Actualitate

Debutul Miei Moraru în muzica populară a creat o aprigă dispută între etnologi

După ce patroana restaurantelor Mya și-a făcut debutul în muzica populară chiar în localul său, cu ocazia ”Serii românești”, etnologul Iosif Ciunterei se declară revoltat: ”Îmi plânge sufletul când stau să mă gândesc la câte drumuri am făcut eu pe coclauri ca să aflu cum stă treaba cu FOLCLORUL din județul Bistrița-Năsăud. Una e să cânți la o petrecere privată, că așa vrei tu, și alta e să prezinți debutul unei persoane ca artistă”, a scris Iosif Ciunterei.

În aceeași postare pe Facebook (ștearsă ulterior), el a adaugat: ”Pot spune că folclorul a ajuns să fie o unealtă înșelătoare. Oamenii de cultură din domeniul folclorului trebuie să își pună mari semne de întrebare referitor la modul cum acesta este promovat la ora actuală pe televizor și pe marile scene ale festivalurilor naționale și internaționale. Sunt convins că toată acestă PROSTITUȚIE FOLCLORICĂ care ne este prezentată astăzi ca fiind elemente tradiționale o să ne coste enorm de scump cândva… !P.S: Cu toate că urmează furtuna cea mare după această postare, eu – ”Iosif de pe coclauri” – îmi asum în totalitate fiecare cuvânt pe care l-am scris în rândurile de mai sus. Numa’ bine la tătă suflarea!”.

Așa cum a estimat, furtuna nu a întârziat să apară.

Prezentatorul evenimentului, i-a răspuns: ”Domnișorilor ce comentează de pe margine îi invit să ne întrecem în cărți. Eu am câteva premiate în țară și străinătate, ce mi-au adus statutul de scriitor profesionist. Si sa nu uite să fie cu bun simț în ceea ce mă privește, că de multe ori mi-au cerut sprijin și l-am dat cu drag. Însă a venit vremea în care au început să mustăcească orice se întâmplă în judeţul nostru. Foarte bine, însă vreau să ştie că noi nu concurăm pe nici un segment. Nu avem de ce, nu avem aceleaşi preocupări. Când vor avea cv-ul pe aproape vorbim. Până atunci nu avem ce. Nu vă promovaţi pe numele meu. Eu întotdeauna am avut respect, de aceea sunt acum profesionist în forumurile ziariştilor ( UZP), scriitorilor ( USR) şi, da, şi al etnologilor (ASER), deşi e doar o pasiune. Ei nu. De nu am făcut eu bine la lumea asta, nu ştiu cine a făcut !”.

https://www.facebook.com/permalink.php?id=116526233059011&story_fbid=203877684323865

Deși videoclipul în care Mia Moraru și-a făcut debutul în muzica populară a fost șters de pe Facebook, patroana restaurantului Mya a ținut să le mulțumească participanților la evenimentul ei de lansare.

14 comentarii

 • Ooooo a fost si Popomohaci la eveniment! Bravo! Felicitari! La cati barbati tineri erau acolo sigur a gasit un ciocan nou! Si mai ales ca la pensiunea aia de doi bani sunt si camere sigur marea pretendenta la titlul de „artista” a asigurat toate conditiile de verificare a ciocanelor!

 • Menut a prezentat-o pe Dona Mya ca un nou artist ce își face debutul.E drept că se uită in alta parte deranjat de decolteul crâșmăriței iar cantarea aduce a manea.Iosub a căutat întotdeauna portul autentic popular la care cămeșa la femeile măritate acoperă ispita și urcă până la baza gatului.Menut trebuia să pună un pieptar femeiesc pe noua artista și să îi culeagă o doina calda de pe Tibles.Asa își respecta principiile și nu se expunea la circoteca asta.

 • Sa nu îl uităm și pe inegalabilul Pomo care a scos o noua aberație de manea in care își aduce aminte că a rămas fără sopon care a fost mâncat de câinii lui flocoși care îi apără berbecii.Cum să nu îi dreptate junului Iosub când vezi astfel de aberații care numai cant popular nu este ? Maimuțăreli comerciale și miștocarii care dau bine la publicul alfabet de cultură.

 • Menuț multilateralul : USR -ASER-UZP-(doar atâtea inițiale ai colectat ?) sau ”când îți ia Dumnezeu mințile” sau când te vinzi pe-un blid de zamă.Șezi blând omule,pe felia ta,etnologia e altă mâncare de pește,nu mai colecționa titluri și diplome . Doar te faci de râsul târgului ! ”Multumesc la acești artiști minunați ”

 • Sa stai 3 ore la coafor din 2 in 2 zile sa ti se puna 3 peruci in par … sa platesti si sa arati atat de oribil e deja o idiotenie asta. Sa ai curajul sa canti cand ar trebui sa plangi de 10 ori pt fiecare pacalit si jegmanit. Sa te imbraci fara gust, culoare, sens … sa arati exact ca si o prostituata de pe centura … trebuie sa fi extrem de certata cu viata asta. Oricum, public mic si venituri slabe ca si imbracamintea degradata… Atat tupeu jegos … bine ca stim ce esti si ce poti.
  Restul nu ne mai mira.
  Oricum va recomand o oglinda.

 • Ma declar dezamăgit de aceasta interpretare,ținând cont că sunt atatea voci de aur,care se aud din pacate,doar la munca câmpului,sau care poate nu se aud niciodata in public ,din simpla cauză ca nu sunt descoperite de cine trebuie,dar in schimb,promovăm și încurajăm pe cineva care nici macar ideea de playback nu o poate face cu profesionalism.

 • Daca ai principii tine de ele cu limba pana la capat. Nu mergi sa prezinti o creatura care nu doar ca nu are nicio treaba cu muzica, dar nici macar nu se stie expeima coerent; asta pentru ca nu o ajuta vocabularul minimalist. Pai tu te legi de cantaretele de folclor care canta manele si spui ca se vand pt bani..tu pt ce te-ai vandut scuza-ma ca te intreb..alea macar sunt asumate, dar tu pozezi in ceva ce nu esti nu vei fi niciodata..ETNOLOG!
  Am uitat ca ne-ai specificat ca doar in timpul liber esti enolog, in rest ai casti premiante..dupa cum te-ai exprimat aseara in postarea-raspuns dedicata colegului tau tind sa cred ca nu ai treaba nici cu literatura..mai incearca, poate iti vei gasi vocatia..poti sa devi impresarul doamnei, de exemplu’!

 • Cei care va plictisiti puneti mana pe o carte scoasă la o editura prestigioasă de unul de il blamați si prezenta in toate librăriile si prefațată de cel mai important nume de profil academicianul Sabina Ispas, director al Institutului de Etnografie şi Folclor „C. Brăiloiu” al Academiei Române.„Volumul de faţă scris de Menuţ Maximinian este un act cultural generos prin care sunt consemnate şi publicate tradiţiile româneşti din Ţinutul Bistriţa-Năsăud care, astăzi, concentrează cele mai semnificative repere ale identităţii culturale etnice” . Nu este angajat la stat sa îl blamați voi, a prezentat un spectacol cu 500 de oameni in costume populare si artiști mari, iar doamna a cântat cu ceterasii de la Gherla, cei care reprezintă țara prin ICR in lume, la ea acasă. Nimic mai mult, am fost si eu acolo si toti artiștii de la Dor Românesc când au cu ea, asta nu ati vazut. Nu a debutat nimeni pe o scenă, doamna a cântat la ea acasă, iar prezentarea a fost făcută de divertisment. Dacă nu era asa nu isi ștergea nici Iosif postarea, care a vrut să prezinte el la sugestia părintelui la care apare în videoclipuri. Asta nu vedeti ca Iosif a fost ținut de popa in școală. Il vedeti ingeras, daca e asa bun cate carti are premiate de forumul etnologilor. Cate rubrici permanente are la revistele literare din țară? Nu va mai legați de oameni care chiar fac ceva, nefiind angajații statului. Statutul de etnolog nu il poate lua nimeni, a fost câștigat prin studii si rezultatele publicațiilor premiate de forumul etnologilor. Mai bine citiți o carte si dupa ce o cititi mai comentati de acest om.
  https://m.emag.ro/povestile-pastelui-traditii-vii-din-tinutul-bistrita-nasaud-menut-maximinian-9786068756509/pd/D12T36BBM/

  • Sa înțeleg ca acest comentariu este semnat de „Etnolog Menut Maximilian”?
   Ha ha haa :))
   Nu te mai tot ascunde sub anonimat.
   După ce te-ai făcut de cacao mai ai tupeu?
   Îți mai promovezi și cartea făcută din alte cărți finanțată de județul Bistrița-Năsăud?
   Bravo Iosif, trebuiea sa îl pună cineva la perete pe…domnul etnolog .
   Ca prea tremura artiștii de el când ii stau în fata ::))

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS