Sport

”Dezamăgire și indignare” la Gloria după desființarea campionatului de tineret

Într-o scrisoare deschisă adresată Consiliului de Administrație al Federației Române de Handbal, clubul Gloria își exprimă dezamăgirea și indignarea față de decizia de dizolvare a campionatului național de tineret la handbal feminin.

Gruparea bistrițeană solicită revenirea asupra acestei hotărâri luate de Consiliul de Administrație al FRH, care pune în pericol viitorului handbalului românesc, în caz contrar urmând să scadă drastic numărul de jucătoare române pregătite pentru competiții.

Mesajul clubului Gloria:

”Către FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE HANDBAL,

Consiliul de Administrație al FRH

Contestarea Deciziei de Dizolvare a Campionatului Național de Tineret la Handbal Feminin

Prin prezenta, Clubul Sportiv ”Gloria 2018” Bistrița-Năsăud își exprimă profunda dezamăgire și indignare față de decizia luată în ședința din 28 mai 2025, prin care ați hotărât dizolvarea Campionatului Național de Tineret la Handbal Feminin.

Considerăm că această măsură afectează grav dezvoltarea handbalului feminin și viitorul jucătoarelor tinere din România, reprezintând un pas înapoi în dezvoltarea acestui sport.

În ultimii doi ani, campionatul a demonstrat o creștere semnificativă a nivelului competițional, iar numeroase jucătoare au făcut trecerea naturală către Liga Națională, contribuind activ la dezvoltarea echipelor de senioare.

Eliminarea acestui campionat lasă un gol în procesul de formare a jucătoarelor de 19-20 de ani, exact în perioada în care acestea trebuie să se pregătească intensiv pentru performanță. Cum putem avea mai mulți jucători români pe teren dacă nu investim în creșterea lor?

În plus, dizolvarea campionatului a fost decisă cu doar o lună înainte de startul noului sezon, fără un plan alternativ concret pentru dezvoltarea tinerelor handbaliste. Această lipsă de viziune pune în pericol viitorul handbalului feminin și ridică semne de întrebare legate de direcția strategică pe termen lung a FRH.

Clubul nostru solicită revizuirea urgentă a acestei decizii și adoptarea unei abordări constructive care să sprijine dezvoltarea sportivelor noastre, promovarea unui cadru competitiv sustenabil și crearea unei strategii metodice de antrenament pe termen lung. În caz contrar, ne confruntăm cu riscul de a diminua drastic numărul de jucătoare române pregătite corespunzător pentru competițiile de elită.

Clubul nostru se angajează să continue formarea tinerelor jucătoare și susține cu tărie necesitatea unor structuri solide care să favorizeze creșterea talentelor din handbalul feminin românesc.

Așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră și sperăm la o reconsiderare a acestei decizii în beneficiul handbalului feminin din România.

Cu profundă dezamăgire,

COSMA Vasile Eugen

Director,

Clubul Sportiv ”Gloria 2018” Bistrița-Năsăud”

Etichete

5 comentarii

  • Gloria a făcut ceea ce poate să facă, să trimită o scrisoare deschisă către FRH.

    Dacă nu se întâmplă nimic, cluburile pot să organizeze meciuri între ele , (amicale, sau să își facă liga lor de tineret).
    Cu Gloria Bistrița, Baia Mare, Zalău, Brașov , Cisnădie , Vâlcea,
    Adică în funcție de distanță!!
    Deci, Fără Slatina, Craiova, și alte echipe din sud! Ele joacă în liga Privată Tineret Sud !

    Întrebare:
    Gloria are încă o echipa în Divizia B seria B ( nu cumva aceasta ar trebui să fie echipa de tineret a Gloriei , jucatoare de 19-22 ani plus rezervele , de la echipa din liga florilor ???

    8
    1
  • Oare de ce nu se spune nimic de bugetul nesimtiti de mare, din bani publici, al clubului condus de Contele de BN. Sectia de handbal n-a castigat niciun trofeu, in ciuda salariilor babane oferite jucatoarelor, salarii de nivelul echipelor de fotbal cu pretentii din Liga 1, CFR, FCSB, Rapid. De fotbal nu mai vorbesc, salarii de liga 1 si 2 (vezi Pustai si Lulaku)in mocirla din liga 3. Ca in 2024, bugetul clubului Gloria Bistrita 2018 a depasit bugetul alocat sanatatii din judet. In 2025 va plusa si primaria Bistrita cu niste milioane de euro. Oare asa bine stam din punct de vedere economic, social si al infrastructurii, de ne permitem sa alocam bani din taxe si impozitele unor cluburi care nu fac performanta? Sa ne intelegem, nu sunt impotriva sustinerii financiare pentru grupele de copii si juniori, dar cand tu, director al clubului, implicit si al sectiei de handbal, vii si imi spui ca este viciat procesul de selectie al jucatoarelor din Romania, tu director al clubului de handbal cu o multime de jucatoare straine si cateva romance cu pedigree-ul la alte cluburi, asta denota o ipocrizie nesimtita la adresa contribuabililor din judet.

    59
    2
  • La fel de multă indignare si dezamăgire am eu ca părinte, când copilul meu e chemat la un turneu organizat la nivel de copii (2014-2016) , si constați că după doi ani de antrenamente copilașii de pe teren nu leagă o acțiune de atac bazată pe tactică! E deranjant că restul de participanți, Satu Mare , Baia Mare , Vatra Dornei , Zalău, Lps Bistrița, etc , joacă un handbal frumos ! Fetitele noastre se antrenează de 2 ani , si singurul lucru făcut la antrenamente este să fugă, să paseze si să șuteze la poarta ! Din două zile săptămânale de antrenamente , una ar trebui să fie doar cu meciuri între fete ! Dar cine sunt eu să contrazic pe doamnele antrenoare?? 🤷‍♂️

    20
    • Am antrenat și eu copii la fotbal și există un manual numit “Firul Roșu”, adică e un traseu, un fir, o cale de urmat , iar dacă nu îl urmezi ești dat afară! 😀

      La copii de 6-8 ani se pune accentul pe
      Social!‼️
      joacă, bucurie, colegialitate, prietenie, excursii la turnee de vineri până duminică, la care înnoptezi într-o sală de clasă, dormi pe saltea și în sacul de dormit, folosești toaleta școlii și mănânci în cantina școlii.
      Să iubești ❤️ sportul și să nu abandonezi (să nu te lași)!

      La 9-10 ani se pune accentul pe dezvoltarea motricității ‼️, să alergi în zigzag, să alergi cu spatele, să sari, să sprintezi, să faci schimbări de direcție cu ușurință. ( Se folosește scărița , cercuri , etc) faci câte un pas în fiecare pătrat, doi pași în fiecare, doi pași in față unul spate, mișcări în lateral și oblice .
      Copii din ziua de azi nu joacă șotron, (paradis), nu sar într-un picior, nu fac roata tiganului etc.

      Pe la 11-12 ani înveți tehnica in handbal sau fotbal.

      Tactica vine mult mai târziu pe la 13-14 ani (Junioare 3).

      Copiii își pierd interesul, bucuria de a se juca, le distrugi inițiativa și creativitatea , dacă nu le dai posibilitatea să gândească și rezolve singuri problemele.

      Se plâng părinților că nu au voie să facă nimic singuri, ca trebuie să repete aceleași scheme de joc, iar și iar și iar. Apare rutina,
      Dai pasă lungă la atacant , în fotbal, iar antrenorul te ceartă că de ce nu ai pasat la firul ierbii, la cel mai apropiat coechipier.
      Tragi la colțul scurt iar antrenorul te ceartă ca de ce nu ai tras la colțul lung!
      Pentru ca mingea apărată de portar la colțul scurt iese în corner, iar mingea trasă la colțul lung e respinsă de către portar în față și avem un coechipier atacant care stă acolo pregătit să înscrie !
      Dacă îi iei cu de-asta pe copii se lasă de sport !

      8
      2
  • O țară în care toți se fac(K) că fac.
    Trăim în virtual.
    Nu mai pune nimeni mâna serios, decât pe bani.

    11
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.