Actualitate

Conferință Andrei Marga și expoziție de cărți donate de fostul ministru, la Bibliotecă

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud organizează joi 18 mai, ora 17.00, în sala „Gavril Scridon” a instituției, Conferința „Andrei Marga: Lumea de după 2010”.

Cu acest prilej, va avea loc deschiderea expoziţiei de carte „Donaţia Andrei Marga” și vor fi lansate următoarele cărți:


– Andrei Marga – „Ordinea viitoare a lumii” (Editura Academiei Române, 2017)
– Andrei Marga – “Philosophy in a Changing Europe” (Editura Niculescu, 2017)

Evenimentul cultural se înscrie în seria „Conferințele Bibliotecii”.

Prof. univ. Andrei Marga (70 de ani), filosof şi politolog, a fost ministru de Externe al României în mai-august 2012, ministru al Educaţiei în 1997-2000, rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca între anii 1993-2004 şi 2008-2012, laureat al premiului Herder în anul 2005. A primit numeroase premii, burse şi distincţii naţionale şi internaţionale. Este cetățean de onoare al Bistriței din 1999.

7 comentarii

  • Dl Marga.
    Surprinzător cu un om extrem de educat , cu o gândire proprie, dar şi o cunoştinţă excelentă a filozofiei, a sfârşit în a se autoizola în rândul tocmai acelor concetăţeni cu care avea cele mai multe valori în comun: studenţii şi absolvenţii români ale unor universităţi străine.
    Din reformistul care din poziţia de rector a propulsat Universitatea Babeş Bolyai .în topul educaţiei la nivel naţional..s-a transformat în protocomunistul care a adus mediocritatea şi fadul unui ICR, destructurat , abrutizat şi decapitat de sensul diversităţii şi autonomiei.
    E fascinantă evoluţia lui personală, fascinantă istoria de colaborare cu Securitatea , nu doar a lui a multor concetăţeni…care individual se pare că au vrut să participe la construirea unei societăţi orientate spre viitor şi s-au trezit.. cu viitorul emigrat în alte ţări, Mă refer la capitalul uman care excela în competenţele specifice fiecărui domeniu şi care au părăsit ţara definitiv luând cu ei know-how ul acumulat cu cheltuiala societăţii şi oferindul ieftin altora care au ştiut profita.
    Generaţia dlui Marga nu au reuşit să gestioneze corespunzător tocmai situaţia celor mai dotaţi din societate. La nivel de bază, a ţăranului simplu a fost lăsat de unul singur, s-au adaptat repede, la nivel de elite intelectuale, cei care au avut încă noţiunile de etică primară ca şi valori s-au scârbit de *democraţia originală* de concursurile pe posturi cu dedicaţii, de plicurile cu bani pe la examene şi prin spitale, de ipocrizia discursurilor publice care plasează intelighenţia la nivel NASA dar realitatea îi plasează la dispoziţia bunului plac a aceloraşi oameni care învârt butoanele, dinozaurii din sistem. Imperturbabili, implacabili, trăiesc în lumea lor de cunoştinţe ‘perfectă* cu care îşi imaginează că sunt în competiţie planetară cu alte naţiuni fără a realiza ridicolul.
    Nivelul de cunoştinţe acumulat în universităţile şi instituţiile occidentale, furat şi importat în alte ţări..e greu de aplicat când nu ai echipe, când nu respecţi valoarea fiecăruia- să iasă cine trebuie- şi nu cel mai bun la concurs, când nu adresezi social cauzele şi rădăcina derapajului.
    Eu cred că elitele nu au înţeles cred că un simplu lucru, favorizarea conceptului de mobilitate socială prin educaţie şi respectarea unui sistem simplu de valori bazate pe respectul drepturilor şi mai ales a libertăţilor individuale.

  • Ar mai fi de adăugat, capitularea raţiunii, discursului interogativ filozofic, în faţa dogmatismului de tip religios.
    *Adevărurile * care se strigă prin difuzoarele montate la colţ de stradă, sau prin adunările de pe stadioane şi care nu au nimic cu a face cu metoda ştiinţifică îmbrăţişată de societăţile evoluate şi în plină evoluţie , un alt tipi de rădăcini de la Descartes şi Hume, încoace.

  • Alt dinozaur comunist, dovedit colaborator al SECURITATII.

    Credca are si asta crucea transilvata data de colegul mitropolitul andreicut.

    Dincolo de toate, un ilustru anonim dincolo de hotarele romanicai.

  • Decizie CNSAS: Andrei Marga a turnat la Securitate cu numele de cod „Horia”

    Marga a informat Securitatea mai ales despre studenţi şi profesori străini care veneau la Cluj.

    Printre cei filaţi de Marga s-a aflat şi un lector venit din Germania să predea la Cluj.

    Marga turna împreună cu soţia lui. Şi Delia Marga a turnat la Securitate.

    sursa: gandul.info/stiri/decizie-cnsas-andrei-marga-a-turnat-la-securitate-cu-numele-de-cod-horia-dar-nu-a-fost-colaborator-10407827

    Exact ca si tizul lui, Andrei andreicut..

    Ma.. cum se gasesc sa vina la BN sa se faleasca cu FATARNICIA LOR
    – andreicut
    – marga
    – cantaretul ala turda
    etc

    Astfel de … trebuie taxate si marginalizate de catre romani, daca vrem ca societatea romaneasca sa se insanatoseasca.

  • Adevarul ar trebui sa fie undeva la mijloc…Dupa mine, nu este bine sa judecam un om ,pareri putem avea. Ar fi bine sa vedem si calitatile sau lucrurile bine facute de o anumita persoana… Premiul Herder nu este atribuit oricui! Fiind cetatean de onoare al Bistritei este normal sa ajute! Cu respect, MNPop

  • Controversatul Andrei Marga intre geopolitica si …calorifer. Andrei Marga poate fi definit ca fiind un profesor clujean rătăcit în politică, a cărui vanitate de a se vedea sus, în funcţii, a fost învinsă de inadecvarea proprie unui elefant într-un magazin de porţelanuri: un mediocru ratat care nu a ştiut să înveţe cum merge treaba în politică. Nici ca profesor si rector, Andrei Marga nu este un imaculat. Pata cea mai mare a lui Andrei Marga va rămâne însă pseudonimul „Horia”, de fost turnător la Securitate, care dădea cu subsemnatul despre studenţii şi profesorii străini care vizitau Universitatea din Cluj. Pentru cei mai multi, Andrei Marga va rămâne o sursă inepuizabilă de gafe, un dezastru pentru diplomaţia românească a anului 2012, si apoi o ruşine pentru imaginea culturii româneşti în străinătate.
    Numirea lui Marga la ICR a semănat cu naţionalizarea din 1948. Arta contemporană românească, prin care Horia Roman Patapievici impreuna cu vechea garnitură ICR reuşise să ridice România la nivelul marilor galerii de artă new-yorkeze, al marilor târguri de carte europene sau al festivalurilor de teatru şi film, au fost aruncate la gunoi, odata cu mazilirea oamenilor de cultură care avuseseră ghinionul să lucreze la ICR sub mandatul Patapievici. Marga a promovat revenirea la valorile culturale ale ţăranului român şi ale pensionarului român educat în comunism, cu aere de intelectual: ţuiculiţă, folcloriste şi Luceafărul poeziei româneşti, în loc de autori de carte moderni şi contemporani de succes confirmat peste graniţe sau de artişti care creează pentru secolul 21. ICR-ul lui Marga a preferat să dea banii pe Festivalul “Udatul nevestelor”, pe “Poveşti româneşti în Africa” sau pe fotografiile din Valea Trotuşului, în loc de filmele de la TIFF sau Anonimul, de Cristian Mungiu sau de piesele de teatru de la Festivalul Naţional de Teatru. „Operele” cu care cultura română se poate „mândri” sunt cartea semnată de Andrei Marga şi publicată de ICR-ul condus de Marga, pe bani publici – “Cultură, democraţie, modernizare”, precum şi eseul-omagiu al directorului adjunct, scriitorul Horia Gârbea, pentru fostul dictator al Azerbaidjanului, Heydar Aliyev.
    La aceste aceste enormităţi, pe care Marga le-a justificat cu isterie ţâfnoasă se adauga una de proportii si anume aceea prin care a încercat să acrediteze ideea că Transilvania, deci întreaga cultură a României, ar trebui să se mândrească şi să defileze prin lume cu o invenţie proprie: caloriferul.
    Evident, aceasta ineptie a lui Marga nu a intarziat sa fie taxata prin numeroase glume savuroase. Iata doua dintre acestea:
    -Anunţul lui Andrei Marga a scos la întuneric câteva persoane interesate de concept, care strigau de dimineaţă prin cartier: „Cultură veche cumperăăăm!!!“.
    -După ce Andrei Marga a anunţat că ICR-ul va promova caloriferul, Cristian Mungiu a dezvăluit numele viitoarei sale producţii: „Al şaptelea element“.

    • Eu locuiesc langa el, la 2 strazi distanta. Uneori il vad pe strada.

      Greu m-am abtinut pana acum sa il intreb daca nu ii este rusine de privirile scarbite ale oamenilor care il recunosc.. Dar, cu siguranta nu stie ce e rusinea.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS