Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” organizează un eveniment dedicat Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului în România.
Concertul are loc marți 11 octombrie, la Sinagoga Bistrița, de la ora 20.00.
Invitați în recital: Claudiu Hontilă – vioară, Daniela Păcurar – soprană, Lucian Dușa – pian.
Intrarea este liberă.
Din Bistriţa-Năsăud, aproape 6.000 de evrei au fost luaţi din casele lor în iunie 1944 şi deportaţi în Germania. Din cauza condiţiilor grele, 300 de evrei au murit înainte de a fi deportaţi şi au fost înmormântaţi în incinta lagărului, într-o groapă comună. Dintre cei care au fost transportaţi cu trenurile în Germania, doar 700 au reuşit să se mai întoarcă acasă. Niciun supraviețuitor al lagărelor de concentrare nu mai este în viață. Evreii din Bistriţa au fost duşi iniţial într-un lagăr la 4 km de oraş, pe teritoriul actualei Staţiuni de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa, unde se spunea că va fi pregătit terenul pentru o crescătorie de porci. Aproape 2.500 de locuitori ai ghetoului proveneau chiar din Bistriţa. Ceilalţi au fost aduşi din comunităţile din districtele Bistriţa de Jos şi Bistriţa de Sus, Năsăud şi Rodna.
Sunt mulți plecați în est , până în Siberia, sunt și cei morți prin închisorile comuniste, sunt și cei morți prin păduri, încercând să lupte cu năpasta bolșevică. Pe ei oare când îi comemorăm?