Recomandări Social

În ce condiţii au lucrat electricienii. Cât s-a mers pe jos pentru depistarea avariilor la reţele

(FOTO) Angajaţii Sucursalei Bistriţa-Năsăud a Electrica Distribuţie au avut de înfruntat în acest sfârşit de săptămână vânt, ninsori şi zăpadă de peste un metru ca să remedieze toate defecţiunile apărute pe reţele urmare a ploii îngheţate şi a arborilor care au căzut şi au rupt firele. În fiecare zonă din judeţ au fost câte 4-5 echipe, iar o alta a lucrat la liniile de înaltă tensiune.

Un filmuleţ postat pe Facebook pe Grupul electricienilor arată în ce condiţii grele s-a lucrat pentru remedierea tuturor defecţiunilor cauzate de vremea rea.


  

„Au fost multe probleme, cele mai dificile fiind înspre creastă, inclusiv în zona Ciosa, unde s-a făcut filmarea. Noi nu avem prea mult timp să filmăm când mergem la intervenţii, dar din această înregistrare se poate vedea în ce condiţii se lucrează uneori. Colegul mai avea de urcat şi pe un stâlp şi, vă daţi seama, mai mare dragul de lucrat pe temperaturile respective”, a spus Alexandru Roman, şeful Sucursalei Bistriţa-Năsăud a Electrica Distribuţie.

Potrivit acestuia, luni nu mai era nicio localitate sau grup de case fără curent, însă electricienii au mers totuşi pe teren să verifice reţelele: „Din noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost vreo 42 de kilometri de controlat cu piciorul pe vijelia respectivă. Se secţionează linia acolo unde se poate din aparate de comutaţie, după care trebuie luat în control ca să vezi dacă nu sunt conductoare rupte sau izolatori sparţi. Se merge pe jos din stâlp în stâlp. A fost un week-end cu marş ca la Cercul Polar. Trebuie să-i cererem un sfat lui Tibi Uşeriu, să ne înveţe cum să ne protejăm. A trecut. A fost o experienţă interesantă pentru un sfârşit de martie. Până acum, în carieră, nu am prea întâlnit chiar aşa. Când sunt schimbări bruşte de fronturi mai sunt vijelii dintr-astea aşa, dar parcă de amploarea asta, nu”.

În ce priveşte „ploaia de gheaţă”, Alexandru Roman a spus că şi aceasta a creat probleme: „Avem o anumită tehnologie pentru liniile de înaltă tensiune cu care se deschiciurează prin încălzirea conductoarelor”.

În Munţii Bârgăului, vântul a suflat cu multă putere şi a împins conductoarele în apropierea consolei de susţinere. „Copaci au căzut mai mult pe zona Ilva Mică – Strâmba. Practic, la vânturile astea pot fi tot timpul probleme pentru că asigurarea culoarelor nu e posibilă din cauza ocoalelor silvice private, a cetăţenilor care sunt proprietari de pădure şi fiecare înţelege în felul lui convieţuirea între reţele şi vegetaţie. Arborii care s-au prăbuşit sâmbătă spre duminică au fost brazi sau molizi. Versantul e abrupt, iar când vin la vale practic nu poţi face un culoar suficient de asigurator. Nu e ca pe şes”, a spus Roman.

Potrivit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vântul a rupt o linie de medie tensiune între Năsăud și Rodna, iar 5.600 de abonați au rămas temporar fără curent.

3 comentarii

  • la ce salarii de chirurgi aveti, mai taceti din gura ca putina miscare prin aer curat nu va strica.
    si oricum, chiar toti nu pot sta la birou, cineva mai trebuie sa presteze si meseriile astea.
    sa nu mai vorbim de cât va iese „pe lânga”, mai stim pe unul (fenechiu) care vindea trafo vechi vopsite la pret de noi….

  • D-le Roman! nu e nevoie sa va cereti scuze sau sa explicati prea multe! De ce? Toate liniile de inalta si medie tensiune au o vechime de 30 -40 ani!…La nivel national nu s-a investit nimic ! Cei care sufera sunt beneficiarii serviciilor de proasta calitate prestate de d-voastra cat si muncitorii care participa eroic ca sa restabileasca un sistem perimat ! Dar …indiferent de cum si cat incapabilitatea de a gestiona un sistem e un „bun national”,pe care d-voastra il stapaniti! Sa auzim numai de bine!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS