Actualitate Sănătate

Stelian Dolha, Protecția Consumatorilor: Nu mai cumpărați vin pe care îl degustați din dop!

În plin post al Paștelui în care sunt câteva dezlegări la pește și la vin, ultima în Duminica Floriilor, dar și pentru că se apropie sărbătorile pascale, comisarul șef adjunct al Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a atras atenția asupra unor probleme în ce privește comercializarea peștelui congelat, a vinului vrac și chiar a dulciurilor din unele cofetării.

Sunt două aspecte pe care trebuie să le avem în vedere: glazura de gheață și arsura de congelator. Glazura de gheață este cantitatea de gheață pe care trebuie să o aibă peștele. Producătorul spune foarte clar cât trebuie să fie: 10%, 20%. Săptămâna aceasta am oprit la comercializare la un operator economic bistrițean o vitrină întreagă de pește pentru că în lada aceea frigorifică, o treime era numai gheață. Arsura de congelator înseamnă schimbarea culorii: peștele, în loc să fie roz, este alb pentru că tot ce înseamnă flux tehnologic este întrerupt.

Nu le-aș sugera oamenilor să se lase ademeniți de cei care vând vin în piețe sau pe marginea drumului unde degustarea se face din dop. PET-ul respectiv, în mare parte, e refolosit, iar eu le-aș sugera consumatorilor să cumpere din magazine autorizate, vinuri cu etichetă, să ceară și să păstreze bonul fiscal. Cineva trebuie să răspundă pentru calitatea produsului respectiv și nu altfel.

Stelian Dolha a spus că trebuie să fim atenți la țara de proveniență a acestora, la categorie, la cum sunt crescute găile respective și la cât de proaspete sunt ouăle ca să evităm toxiinfecțiile alimentare.

Sunt cofetării care se respectă, iar unele vând prăjituri de casă, nu au nicio denumire, niciun termen de fabricație și vând în continuare produsele respective. Dacă nu știi de termenul de fabricație, nu știi nici care e termenul de valabilitate, adică data limită de consum pentru produsele respective.

10 comentarii

 • Mulțumesc pentru lămuriri, sunt câteva,,procedee” comerciale la care nu m-am gândit. Acum că se apropie Paștele și întreaga clasă politică se gândește la binele nostru, adică ce mâncăm, pe ce străzi ne-a rămas a circula, pe unde să apucăm a lua lumină, vă rog respectuos și în spirit profund creștinesc nu-mi umpleți cutia poștală cu felicitări pascale din partea voastră și a partidelor voastre. Sper să vă prindă rușinea și de banii ,, virați ” către tipografii să chemați (că aveți antrenament) un sobor de preoți și să puneți piatra de temelie a unei creșe, grădinițe ori școli(măcar câte una în fiecare cartier). Așa că nu-mi stricați postul prin a vă pomenii de dulce ținând o astfel de felicitare în mână. Dumnezeu să vă de-a gândul bun și respectați porunca a șaptea dragi politicieni! Să vi să împlinească tot ce ne doriți nouă!!!!!!

  93
  2
 • Sefu’…da faina pe care o folosesc brutarii ati verificat o?Ca si la faina sunt niste standarde mai ales europene …sa nu fie de aia din cereale modificate genetic …Ca dupa ce papă romanu o pasca din cereale de alea si bea un vin de pastila iar se umpku spitalele.

  37
  2
 • Povesti cu Pești!!!! Nu sti trasabilitatea…. Pe bune???? Gospodinele astea lucrează numai cu cele mai bune și mai proaspete produse! Ok! Nu au Etichete, nu am bonuri!, nu au termene!!! Lucrează la negru!!!! Asta verificați voi, munca la negru!!!
  La Bistrita e concurenta mare și toate gospodinele folosesc produse high quality… or fi și din alea care bagă produse de la reduceri… da … pe bune???? Asta e marea corupție???
  De ce nu verificați piețele și magazinele câte nu dau bon!!! De ce aparatul de la care cumperi lapte “crud” nu da bon??
  Nici un magazin de pe centru, Dornei, nu da bon… la târgul de pomi/plante… Dl comisar a fost acolo! In afara de Ambient … nimeni n da bon!!!! Păstrăvăria lu’ Nina… vinde peste afumat vidat cu eticheta unde nu scrie greutate termen… etc…
  Da no’ voi Jucați-va pe Facebook, Olx și altele…
  Sunt curios cum se va justifica pretul la miel… sau deconta?!?!
  De asta nu ne ies calculele la UE!
  Vrem sa furam cât de mult da’ sa primim si despăgubiri când ceva nu ne place!!!

  33
  • aleas produse traditionale din munca omului vidate si ies pe centru, daca stai in casa te cauta ascuns si vinzi pe internet pentru ca cica suma e de 10000000000 lei si nu e impozitat de astia

   6
   1
 • Nu mai au bani de pensii speciale si începe haiducia pe amarâtii care mai trag un leu de coada ca sa nu moara de foame si sa-si plateasca gazul si curentul..

  14
  1
 • io zic ca premiul pt OMUL POLITIC al anului sa fie dat lui DOLHA!
  El se lupta pt noi toti si voi nu si nu, Batman………………
  TURC al doilea-pentru minarea si spargerea orasului ORASULUI

  11
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS