Sănătate

Conferință medicală de nivel înalt, cu peste 200 de experți europeni, la Bistrița

La Bistrița a avut loc Întâlnirea Regională Est Europeană EFNR-WFNR în parteneriat cu Conferința Bistrițeană pentru Neuroștiințe Clinice, la care au participat profesori, medici și cercetători din România, Ungaria, Polonia, Serbia, Bulgaria, Slovenia, Republica Moldova, Italia, Germania, Israel. Invitații au prezentat cele mai noi perspective de cercetare și tratament în domeniul neuroștiințelor clinice, pentru pacienții cu boli cerebrovasculare.

Conferința medicală de nivel înalt dedicată neuroreabilitării a reunit la Bistrița peste 200 de experți în domeniul neurologiei și al cercetării științifice medicale (profesori de top și cercetători științifici, medici primari, specialiști și rezidenți). Bistrița a devenit, zilele acestea, polul regional est-european al integrării programelor inovative ale amplului concept medical denumit neuroreabilitare, concept dezvoltat și implementat în cadrul celor mai importante organizații internaționale: Federația Europeană a Societăților de Neuroreabilitare (The European Federation of NeuroRehabilitation Societies – EFNR) al cărei președinte este prof. dr. Dafin Mureșanu și Federația Mondială a Societăților de Neuroreabilitare (The World Federation for NeuroRehabilitation – WFNR) al cărei președinte este prof. dr. Volker Homberg.

Au fost prezenți la eveniment și dr. Dana Boering – secretar general al Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR), prof. dr. Natan Bornstein – președinte al Societății Israeliene de Stroke (AVC), director al Departamentului de Neurologie din cadrul celebrului Centru medical Shaare-Zedek din Ierusalim (Israel), prof. ddr. László Csiba – Departmentul de Neurologie al Universității din Debrecen (Ungaria).

La deschiderea oficială a evenimentului au vorbit președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, iar prof. dr. Dafin F. Mureșanu – președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR), prof. Volker Hömberg – președintele Federației Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR) și prof. Wolfgang Grisold – președintele Federației Mondiale de Neurologie (WFN) au deschis seria conferințelor științifice.

În cuvântul de bun venit, președintele CJ Radu Moldovan, le-a vorbit participanților despre frumusețile județului și revoluția investițională de la spital, iar managerul SCJU Bistrița, Gabriel Lazany, despre amplul proiect de modernizare și extindere a unității medicale.

Evenimentul a fost organizat de Federația Europeană a Societăților de Neuroreabilitare și Federația Mondială a Societăților de Neuroreabilitare și și-a propus noi abordări științifice, clinice și educaționale din perspectivă medicală axată pe potențialele dezvoltări ale neuroreabilitării în Europa de Est.

”Conferința reunește experți în neuroreabilitare într-o paradigmă multidisciplinară cu unicul scop de a elabora un plan de acțiune comun și de a extinde rețeaua instituțională și educațională a WFNR/EFNR prin implementarea unui pachet complet de programe de referință în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare a modulelor ce vizează neuroreabilitarea, de la cercetarea fundamentală şi până la implementarea soluţiilor inovative în practica clinică. Această conferință regională nu este una singulară, cele două organizații reprezentative în aria neuroreabiltării pe plan mondial și european, având în programul lor comun derularea unor evenimente similare în alte zone de interes ale globului. Următoarea manifestare tematică este programată în Asia Centrală, la Tașkent, Uzbekistan, la finele lunii iunie. Ne dorim ca aceste reuniuni să ducă la o integrare uniformă a tuturor programelor strategice prin care să reușim atât identificarea provocărilor și oportunităților regionale, implementarea globală a soluțiilor inovative în managementul pacientului, cât și amplificarea schimbului de expertiză între toți actorii implicați în vastul domeniu al neuroreabilitării”, a declarat președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR) și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroreabiltării (SSNN), prof. dr. Dafin Mureșanu, originar din Prundu Bârgăului.

El a adăugat: ”Bistrița merită o expunere internațională, atât din punctul de vedere al cercetării cât și din din punctul de vedere al vizibilității în activitatea medicală. Ne dorim să extindem numărul de societăți medicale dedicate neurocuperării în Europa de Est”.

Printre principalele teme integrate în programul conferinței regionale de la Bistrița: aspecte farmacologice privind recuperarea funcțională în leziuni cerebrale post-acute, concepte actuale privind cercetarea si practica clinica in neurorecuperare, declinul cognitiv post accident vascular cerebral, evoluții recente în tratamentul leziunilor cerebrale traumatice, rolul motivației în neuroreabilitare, neuroreabilitarea asistată de inteligența artificială în cazul pacienților cu AVC sau tratamentul imunomodular în cazul pacienților cu scleroză multiplă.

Temele abordate în cadrul conferinței științifice de la Hotel Metropolis:

Aspecte farmacologice ale recuperării funcționale în leziuni cerebrale post acute – Volker Hömberg (Germania)

Conceptele actuale privind cercetarea și practica clinică în neurorecuperare – Dafin F. Mureșanu (România)

Declinul cognitiv după accidentul vascular cerebral – Natan Bornstein (Israel)

Dificultatea diagnosticării și a identificării terapiei corecte în practica neurologică curentă – László Csiba (Ungaria)

Evoluții și perspective recente în tratamentul leziunilor cerebrale traumatice – Bogdan O. Popescu (România)

Dezvoltarea unei recuperări eficiente începând cu faza acută a atacului vascular cerebral – Cristina Tiu (România)

Rolul motivației în neuroreabilitare – Dana Boering (Germania)

Reabilitarea neurologică în Polonia – Iwona Sarzyńska-Długosz (Polonia)

De ce este nevoie de inovație și sustenabilitate în neuroreabilitare? – Caterina Pistarini (Italia)

Provocările practicii clinice și ale cercetării în domeniul neuroreabilitării în Serbia – Ljubica Konstantinovici (Serbia)

Reabilitare precoce după hemoragia anevrismală subarahnoidiană la pacienții operați în perioada acută – Andjela Milovanovici (Serbia)

Diagnosticul modern al trombozei sinusurilor venoase cerebrale și durale – Cătălin Jianu (România)

Disfuncția autonomă în boala Parkinson – Cristian Falup-Pecurariu (România)

Infuzia cu Levodopa în boala Parkinson avansată – József A. Szász (România)

Sistemul de management al accidentelor vasculare cerebrale în Republica Moldova: de la actualitate la perspective de viitor – Stanislav Groppa (Republica Moldova)

Neuroreabilitarea asistată robotic și computerizat la pacienții cu accident vascular cerebral, experiența bulgară – Dimitar Maslarov (Bulgaria)

Două decenii de tratament imunomodulator al pacienților cu scleroză multiplă din România – Rodica Bălașa (România)

Managementul complex al pacientului adult cu atrofie musculară spinală, în contextul terapiilor actuale – Mihaela Simu (România)

Particularitățile neuroreabilitării pacienților cu scleroză multiplă – Aleš Pražnikar (Slovenia).

4 comentarii

  • O conferinta pe boli mintale ar trebui sa se faca la noi pentru ca sunt foarte multi nebuni nediagnosticati care se comporta anormal in societate, de la invidia si ura nejustificata impotriva altora cu care n-au nicio treaba pana la lacomia exagerata, lipsa de moralitate si respect pentru orice, faptul ca unii se cred deosebit de grozavi cand ei au 4 clase si nu sunt nimic etc…

    6
    2
  • Oare marii experti straini prezenti la aceasta conferinta stiu ca in Romania cotizezi o viata la CASS si cand esti nevoit sa-ti faci analizele medicale decontate de CASS trebuie sa astepti cu lunile ca sa gasesti un loc disponibil, ce sa mai vorbim de programarile din Policlinica Bistrita, unde nu gasesti cu lunile un loc disponibil in vederea unei consultatii……..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.