Social

Ce comună ar trebui să pună lacătul pe primărie timp de 5 ani ca să plătească o datorie

O comună din Bistriţa-Năsăud ar trebui să pună lacătul pe primărie timp de cinci ani ca să poată rambursa un milion de euro Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Banii au fost cheltuiţi deja pentru modernizarea unor drumuri agricole, lucrările s-au executat şi sunt în regulă, însă o firma de construcţii Satu Mare, care a câştigat licitaţia, ar fi depus la dosar un document care ulterior s-a dovedit a fi fals.

„Suntem în instanţă cu AFIR şi la DNA, la OLAF, la Cluj pe procedură. Deocamdată aşteptăm să vedem ce ne dă instanţa. Noi am avut un proces de suspendare a actului administrativ. După doi ani ne-a dat suspendare Înalta Curte fiindcă nu a venit DNA şi OLAF cu nicio solicitare. Acum, avem corecţia trimisă de AFIR, am cerut suspendarea plăţilor pentru 9 luni de zile şi încă trei parcă mai avem dreptul. Între timp, am făcut o adresă către Ministerul Finanţelor şi Guvern prin care solicităm sprijinul. Practic, mai avem 5 luni până la încheiere când o să ne pună poprire pe conturi. Proiectele în derulare nu se vor bloca, dar nu vom mai avea bani de salarii, de funcţionare. Bugetul comunei din taxe şi impozite de 1,2 milioane de lei. În vreo cinci ani, dacă încasăm şi nu cheltuim nimic, suntem pe plus. Dacă nu ne dă bani Guvernul şi Ministerul de Finanţe, putem închide. Nu ne putem îndrepta împotriva firmei că nu avem nicio rezoluţie. Noi ştim că firma e vinovată. Am găsit documentul fals pe care nu şi l-a mai asumat firma respectivă. Era pe procedura de achiziţie la experienţe similare. Nu e vina fostului primar, ci a firmei. A fost o comisie formată din specialişti, consultanţi, le-a luat la verificat, a fost ok, AFIR a dat aviz, au fost făcute plăţile. E vorba de drumuri agricole care s-au făcut. Problema e cu firma Laurenţiu H din Satu Mare care, tot pe aceeaşi speţă, au mai fost găsiţi la o altă primărie. De-asta au ajuns la noi. Firma din Satu Marea depus nişte documente false la achiziţie”, a spus primarul comunei Şieu, Ionuţ Cifor.

Situaţia este cunoscută şi la nivelul Consiliului Judeţean.

„Avem o problemă destul de complicată la Şieu în urma pierderii definitive a procesului legat de implementarea unui proiect pe Măsura 322. La Şieu, din câte ştiu eu, în urma unui audit pe proiectul respectiv s-a constatat că documentele depuse de compania care a câştigat licitaţia nu erau unele originale. S-a dat o corecţie de 100%, care înseamnă peste un milion de euro. Eu am făcut un proiect de hotărâre de Guvern, împreună cu prefectul, prin care am solicitat sprijin pentru că această comună nu are de unde acoperi aceste sume. Dacă mă întrebaţi pe mine, o comisie de licitaţie de la o primărie nu are pârghii să verifice dacă documentele prezentate de firmă sunt pentru lucrări similare sau nu”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.

Potrivit şefului CJ, alte primării nu au probleme cu banii deocamdată, iar dacă vor apărea trebuie să aibă răbdare fiindcă, în noiembrie, va exista o rectificare bugetară.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS