Social

”Conacul Verde” și-a redeschis porțile după modernizare. Cum arată, ce are nou în meniu

Porțile Restaurantului ”Conacul Verde”, modernizat de curând, s-au redeschis într-o atmosferă caldă, primitoare. Meniul tradițional românesc, mâncarea gătită ca acasă, este completat cu preparate noi, apetisante.

Restaurantul ”Conacul Verde” este amenajat într-o clădire construită în 1925 în care a poposit Lucian Blaga, cel care a și botezat acest loc ”Villa Țiți”, ca alint pentru sora lui Letiția, care s-a stabilit în Bistrița după 1919, împreună cu soțul ei, Ion Pavel, care a fost numit revizor școlar al județului.

Ridicată în stil neoromânesc cu balconașe cu arcade și stâlpi în stilul brâncovenesc, cu lazene și decorațiuni exterioare și ferestre cu obloane, casa reprezintă o bijuterie arhitectonică a începutului secolului XX în Bistrița.

După renovare, pe fațada clădirii a fost amplasat o un bazorelief cu chipul lui Lucian Blaga făcut de sculptorul Mircea Mocanu pe care scrie: “În această casă a locuit între anii 1938 și 1940 poetul și filosoful Lucian Blaga venind în vizită la sora lui Letiția căsătorită Pavel. Aici a lucrat intens la conceperea Trilogiei Cosmologice. Bistrița a fost mereu în inima marelui poet”. De asemenea în interior este amplasat un panou de sticlă pe care stau scrise versurile: „Mai aminți-mi-vă vreun trecător?/vreunui străin sub ceasul lor? Nu cred să mă vestească cineva/căci basmul ar începe-așa/Pe-aici umbla și el și se-ntorcea mereu/Contemporan cu fluturii, cu Dumnezeu“.

Restaurantul ”Conacul Verde” servește în special mâncare tradițională românească, dar meniul este completat cu preparate speciale semnate de maeștri bucătari. Iahnia de fasole cu ciolan sau ciorba de salată cu jumeri, ceafă de porc la grătar cu cartofi, preparatele din pește, porc, vită, pui și minunatele ciorbe ca la mama acasă fac deliciul oricărui client.

La parter și la etaj, se organizează expoziții de fotografie sau seri de spectacole care încântă audiența și păstrează vie vocația culturală a clădirii.

La Restaurantul ”Conacul Verde” puteți lua masa și pe o terasă mare, cu mobilier modern, unde e amenajat și un spațiu de joacă pentru copii, dar și o zonă unde poate sta toată familia, cei mici avînd un loc privilegiat.

Accesul în Restaurantul ”Conacul Verde” se face de pe Bulevardul Republicii, de pe strada Lupeni și de pe strada Mihai Eminescu.

3 comentarii

  • Ar fii interesant dacă s-ar posta poze și cu bucătăriile, vestiarele angajaților, vesela în care se prepara mâncarea, mesele de lucru , etc. din incinta acestor restaurante „renovate ” ! Nu ar mai folosi astfel de articole reclamă „patronii” !!!

    21
    2
  • In studenție am lucrat (work @travel) in State. Era o locație FITZE,🌳 cu de toate: terenuri golf, tenis, evenimente, banchete etc. La nunți, meniurile erau calculate, NUMARATE la fix!🥩 Se frigeau exact 95 fripturi de, ex, (nici mai mult,nici mai puțin). Noh., la un mare banchet, colegul meu ,tot student român; s-a împiedicat cu tava cu zece platouri (10 steaks le cară in tavoi) de Ușile Batante, fripturile au reculat și au căzut PE JOS ,in Bucătărie, înăuntru, iar
    bucătarul le-a luat de pe gresie , , le-a pus pe grill, a pârlit🔥 scamele etc, și le-a REDECORAT și retrimis în sală !

    Mi-am jurat să nu mai mănânc friptura la restaurante…..
    Apoi noh,
    Am uitat, a trecut vremea, și iar mănânc la restaurant
    Deci se întâmplă accidente și la americani.

    11
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.