Sport

Concurenți din toată Transilvania la Rally Sprint, etapa de la Bistrița. Rezultate

Parcul Industrial Bistrița Sud a găzduit a doua etapă din Rally Sprint 2025, o competiție care se desfășoară pe trasee compacte și la care pot participa inclusiv adolescenți care nu dețin permis de conducător auto. Bistrița a fost reprezentată inclusiv de Vladimir Orza, fiul fostului președinte al Automobil Clubul Român, filiala Bistrița-Năsăud, Virgiliu Orza.

Circa 50 de concurenți din toată Transilvania au venit la Bistrița să participe la a doua etapă a Rally Sprint 2025, competiție organizată de 20 de ani de Clubul Sportiv Auto-Karting Rider’s din Satu Mare.

”Avem 47 de concurenți din județe din Transilvania – Cluj, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud – care au venit la etapa a doua din Campionatul Național de Rally Sprint și care a ajuns la ediția a 20-a, deci suntem în an jubiliar. E o competiție contratimp. Nu e chiar raliu, nu e nici printre jaloane. Piloții merg contracronometru pe un traseu bine stabilit. Competițiile de acest gen le organizăm în oraș, în spații cum e acesta, Parcul Industrial Bistrița Sud, în centrul orașelor Carei sau Baia Mare. În general, la campionat participă în jur de 150 de concurenți, dar nu vin toți la toate etapele. Obiectivul nostru este să le dăm posibilitatea piloților să concureze în zone bine amenajate unde avem și ambulanță, tot ce e necesar pentru a organiza bine un eveniment, și să își descarce tinerii adrenalina. Decât să o facă pe străzile publice, pe șosele, mai bine într-un loc precum acesta pe care îl pregătim expres pentru acești tineri sau mai puțin tineri, pentru toți cei care vor să de descarce de adrenalină aici, nu pe drumuri publice”, a declarat David Seletye, organizator și totodată director ACR Satu Mare – Maramureș.

Vladimir Orza, fiul regretatului director al ACR Bistrița-Năsăud, Virgiliu Orza, a fost singurul reprezentant al județului Bistrița-Năsăud în aceaastă etapă din Campionatul Național de Rally Sprint.

”Obiectivul meu este să obțin un rezultat cât mai bun. Eu am început în urmă cu trei ani să particip la competiții cu mașini, însă de la 6 ani eu mă dau pe karturi. Acum am 15 ani, voi face în curând 16, dar consider că vârsta nu e un impediment în a avea rezultate. Experiența face diferența, dar nu întotdeauna. Piloții de curse sunt, de obicei, foarte disciplinați și reușesc și în trafic să se controleze și să fie foarte prundenți. Eu le recomand tuturor să practice acest sport fiindcă ne ajută să ne disciplinăm, plus învățăm lucruri legate de mecanică. Dacă ni se strică ceva la mașină, noi știm pe ce să punem mâna. E un sport extraordinar, îl recomand tuturor. Fiecare leu pe care îl investim în aceste mașini și în acest sport merită”, ne-a spus Vladimir.

Împreună cu mama lui, Doina Orza, Vladimir s-a implicat în organizarea etapei de la Bistrița, iar colegii lui de la Europe Direct au venit să îi dea o mână de ajutor pentru ca totul să iasă perfect.

Față de un raliu clasic care poate avea sute de kilometri, un rally sprint are un traseu mult mai scurt, de regulă între 10 și 50 km. Poate include una sau câteva probe speciale, adesea repetate. Nu implică copilot sau au o navigare mai ușoară, cu trasee marcate clar. Fiind o competiție mai scurtă și mai simplă, este mai accesibilă pentru echipele mici sau piloți amatori. Este frecvent întâlnit în campionate naționale sau regionale, mai ales în Europa de Est, inclusiv în România.

AICI rezultatele concursului.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.