ACTUALIZARE Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sesizarea PSD şi a decis că există un conflict juridic între preşedintele României Klaus Iohannis și Parlament în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier.
CCR a anunțat că ”1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru. 2. Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie”.
Ședința camerelor reunite ale Parlamentului, convocată pentru acordarea votului de încredere Guvernului Ludovic Orban II, nu s-a desfășurat din lipsă de cvorum.
Deputatul PSD Daniel Suciu, fost vicepremier și ministru al Devoltării Regionale, a comentat pe Facebook: ”Avem o vorbă… când doi îți spun că ești turmentat (beat), te duci și te culci! Juriștii de la Cotroceni, cei de la Guvern, cu Orban și Iohannis@company, nicio apăsare? Totuși, nicio remușcare că de trei luni o tot dați cu anticipatele și preocupările oamenilor sunt altele? Voi știți totuși ce înseamnă responsabilitate, mai ales într-un moment ca acesta? De câte ori mai aveți de gând să călcați în picioare Constituția? Lumea arde și Raluca (n.r. – Turcan) “propaghează” de-ale lor! Treziți-vă, vii evident, și vedeți ce se întâmplă în jurul nostru! Cea mai mare amenințare la adresa celor peste 1 milion de români din Italia se petrece acum și Raluca vrea anticipate. Peste 1 milion de familii tremură acasă pentru cei de departe din cauza acestei epidemii și voi vă jucați de-a politica. Mai aveți totuși ceva în cap în afară de anticipate? Aveți măcar o brumă de responsabilitate față de românii din diaspora și cei din țară?”.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că PSD a creat o nouă criză: ”Ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, în aceste zile cât ţara are nevoie de acţiune politică responsabilă şi nu de politicieni care să o ducă mai adânc în criză. Vedem un PSD obsedat de putere care refuză să aceeepte că a pierdut legitimitatea de a guverna. Nu putem continua aşa cu blocaj perpetuu, cu guverne demise trimestrial. Vedem că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor şi acum vrea să-i împiedice să-şi facă treaba pe cei care vor şi ştiu ce trebuie făcut în România. Situaţia este extrem de serioasă, nu comentez decizia CCR, dar evident că voi pregăti demersuri concrete pe care le voi anunţa când am luat aceste decizii. Am spus-o și o repet: nu voi desemna un premier PSD. Nu există niciun partid și nicio coaliție care are majoritate în Parlament, așadar nu voi desemna un premier decât în momentul în care voi considera că există o majoritate foarte bună în acest sens. Tocmai au scăzut șansele pentru anticipate, sub 50%”.
ȘTIREA INIȚIALĂ Votul în Parlament pentru Guvernul Orban II, programat astăzi. Ce au anunțat partidele
Camera Deputaţilor şi Senatul au programată, luni, şedinţa comună în care ar urma să fie acordat votul de încredere Guvernului Ludovic Orban II, format din aceeași echipă de miniștri ca și în primul Executiv al PNL.
Majoritatea partidelor au anunţat fie că nu vor participa la şedinţă, fie că nu vor vota. În aceste condiţii, cel mai probabil, nu va exista cvorum.
În plus, este aşteptată decizia Curţii Constituţionale, care se întruneşte în cursul dimineţii pentru a se pronunţa cu privire la sesizarea vizând existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Parlament, ca urmare a nominalizării lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară, deşi a fost demis prin moţiune de cenzură.
Şedinţa plenului reunit este programată la ora 16.00, însă în eventualitatea în care Curtea Constituţională admite sesizarea PSD, şedinţa ar rămâne fără obiect.
Parlamentarii PNL nu vor vota Guvernul Orban II, scopul declarat al liberalilor fiind ca acest Executiv să nu treacă de votul parlamentarilor, pentru a se putea ajunge la a doua propunere de Guvern care să aibă aceeaşi soartă. După respingerea a două propuneri de guvern de către Parlament, preşedintele Klaus Iohannis poate dizova Parlamentul şi se organizează alegeri anticipate. Respingerea celor două propuneri nu este, însă, ușor de realizat.
La şedinţa de luni, cel mai probabil, nu va exista cvorum, pentru aceasta fiind necesară prezenţa a 233 de parlamentari.
PSD și ALDE au anunţat că nu participă deloc la şedinţă. Pro România şi PMP au precizat că vor participa la şedinţă, dar nu vor vota învestirea Guvernului Orban II. Reprezentanţii USR vor fi în sală şi vor vota împotrivă, dacă va fi cvorum.
Foto: Arhivă
Sa va fie rusine la toti in bloc pt. harababura creata !
Harababura a fost creata de cele patru guverne ale PSD-uli in trei ani: Ponta, Grindeanu, Tudose, Dancila si mai ales de tampeniile facute de fiecare pe rand. Asa ca d-le Balan mai informeaza-te.
Rusine alesilor care nu vor sa transeze problema aceasta. Amanarea inseamna pierdere pentru tara si popor. Dar nu-i intereseaza decat lupta politica.
Suntem intr-o situatie cat se poate de critica iar lor de arde de anticipate! Pandemia Coronavirus bate la usa si ei se gandesc la fotoliile lor caldute si confortabile! Nici nu ma adteptam la altceva din partea PNL -ului!
coronavirusul afecteaza numai rabinii asa ca ascunde-te
Am vazut un pic din prezentarea facuta de cea care era din partea lui Werner si zicea ca Werner a facut desemnarea cu buna credinta =)), fiind convins de faptul va fi votat de catre o majoritate =)), ca Parlamentul isi poate schimba oricand sustinerea si alte aiureli, stiind si ea ca minte. Pai cei de la CCR si daca se uitau la ce zice Orban ca sigur pica si ca vor vota si penelistii sa pice, dar si ce zice Mutan, ca trebuie sa pice ca sa se ajunga la alegeri anticipate. E grav ca un reprezentant al unei institutii sa minta in halul ala in fata altei institutii, minciuni usor de demontat in doua minute.
E greu de gasit mincinosi mai mari decat Orban si Mutan.
Pai probabil au auzit si ei ce a declarat atat Orban, cat si Mutan. Mutan a zis ca il desemneaza pe Orban sa pice, ca sa se ajunga la alegeri anticipate. Au declarat si penelistii ca nu voteaza cabinetul. Deci rezulta ca propunerea a fost facuta la misto, cu rea credinta, ori Constitutia prezuma doar buna credinta ca facand parte din spiritul ei, nu si smecheria.
Tu pe ce planeta ai fost plecat?
Nu-i prima data când decizia unei CCR politizate, apără privilegiile unui parlament expirat moral , plin de penali, legiferand pentru autocăpătuire si pentru prelungirea propriilor mandate, in loc să decidă pentru restabilirea democratiei si recladirea statului de drept si a putea debloca situatia ce tine Romania in loc, asa cum doresc românii care si-au exprimat dorinta de schimbare prin alegeri anticipate.
Prin urmare conflictul juridic nu este între Preşedintele României Klaus Iohannis și Parlament, ci între parlamentul dominat de PSD si popor care vrea alegeri anticipate.
Voi credeati ca Constitutia e „pă jmecherie” ca in cantarile pe care le ascultati? Presedintele trebuie sa desemneze un premier care sa aiba cele mai multe sanse sa obtina votul, nu „pă jmecherie” ca hai ca facem asa si ajungem la alegeri anticipate. O sa ajungeti la alegeri anticipate cu o saptamana inainte de cele la termen si va veti da seama ca ati luptat un an pentru nimic, cum faceti voi de fiecare data.
Cand nu va place decizia CCR atunci e politic, cand va placea era litera de lege. =))
Voi aveti principii flexibile, precum Orban si Mutan.
Au întrebat unii: D-le președinte ați avut doua idei mari și late. Anticipate și guvern! Nu ați realizat nimic! Ce ziceți??? Apoi ce sa zic…PNL e foarte bun și își face treaba:))))))))))))))))))))))))PSD e rauț!!! Nu ne lasa sa ne jucam cu CCR!!!::::))))))
Dar dacă doi îți spun că ești prost înseamnă că ești pesedist?
Nu ! înseamnă ca îți dai seama ca ăștia sunt și mai prosti!!!!!Costache o arde pe la Polisano! Acolo e scump tratamentul!!! Da da statul bani! El tace, Orbán da vina pe PSD!!! Și Iohsnnis la fel!!! Superjenant!!! Prefectul noștri ce face? Ca e plătit din banii nostrii? Face afișe și butoane cu emoticoane? Orbán zice ca diaspora sa nu cumva sa vina acasa!!! Ca aici e gratis tratamentul !!!!
Nenea Daniel, daca tot stii poveti din batrani de ce mama dracului atanci cand s-a votat pentru Europarlamentare si in toamna pentru Presedinte mai bine de 60% dintre romani v-au spus ca sunteti beti nu ati plecat acasa? Iti spun eu: de prosti, de nesimtiti si de indolenti. Voua nu va pasa de poporul asta, voi va credeti D-ZEU, asa vau invatat comunistii.
Păi nu merge pe jmecherie. Noi, cei de la PSD, am luptat 3 ani ca să-l scăpăm pe tovarășul Dragnea de pușcărie. Măcar noi, spre deosebire de voi, nu luptăm degeaba. Noi luptăm pentru ciolan, mă!
Suciule, din betie te trezesti, din prostie nu! Deci mai bine beat decat prost.
Am auzit că la sediul PSD Bistrița este panică mare. Politrucii strigă în cor, din toți rărunchii, spăimântați: – Ne ia Lăcătuș, mă! Ne ia Lăcătuș, domnule! Săriți!
După ce in cazul revocării Codrutei Kovesi aceeasi CCR a luat acum doi ani prerogativa președintelui de a cenzura decizia Ministrului Justiției în privința revocării șefilor de parchete, azi îl transformă pe președinte în notar.
De data asta, decizia controversată a CCR reprezintă incă o dovadă că este nevoie de o revizuire profundă a Constituției, care să inceapă chiar cu reforma CCR. Noua constitutie trebuie să ofere garanții că mafia politică nu mai poate numi ca membri ai CCR oameni de paie , unii manevrați de lideri cu interese dubioase sau chiar de puteri străine.
Suciule, cercetatorii au dezvoltat inteligenta artificiala atunci când au înteles ca e mai simplu decât sa combata prostia naturala.
Tu n-o sa-ti dai seama niciodata de ce au facut-o.
Ce CCR plină de interesați și interesanți are țara asta. Decizia asta va face istorie, pentru că n-are a face cu Constituția ci cu interesul ca aceasta să nu poată fi schimbată de-o majoritate parlamentară care sa scoată PSD din ecuația reformării ei radicale. La acest moment, prin alegeri anticipate, exista această posibilitate, de aceea a apărut interpretarea asta ilogică, ce salvează însăși CCR de reformare și de punerea ei într-o stare de independență față de partidele politice și de interesele lor imediate.
N-am fost și n-am să fiu de acord cu nicio decizie a vreunui mameluc numit politic în CCR, ca să reprezinte doar interese politice de circumstanță. CCR nu este o instituție care să plătească polițe, interpretând prostiile stipulate în constituție prin intermediul a 9 oameni numiți politic, ce au cunoștințe juridice de nivelul unor imbecili stăpâniți de orgolii patogene cu stemă de partid în frunte. Mecanismele constituționale ar trebui să poată acorda poporului oportunitatea de a reseta jocurile politice de culise dăunătoare ansamblului societății, prin apelul la alegerile anticipate, ceea ce în legea nostră fundamentală e aproape imposibil.