”Piața lemnului este cel mai reglementat domeniu din România. Nu cred că există altă resursă mai reglementată. Cu lemnul va fi o problemă în viitor. De la an la an, prin restricțiile de mediu, prin avizele care se dau la amenajamente silvice, astăzi se exploatează tot mai puțin în România. Lumea vorbește mult despre defrișare, tăiere, dar eu vorbesc despre exploatarea care se face corect în România. Anul trecut, de exemplu, s-au exploatat undeva la 18 milioane de metri cubi, deși avem 50 milioane de metri cubi creștere anuală potrivit specialiștilor în silvicultură. Așadar, exploatăm mult mai puțin decât jumătate. Prin modificările care se tot aduc legislației în general și Codului Silvic în special, va fi tot mai greu de găsit lemn și atunci cea mai bună soluție este ca oamenii să se orienteze spre resurse alternative”, a spus Traian Larionesi, administratorul grupului de firme Frasinul.

Ca unul care lucrează cu lemn de ani buni, știe că, în prezent, România are probabil cel mai scump lemn pe picior din toată Europa, atât din cauza reglementărilor stricte, cât și a lipsei infrastructurii.

”În Austria poți exploata cu utilaje performante. Noi acum tragem lemnul de la 3-4 km de pe versanți. Și Mediul (Agenția pentru Protecția Mediului – n.r.) zice că nu e bine ce facem, dar nu avem ce face fiindcă nu există infrastructură. Proprietarii de păduri (comune, orașe, statul român, asociații – n.r.) nu investesc în drumuri, iau toți bani de la păduri și îi aduc în comunități și atunci cresc foarte tare costurile de producție pentru cei care exploatează. În câțiva ani, dacă nu se întâmplă ceva, va fi o mare problemă și cu oamenii care nu mai vin să lucreze în silvicultură”, a explicat el.

În România se încălzesc cu lemne 3,5 milioane de gospodării din mediul rural, câteva zeci de mii fiind din județul nostru, racordat la rețeaua de gaz doar în zona de sud. Mulți au sobe vechi care consumă lemne multe și nu dau căldură. Tocmai de aceea, asociațiile forestierilor au propus Ministerului Mediului să-i ajute să-și schimbe sobele vechi.

”Sobele vechi nu au un termostat, iar o centrală veche consumă lemn în neștire. Omul pune lemne în sobă să nu se stingă focul, asta e realitatea, dar, dacă îi oferi alternativă s-ar putea reduce presiunea pe lemnul de foc și bun. În unele localități chiar și din Bistrița-Năsăud se pune pe foc lemn care se crapă bine, cum spun oamenii, adică buștean fără noduri, lemn de mobilă. Este o pierdere și pentru industrie, și pentru comunități. E păcat să băgăm o resursă atât de importantă pe foc”, a mai spus el.

O alternativă la încălzirea cu lemne pot fi centralele pe biomasă, pe peleți sau pe tocătură.

”Biomasa înseamnă frunză, toaletări, coajă. Sigur că tocătura și rumegușul ard mai bine, dar rumegușul și tocătura le numim produse secundare și facem din ele peleți. România are foarte multă biomasă, o resursă regenerabilă: toți spinii de la marginea drumurilor, toate toaletările din orașe, comune, crengile copacilor din livezi, vrejuri din vii, tot ce se adună de pe terenuri agricole este biomasă. Biomasa aceasta ar trebui valorificată cu niște investiții pe termen lung. Noi am montat de un an și ceva o centrală pe biomasă de 6MWh la Star Gate Ilva Mică, merge foarte mult pe coajă. Lucrăm la 120 de grade pentru că avem nevoie și de aburire, și de uscare pentru fabrica de peleți. O centrală pe biomasă este foarte importantă și are costuri foarte mici. În opinia mea, cea mai bună soluție ar fi termoficarea unei localități pentru că factura ar scădea la mai puțin de jumătate din valoarea pe care o plătește astăzi un om, ar fi undeva la 30-40%. Totodată, centrala pe biomasă ar putea să producă și energie electrică, iar produs secundar, apa caldă, să o dai cetățenilor”, a explicat Traian Larionesi.

În județ sunt centrale pe biomasă la Lunca Ilvei și Ilva Mică, ceva mai vechi, care funcționează cu rumeguș și tocătură. Cele noi însă permit valorificarea crengilor și a altor resturi vegetale și sunt mult mai performante.

”Eu aș face în județul Bistrița-Năsăud un parteneriat cu toate comunitățile din apropiere ca atunci când se adună deșeuri vegetale să le aducă la noi să le preluăm și nu ar fi nevoiți să le pună în containere, să le aprindă sau să găsească tot felul de locuri pe marginea apelor unde să le arunce. Noi le putem prelua pe toate. Dacă Bistrița ar avea unde să le depoziteze, ne-am deplasa cu tocătorul mobil, le-am recicla și le-am aduce la fabrică la centrala pe biomasă. Nu ar mai trebui să dea bani celor care transportă deșeurile vegetale la groapa de gunoi. Noi le-am putea lua pe toate fără să aibă niciun cost”, a explicat el.

Pentru locuințe individuale, cel mai potrivite ar fi centralele pe peleți.

”Cu doi ani și jumătate în urmă, am gândit un proiect prin care să valorificăm tot lemnul pe care îl prelucrăm. Având fabrica de mobilă, de cherestea de fag și de cherestea de rășinos, ne-am gândit să facem ceva cu produsul secundar. În țara noastră sunt puține firme care îl valorifică pentru că sunt niște proiecte complexe și necesită investiții mari. Acum, producem peste 2000 de tone de peleți lunar. Din ianuarie 2024 mărim capacitatea pentru că se mai montează o presă și o să ajungem la o capacitate 5-6 camioane pe zi.Avem contract cu cea mai mare companie de bricolaj din România, vindem și persoanelor fizice, și companiilor. Oricine vrea peleți poate veni să-și cumpere de la sursă sau din magazinele partenere”, a spus el.

La Star Gate de la Ilva Mică se găsesc și centrale.

”Am încheiat un protocol și suntem distribuitori în România de centrale pe lemne, pe peleți și pe biomasă. Pentru o casă, cea mai potrivită ar fi o centrală pe peleți. Cea mai mică centrală, de 22-24 KW pe peleți costă de la 2400 de euro până la 3500 de euro pentru o casă, în funcție de câți metri pătrați are nevoie să încălzească. Se poate controla, printr-o aplicație pe telefon. Dacă pleci de acasă, poți crește sau scădea temperatura. Este foarte performantă”,a adăugat Traian Larionesi.

Fabrica de cherestea din Ilva Mică funcționează din 1864, este cea mai veche fabrică din județ funcțională. Aici se face prelucrare primară a fagului, a rășinoaselor, mobilă și, mai nou, peleți.

Investițiile cele mai recente:

  • o linie de sortare cherestea de fag, de 100 m lungime, cu 45 de boxe.
  • un decojitor nou pentru buștean de fag.
  • o centrală pe biomasă, care funcționează preponderent cu coajă, capacitate de 6 MWh apă supraîncălzită.
  • investiții în capacități noi de uscare, care au ridicat capacitatea de uscare la 1.000 m3/șarjă.

Instalația de producție a peleților are o capacitate de 50 tone/zi, iar fluxul de producție integrează ambalarea și paletizarea.

23 comentarii

  • In primul rand in Romania corupta pana in maduva oaselor nu exista nici o exploatare legala la absolut nimic.Cu atat mai mult la LEMN . Imi vine sa rad cand aud una ca asta.
    Chiar daca se incepe cu ceva legal dis de dimineata este doar o pacaleala deoarece in urmatoarea miscare se adauga un transport ilegal si tot asa pana seara adica mai multe transporturi pe acelasi aviz.
    Asta este sportul national in tara asta cu un stat corupt iar oficialii si fortele de ordine se fac ca nu vad nimic deoarece si ei primesc la randul lor cate un transport gratis .
    Unu la Primarie, unu la Primar unu la amanta primarului si unu la parintii batrani si bolnavi ai primarului.
    Si sa va mai spunem ca tot ce a fost bun s-a dus si la export si la marii bogatani cu vile de peste 500mp unde arde lemnul ca la un furnal de fabrica , la pensiuni care au aparut ca ciupercile fix in buza padurilor care cu TIRURILE si-au adus lemn de foc de o calitate exceptionala si normal ca a mai ramas doar pe versanti si in zone greu accesibile unde nici calul nu poate trage lemnul.
    Romania a fost pradata de cativa mii de lacomi cu lemn, minerale ,stuf etc. si se cam gata insa consecintele le vom suporta cu totii.
    Cand s-au organizat cateva actiuni de protest in strada pentru salvarea padurilor de la dezmatul criminal, in Bistrita au fost prezenti pana la 10 cetateni, adica numai organizatorii.

    31
    37
  • Si daca Statul iti executa tie ca si proprietar de bloc astfel de lucrari totul devine ilegal.
    Insa CORUPTIA rezolva totul si Statul nu pateste nimic.
    A se vedea anveloparile anuntate cu tam-tam din partea Primariei din anii trecuti dar si in prezent iar CURTEA de CONTURI a Romaniei se face ca nu stie nimic.
    De ce daca este corect cetatenii de la case nu beneficiaza de astfel de lucrari gestionate, platite de Primarie ?

    13
    37
  • Prieteni — cum vă încălziți?
    Când codrii sunt desfrunziți
    La Bistrița – mereu — iarna,
    Tăiem lemne cu Husqvarna.
    Din martie—n miez de-april,
    Pe dealuri plantează – Stihl,
    Cu MIS Grup – cu Larionesi,
    Feți-frumoși în capul mesei.
    Când codrii sunt desfrunziți,
    Prieteni — cum vă încălziți?

    15
    4
    • Pe Cocoș răsună-o goarnă:
      Vin vremuri noi – fără iarnă,
      Când alți primari – pricepuți,
      Vor lansa pe pârtii — struți.

      6
      1
  • Azi maine ne incalzim cu scandurile din palant , afumatoarea si buda din fundul curtii.
    Pana atunci puneti pe cur tri randuri de izmene ca ati praduit codrii.

    16
    4
  • UPS, totul este acuma perfect legal dupa castigarea unui lung proces de iesire din indiviziune si acusica soseste si acea tadula fara nici o valoare numita autorizatie de constructie.
    Pentru mine nu mai reprezinta nimic in schimb tie iti inchide gura de prostanac comentac care vorba proverbului romanesc PROSTUL moare de grija altuia.
    In ce ma priveste nu sunt deloc politruc ci un pensionar foarte activ si atent la toate ca am dreptul constitutional.
    Pana la urmatorul raspuns ai grija la ce zice DABIJA . UPS !!!

    12
    42
    • Bălan procesul este pentru parcelare nu pentru casă , NU AVEAI VOIE SĂ CONSTRUIEŞTI sub nici-un motiv deci ai construit ILEGAL. Nici-un proces nu poate să te ALBEASCĂ fiindcă ti-ai construit casa ilegal.

      25
      4
  • Unii fraieri, analfabeti functionali cu acte-n regula au si gasit unde este CORUPTIA cea mare pomenind numele meu.
    Insa se cam stie cine posteaza asemenea golanii la adresa mea.
    Sunt maxim doi indivizi care se dau de gol postand mereu sub un alt pseudonim la diferite ore.
    Am reusit deja sa ma prind cine sunt insa le raspund pana-i prinde groaza si rusinea daca o mai au sa isi dea seama cat sunt de nocivi, necrestini, impostori .

    10
    34
  • Maine as trece pe gaz!
    Dar de unde gaz pe Bargau, pentru ca ai nostri conducatori l-au vandut pe nimic austriecilor, ca si padurile de altfel.
    Tradatori de neam si tara.Nici unul din cei care ne-au condus din 90 incoace n-ar mai trebui sa aiba acces in Parlamentul tarii.Ba mai mult sa raspunda pentru tradare in frunte cu basescu si iohannis.

    17
    5
  • Autorizatule, te invit sa iti iei tratamentul.Nu de alta dar vad ca ai un scop in viata asta de rumegator sa te legi de ce nu pricepi si mai ales de mine care nu ti-a facut nici un rau.
    Raspunsul il primesti asa cum se cuvine .
    Am construit legal pe proprietatea mea nerecunoscuta de primarie.
    Acuma sunt albit pe dosar si voi primi acea hartie fara valoare, intrucat daca doresc imi pot inscrie casa direct prin instanta.
    Voi alege ce merge mai rapid.
    Suntem legali inca din 1939 si statul s-a bagat ilegal in proprietate si nu invers.
    Este un caz greu si un analfabet functional fara nume nu poate sa il inteleaga.

    1
    15
  • Ce spune domnul,Traian Larionesi , e adevărat și foarte îngrijorător…noi o ardem cu autorizația domnului Bălan!

    3
    16
  • Poate ca domnul TRAIAN LARIONESI s-a suparat pe mine cu acest comentariu, insa eu vreau sa-i transmit ca nu am nici o treaba cu afacerea dansului, dimpotriva este o firma serioasa care da multe salarii si aduce noutati pe piata cu lucruri noi si trebuincioase.
    Doresc sa ma intalnesc cu domnul PATRON sa am o discutie serioasa pentru un parteneriat public-privat in interesul dansului dar si al orasului.
    Am comentat emotional fara sa imi propun sa-i intorc povestea deoarece sunt satul ce vad si aud la televizor mai zilnic fata de criza lemnului si starea padurilor.
    Desigur ca nu toti patronii fac neaparat rau ca exploateaza insa chiar ei ar trebui sa dea de stire atunci cand afla nereguli grave la altii.
    Spor la treaba si succes domnule LARIONESI ! Va caut.

    4
    16
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS