Actualitate

Concursul ”Cine ştie câştigă” despre academicienii judeţului, găzduit de Hotel Metropolis

Hotelul Metropolis va găzdui, miercuri, un eveniment produs de Radio România Cultural, mai precis concursul cu public „Cine știe câștigă!”. Trei elevi de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa vor răspunde la întrebări despre academicienii bistrițeni și năsăudeni, iar cel mai bun va câştiga.

Concursul va fi înregistrat miercuri, 16 noiembrie 2016, începând cu ora 12:00, întrucât chiar în această zi se împlinesc 200 de ani de la nașterea poetului Andrei Mureșanu.


Potrivit unui comunicat al Hotelului Metropolis, în perioada 14-18 noiembrie 2016 o echipa de la Radio România Cultural va realiza şi un serial de călătorii, 8-10 ediții, sub genericul „Bilet de îmbarcare”.

„Obiectivul nostru este de a promova obiectivele culturale și turistice din Bistrița: Galeriile de artă, Cetatea Bistriței, Casa memorială Andrei Mureșanu, Muzeul Județean, Muzeul de sub poartă-Livezile, Casa cu Lei, Casa Argintarului, Casa lui Ion Zidaru, Sugatele-complexul de clădiri. Emisiunile vor fi difuzate pe postul național Radio România Cultural”, se arată în comunicatul Hotelului Metropolis care sponsorizează acest eveniment cultural.

Andrei Mureșanu s-a născut în 16 noiembrie 1816, la Bistrița, în familia unui mic întreprinzător. A studiat filozofia și teologia la Blaj, lucrând apoi ca profesor la Brașov, începând cu 1838. A început să publice poezie în revista „Foaie pentru minte, inimă și literatură”. S-a numărat între conducătorii Revoluției din 1848, ca membru în delegația Brașovului la Adunarea de la Blaj, în mai 1848. Poemul său „Un răsunet”, scris la Brașov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele), poem denumit ulterior „Deșteaptă-te, române!”, a devenit imn revoluționar – fiind numit de Nicolae Bălcescu „Marseilleza românilor”. În 1990, „Deșteaptă-te, române!” a devenit imnul de stat al României. După Revoluția de la 1848 Mureșanu a muncit ca traducător la Sibiu și a publicat în revista Telegraful Român, operele sale având tentă patriotică și de protest social. În 1862 poeziile sale au fost adunate într-un volum. Având sănătatea precară, a murit în 1863 la Brașov.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS