Trei comune din județ au cele mai mari ponderi ale persoanelor încadrate în grad de handicap și mai au în comun și faptul că tipul de handicap preponderent este cel vizual. Acesta reprezintă 50,67% din totalul încadrărilor din cele trei comune, potrivit Agenției de Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud.
Este vorba de comunele Runcu Salvei, Salva și Parva.
Potrivit AJPIS, în niciuna dintre cele trei comune nu sunt persoane încadrate în grad de handicap pentru afecțiuni de tip HIV/SIDA sau Boli Rare, iar cu excepția comunei Runcu Salvei, care are două persoane încadrate în gradul „ușor” de handicap, celelalte comune nu au niciuna.
Drept urmare, AJPIS a trecut la verificare a 27 de dosare ale persoanelor adulte încadrate în grad de handicap: câte trei dosare/UAT cu grad grav (cu însoțitor) de încadrare, câte trei dosare cu grad accentuat de încadrare, câte trei/UAT dosare cu grad mediu de încadrare. Preponderent dosarele au fost cele cu tip de handicap vizual, ca urmare a faptului că acestea sunt cele mai numeroase la nivelul celor trei unități administrativ teritoriale verificate. Deoarece comunele Runcu Salvei și Salva au un număr mic de persoane încadrate în grad mediu, tip vizual, au fost selectate dosare ale persoanelor cu alte tipuri de deficiențe care au condus la încadrarea în gradul mediu de handicap.
Cu ocazia verificărilor s-au constatat următoarele:
- Lipsa anchetei sociale efectuată de către autoritatea publică locală Parva în dosarul unei
persoane încadrate în grad de handicap; - Neconcordanțe în două cazuri între anchetele sociale întocmite de către personalul cu atribuții
în domeniul asistenței sociale, din acestea rezultând acuitate vizuală completă, în contradicție cu documentele medicale și raportul de evaluare complexă (având în vederea perioada efectuării încadrării în grad de handicap, 2008-2013, poate fi o eroare de completare din partea autorității publice locale). - Anchete sociale superficial completate (3), care nu conțin date relevante cu privire la situația solicitantului. Perioada efectuării încadrării de către CEPAH pentru cele 3 dosare este 2010-2015, existând probabilitatea lipsei unor cunoștințe de bază în domeniul asistenței sociale a personalului din cadrul UAT, care a efectuat aceste anchete sociale;
AJPIS menționează că, în urma verificărilor a constatat că nu au fost nereguli cu privire la modul de efectuare a încadrării în grad de handicap de către SECPAH, dosarele verificate conținând documentele prevăzute de legislația în vigoare, iar rapoartele de evaluare complexă fiind corelate cu documentele medicale. Cu toate acestea, li s-a solicitat autorităților locale să întocmească anchete sociale și să le transmită către SECPAH Bistrița-Năsăud în vederea reanalizării dosarelor de încadrare în grad de handicap” pentru 6 persoane identificate cu nereguli din lista celor verificate.
Din ciclul de povești…,,Mircea fă-te că lucrezi ” Credeam că pe acei ,,nevăzători” i-au văzut cum văd să conducă mașina, pe cei care au nevoie de însoțitor cum merg singuri la muncă, la bufet, când colo au descoperit că în unele anchete sociale, n-au pus cratima, virgula unde trebuie și i-au pus să le refacă. No așa, vedeți că muncesc și cei de la stat, că doară de la stat i-au banii. No, numa zâc.
Va invit in comuna Ciceu Giurgesti, unde miracolul se intampla. Oameni nevăzători merg la sapa.
Când am citit titlul articolului chiar m-am speriat că autoritățile, într-un sfârșit, își fac treaba. Când am trecut la lecturarea conținutului, vax, m-am liniștit. E încă o mostră cum statul își bate joc de orice undă de normalitate. Prezintă că face exact ceea ce nu face în definitiv. Bănuiesc că au fost și încunoștințați în prealabil, li s-a spus și în ce constă controlul, iar autoritățile mărimimoase ale comunelor, responsabile cu asistența socială, i-au și învățat pe „bieții” hărțuiți cum să se comporte. Tragic-comic, ce mai poate fi spus altceva! Din plictiseală, acești inși mai efectuează și câteun control inopinat, dar cu grijă și atenție pus în scenă. Rezultatele?… Ca de fiecare dată: ZERO!
de la tuica