Actualitate

Confesiunile lui Ioan Mihalci, fostul director al Liceului “Constantin Romanu Vivu” Teaca

Fostul director al Liceului “Constantin Romanu Vivu” Teaca, Ioan Mihalci, a simţit nevoia să-şi facă un bilanţ al activităţii sale în fruntea acestei unităţi de învăţământ pe care ni l-a transmis pentru publicare. Redăm în continuare acest material care vine să aducă mai multă lumină asupra a ceea ce a făcut dânsul din 1998 când a fost numit director până în 2013 când a fost înlocuit.


În urma concursului pentru ocuparea funcţiei de director în februarie 1998 am primit numirea de la Minister în aprilie 1998, care s-a pus în aplicare în 16 iunie acelaşi an, dată la care a intrat în vigoare primul contract de management pe 4 ani. În 2002 alt concurs, alt contract până în 2006, în 2006 şi 2007 am fost numit cu delegaţie, iar în 2008 am susţinut un examen pe care l-am promovat, contract încheiat în 2012, 15 iulie, dată la care am fost numit în continuare până în 31 august 2013 director prin detaşare de către Consiliul de administraţie al ISJ. De la 1 septembrie 2013 s-a hotărât delegarea până la concurs a altei echipe manageriale. Anul trecut, la schimbarea directorului adjunct s-a invocat lipsa managementului educaţional, lucru care nu se mai aplică azi, chiar dacă eu fac parte din Corpul Naţional de Experţi în Management Educaţional, sunt metodist şi fac parte din Corpul Profesorilor Mentori ai ISJ.

În cei 15 ani de directorat la Liceul Teoretic ”C.R.V.” Teaca, am avut ca şi colaboratori apropiaţi directori adjuncţi pe domnii Zaig Eckehardt, Sofronie Lucian, Molnar Simona şi Bugnar Teofil cărora le mulţumesc pentru colaborare şi buna înţelegere. Mulţumire specială d-nului profesor Bugnar Teofil cu care am lucrat împreună, la bine şi la greu, peste 10 ani.

La concursurile pentru ocuparea funcţiei de director m-am prezentat cu diferite proiecte şi programe de management care s-au transpus în faptă, cum ar fi:

-în anul 2000 s-a cumpărat clădirea pentru internat de la Finanţe prin bugetul MEC, aprobată de către d-nul ministru Andrei Marga, cu ocazia vizitei în Teaca

– în anul 2004 – sala de sport, prin proiect guvernamental;

– în anul 2006 s-a reabilitat clădirea internatului cu ajutor din Elveţia

– în anul 2008 s-a reabilitat clădirea şcolii din Pintic cu ajutor din Elveţia

– în anul 2010 s-a amenajat curtea şcolii din Pintic şi curtea internatului cu ajutor tot din Elveţia

– în anul 2007 s-a construit la Şcoala Ocniţa, prin program guvernamental, grup sanitar

– în 2007-2008 s-a amenajat grup sanitar la Şcoala Archiud prin fonduri de la Consiliul Local

– în 2005-2007 s-a construit prin fondurile ministerului clădirea pentru clasele I-IV la Viile Tecii şi la Pintic

– în 2006-2007 am făcut demersuri pentru cuprinderea şcolii noastre în programul ministerului Campus Şcolar – Şcoli de arte şi meserii, a cărui execuţie a şi început în 2008 şi s-a lucrat până în iunie 2009, când, din cauza crizei,  s-au întrerupt lucrările, rămânând cu o datorie de aproximativ 10 miliarde lei vechi, la ora aceasta mai având datorie aproximativ 4 miliarde lei (între timp am mai primit 6 miliarde lei pentru plata datoriei), momentan fiind în proces cu lichidatorul judiciar al firmei constructoare SC TOPAZ GRUP PRODEXIM SRL Bistriţa.

Periodic, am fost în audienţă la diferite instituţii (Prefectură, Consiliul Judeţean, ISJ), ultima dată, în august 2013, la d-nul preşedinte al Consiliului Judeţean, Radu Moldovan. Tot în acest an am înmânat în scris şi am informat secretarul de stat şi ministrul Educaţiei Naţionale, cu ocazia vizitei în judeţul nostru, adrese prin care am informat lipsa curentului electric, încă din 2008, care mi se impută, lucru pentru care puteam fi schimbat de cinci ori în ultimii 5 ani. Mi s-a mai atras atenţia asupra funcţionării cu efective mici a internatului, a secţiei maghiare şi a necesităţii transformării Grădiniţei cu program prelungit în grădiniţă cu program normal, lucru cu care nu am fost de acord şi nu voi fi nici în viitor ca şi consilier al Consiliului Local Teaca şi preşedinte al Comisiei de învăţământ şi cultură.

– în anul 2011 s-a construit, din sponsorizări, scena din curtea şcolii

– în 2011-2012 am amenajat cabinetul de matematică tot din sponsorizări

În realizarea proiectelor enumerate am fost ajutat de diferite persoane de la ISJ, Consiliul Judeţean, Prefectură, iar pentru realizarea grupului sanitar din internat şi dotare cu cazarmament de către un grup din Olanda. Dotarea cantinei de către d-nul Frehner Peter din Elveţia, dotarea şcolii cu materiale didactice (bănci, scaune, dulapuri) din Germania şi Austria prin d-nul Zaig Eckehardt.

Din Austria, anual începând din 2007, în luna decembrie se pune în aplicare un proiect de ajutorare a elevilor cu situaţie materială precară sau a celor cu rezultate bune prin contribuţia d-nei doctor Muzsi Anabella, de la staţia de Ambulanţă Bistriţa şi a d-nei bibliotecare Mihalci Anna.

Liceul a fost premiat de MEC, la Gala Directorilor în anul 2006, pentru cele mai numeroase activităţi extraşcolare, alături de alte patru licee din judeţ, CNLR Bistriţa (pentru rezultate obţinute la olimpiade), CNAM Bistriţa (pentru cele mai numeroase gradaţii de merit), Colegiul Infoel Bistriţa (pentru investiţii), CNGC Năsăud (pentru promovabilitate 100% la examenele naţionale).

Anual s-a întocmit planul managerial pentru ducerea la îndeplinire a proiectelor asumate şi a ordinelor MECTS prin sprijinul membrilor Consiliului de Administraţie, al Consiliului profesoral, al tuturor cadrelor didactice, pentru care le mulţumesc.

Am primit sprijin din partea cadrelor didactice, a personalului auxiliar şi administrativ prin organizarea diferitelor activităţi, printre care şi şedinţele de catedră, colective metodice, 40 de ani de la înfiinţarea liceului, 50 de ani de la înfiinţarea liceului, lucru pentru care le mulţumesc.

Rezultatele obţinute de către liceul nostru în cei 15 ani în care am condus a fost cu urcuşuri şi coborâşuri, ca de altfel şi în viaţa noastră. Astfel, liceul nostru obţine rezultate bune la Bacalaureat în ultimii 10 ani (în anul 2010 am fost primii dintre liceele din mediul rural) aflându-ne anual pe la mijlocul clasamentelor în cadrul celor 28 de licee din judeţ, la Competenţe profesionale (anual 100% promovabilitate) şi la Examene naţionale la clasa a VIII-a.

S-au obţinut rezultate bune şi foarte bune la diferite olimpiade şi concursuri naţionale, chiar dacă anual 2-5 elevi pleacă la licee de elită din Bistriţa, unde se situează pe locuri fruntaşe. S-a participat la faza naţională la limba română, patrula şcolară de circulaţie, sanitarii pricepuţi, TIC. La faza judeţeană s-au obţinut locul I, II, III sau menţiune la diferite obiecte şi concursuri cum ar fi română, matematică, fizică, chimie, germană, biologie, geografie, muzică şi desen, educaţie fizică, sanitarii pricepuţi, patrula şcolară de circulaţie, concurs de apărare civilă.

Ne-am confruntat cu o situaţie grea datorită nefrecventării şcolii a unor copii, mai ales rromi (din diferite motive: situaţii sociale, plecaţi în alte ţări fără să ne anunţe, etc.), dar, prin efortul colectivelor de cadre didactice s-a reuşit reducerea numărului elevilor care nu ştiu să scrie, să citească şi să socotească, promovabilitatea variind de la 94% la 100%.

Am cuprins elevi în diferite formaţii cultural-artistice: dansuri româneşti, germane, maghiare, ţigăneşti şi dansuri moderne.

Din anul 2001, am reuşit cuprinderea anuală a circa 20 de elevi la cursul de dans sportiv, chiar şi participarea la diferite concursuri, obţinând chiar şi unele locuri fruntaşe.

Am susţinut prin proiecte (Communitas, Elveţia, Austria, Olanda, sponsori) menţinerea unor elevi în internat (pentru menţinerea internatului , dar şi a secţiei maghiare) împreună cu colegii, pot să afirm că de multe ori am avut emoţii în asigurarea lunară a 500-1.000 lei, folosindu-mă pentru aceasta şi pentru susţinerea dansului sportiv şi de indemnizaţia de director, de consilier local şi chiar salariu, lucru care de acum nu se mai întâmplă şi deci ar trebui să fie motiv de bucurie pentru mine.

Am căutat sponsori şi s-au obţinut bani pentru: premierea de sfârşit de an şcolar, anual 1.000-1.500 lei, amenajarea scenei 7.000 lei, amenajarea cabinetului de matematică 6.000 lei, organizarea unor evenimente (40,50 de ani de la aniversarea liceului). Sunt licee din Bistriţa care n-au reuşit să acorde premii elevilor la sfârşit de an şcolar pentru că n-au reuşit să obţină fonduri.

Mulţumesc d-nului primar pentru ajutorul dat în majoritatea cazurilor, pentru participarea la şedintele CA şi prin repartizarea microbuzului şcolar şi pentru activităţi extraşcolare. Nu pot să fiu de acord cu părerea d-nului primar că Primăria nu a ştiut de proiectul Campusului deoarece în comisia de licitaţie a participat şi un delegat de la Primărie, iar banii veniţi au trecut prin Primărie şi ştiţi câte probleme am avut la demolarea şcolii vechi şi chiar a grădiniţei din acest an, când abia am putut recupera câteva materiale pentru repararea şcolilor, lucru pe care trebuia să-l facă Primăria.

Dacă tot se organizează concurs pentru funcţia de director (la care eu nu pot participa că am mai puţin de 4 ani până la pensie), se putea merge fără schimbări. Dar, în sfârşit, a venit satisfacţia unora că s-a gasit cineva care să accepte funcţia, pentru perioada mică, de altfel de anul trecut se tot căuta director şi s-a găsit. Eu sunt obişnuit cu tentativele de schimbare, încă de acum 3 ani, când la conducerea ISJ au fost d-na Todea Stela şi domnul Pop George. Atunci nu s-a reuşit, recunosc că în vremea aceea aveam contract de management. Totuşi, dacă nu aveam sprijinul cadrelor didactice, le-aş fi dat satisfacţie şi mi-aş fi dat demisia pe loc. Aceste lucruri m-au călit şi sper de acum încolo să am mai mult timp pentru a duce la îndeplinire hotărârile Consiliului Local.

Îmi pun însă întrebarea: De ce se procedează aşa? Aşa vrea comunitatea locală din Teaca? Şi , deci , reprezentanţii săi procedează corect? Ca şi consilier local, cadru didactic, nu mi-e indiferent cum merge şcoala şi ce se întâmplă în vecinătatea casei mele. Am fost acuzat de către un consilier local că am intrat în politică, dar în şcoală nu s-a politizat, lucru care se face acum tocmai prin schimbarea mea. (…) Să fii director la şcoala din Teaca înseamnă să coordonezi liceul şi opt structuri: GPN Teaca, GPP Teaca, Şcoala primară Archiud, Şcoala Gimnazială Ocniţa, Şcoala Gimnazială Pintic, GPN Pintic, Şcoala Gimnazială Viile Tecii, GPN Viile Tecii, în situaţia în care coordonatorii de şcoli nu sunt recompensaţi. Astfel, am coordonat 1.060 elevi şi preşcolari, aproape 100 de salariaţi, care au lucrat în 12 clădiri care se cereau întreţinute şi gospodărite. Bugetul calculat pe cap de elev, diferenţiat pe cicluri şi secţii, este suficient pentru salarii şi pentru cheltuieli materiale (23 miliarde + 4 miliarde lei).

Mulţumesc domnului inspector general adjunct, prof. Mihai Mureşan, pentru sprijinul acordat şi pentru colaborarea foarte bună din anii trecuţi.

Profesor Ioan Mihalci

9 comentarii

  • Tot respectul pt. dl. Mihalci Ioan,este unul dintre putinii oameni cu care am colaborat care-si merita functia cu ADEVARAT.Eu sant antrenor de Dans sportiv si din anul 2003 colaborez cu clubul de dans sportiv din Teaca Dansul Florilor si am reusit sa aducm rezultate foarte bune pt. comuna Teaca care la infiintare a fost primul club de dans sportiv din Romania in mediu rural. Dl. Mihalci a fost cel care a adus copii la dans,copii din cadrul scolii ,a fost cel care sa implicat pt. ca acesti copii sa poata participa la concursurile nationale ,si nu de putine ori a fost cel care a finantat din propriul buzunar copii care nu au avut posibilitatea sa practice acest sport frumos si sanatos.Pacat ca asemenea oameni sant dati deoparte datorita politicului,si ma intreb oare care e diferenta dintre vremurile comuniste si acum?

  • Ma bucur ca l-am dat afara pe copioul batran condus de nevasta-sa bibliotecara,care-au facut ce-au vrut.Am avut si profesori mai buni, ce-ar fi meritat functiile primte de Simona Molnar si hotu de Teofil. Eu am fost norocasa ca am prins sectia de ”romana-limbi straine”, dar apoi nu a mai facut decat stiinte sociale ca el a fost profesor de matematica, nu a tinut cont de dorintele elevilor. Daca a fost un director atat de bun de ce baietii lui, au facut liceul in Bistrita? A facut asemeni politicienilor nostrii: si-a umplut buzunarele, a facut ici colo pt liceul din Teaca si cate-un retus pt restul scolilor din localitate. A fost,este si v-a fi un om antipatic, nu degeaba nu l-a suportat nicio generatie!!

    • Femeie, tu ai prins sectia „romana-limbi straine”? Tu esti straina de limba romana! Cine te-a invatat sa pui virgula intre substantiv si verb, intre subiect si predicat? Adjectivele pronominale posesive se scriu tot timpul cu un singur „i”. „V-a” fi??? Cum sa nu fii capabil/capabila sa conjugi corect verbul „a fi” (sau oricare alt verb), indiferent de ce timp al verbului doresti sa folosesti?

  • Felicitări, Domnule Director! Pun întrebarea: și cui îi pasă ?! Poate singurii care vă vor ține minte sunt elevii și eventual câțiva colegi. Asta este important, asta contează. Funcțiile sunt efemere. Vă doresc sănătate.

  • Draga Oanny! Cred ca tu din cauza ca ai terminat profilul ,,filologie” ai luat Bac-ul doar a saptea oara. Sa stii ca la lic. Teaca nu a fost niciodata profil,,stiinte sociale” , confunzi cu stiinte reale adica chimie- biologie! Din cate imi amintesc eu baietii domnului director au urmat cursurile liceului ,,Andrei Muresanu ” sectia maghiara profil ,,informatica” care nu se gasea la acel moment la Teaca. Apreciez totusi afirmatia ta, cand te referi la functiile ,,primite”de Simona Molnar, despre Teofil, parca a participat si el odata la un concurs de ocuparea functiei de dir.adj. dar, a iesit pe locul II.Nu te inteleg de ce il faci hot,pt.ca el n-a putut fura nici macar creta, ca nu avea ce sa scrie pe table, spre deosebire de Mihalci care scria, destul de urat, dar scria. Draga mea colega care vii din nu stiu ce generatie ,abia astept sa ne intalnim la vreo aniversare organizata de noul director sa trecem in revista realizarile acestuia daca il prinde momentul cand ne vom intalni.

  • Felicitari domnule director pt toata activitatea dumnevoastra si sa le fiie rusine conduceri ISJ-ului pentru ca distrug invatamantul prn politizarea lui si pun oameni in functi de conducere care nu fac nimic s-au distrug totul cum este cazul la TEACA si la RUNCU SALVEI etc.

  • Domnul Mihalci prin intreaga activitate ca director și ca îndrumător al tinerei generații a demonstrat că s-a dedicat trup și suflet cauzei comunității în care trăiește. Ca formator al opiniei,al mentalității oamenilor, pentru care și-a dedicat întreaga energie, inteligență,entuziasm, a demonstat cu prisosință cât este de legat de propășirea acestei comunități, care avea nevoie mereu prezența lui. În toate împrejurările a căutat și a găsit soluțiile optime,a făcut tot ce i-a stat în putință, pentru a obține rezultatul dorit. Îi mulțumim din tot sufletul pentru activitatea desfășurată până acum și îi urăm multă sănătate, multă bucurii și împliniri în mijlocul familiei sale !

  • Ar trebui adoptat sistemul francez in educatie. Nu poti participa la un „concurs” de director fara scoala postuniversitara de management in educatie. Nu poti sa stai director intr-o scoala mai mult de patru ani. Vrei functie in continuare, te muti la alta scoala. Dupa 15 de ani de functie in aceeasi scoala, iti plangi de mila si dai vina pe sistemul politic? 🙂 TOTI directorii, inclusiv acest domn, au fost pusi in functie politic (in acest caz traiasca UDMR). Asemenea mentalitati ar trebui sa iasa la pensie, toate. Dar ca si multi altii, poate sa stea linistit, in curand revine UDMR la putere si va fi reinstalat ca director pe meritele insirate mai sus (fara nicio conotatie politica 🙂 ) sau, de ce nu, chiar readus din pensie in functia de director. 🙂 🙂 🙂

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS